Sportovní NEJ Česka: Prohlédněte si největší stadion i nejdelší sjezdovku!

Česko je země malá, ale ve sportu velmi úspěšná. Ačkoliv leckdy nemáme nejlepší tréninkové podmínky, porážíme často i velké sportovní velmoci. Jaká ale máme u nás sportoviště a sportovní rekordmany? Pojďme se podívat na česká sportovní NEJ!

Největším sportovním stadionem u nás je s velkým náskokem pražský Strahovský stadion. Bývalé dějiště Spartakiád a Všesokolských sletů má již své nejlepší roky za sebou, přesto zůstává i v dnešní době rekordmanem. Patří mezi největší stadiony na světě, jeho kapacita činí až 250 tisíc diváků.

 

Začátky stadionu se datují až do roku 1926, tehdy byl ale znatelně menší a disponoval jen nekrytými hliněnými tribunami. Současnou podobu získal stadion až v roce 1975. Kromě zmiňovaných Spartakiád a Všesokolských sletů zažil tento velikán například i koncerty legendárních kapel jako jsou Rolling Stones, Guns N' Roses nebo U2. V dnešní době není stadion využíván k větším akcím, na hrací ploše se nyní nachází tréninkové centrum fotbalové Sparty.

 

 

Největším zimním stadionem u nás je O2 arena v pražských Vysočanech. Spíše než o klasický zimák se ale jedná o víceúčelovou halu, ve které probíhá každý rok až stovka různých akcí. Hala byla otevřena při příležitosti mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2004, její výstavba trvala necelé dva roky. Dokončení arény provázely spory mezi tehdejším ředitelem společnosti Sazka Alešem Hušákem a předsedou vlády Vladimírem Špidlou. Premiér pak dokonce nebyl pozván na slavnostní otevření haly.

 

O2 aréna se řadí mezi nejmodernější haly v Evropě, kapacita dosahuje až 18 tisíc míst a diváci mají k dispozici hned tři restaurace, šest barů, dvě kavárny nebo třiadvacet stánků s rychlým občerstvením. Výtoč piva je až 40 tisíc piv za hodinu. Pro náročné jsou připraveny luxusní sky-boxy, jejichž ceny za pronájem šplhají do desítek tisíc korun měsíčně.

 

 

Nejstarším sportovním klubem u nás je pražská Slavia. Ta byla založena už roku 1892 jako cyklistický oddíl. Fotbal, díky kterému se klub později nejvíce proslavil, přibyl do repertoáru Slavie až o tři roky později. A proto tak nejstarším čistě fotbalovým klubem u nás se pyšní možná trochu překvapivě středočeská Loučeň: "Furt se říká, že Slavie je před námi, ale my to vyvracíme, i písemně. Stále to ale není nijak jasné. O Spartě to je jasný, Sparta začala až v září 1893, takže před Spartou jsme my a s tou Slavií to prostě není vyřešené," říká dlouholetý předseda loučeňského klubu Ivo Ottomanský.

 

A teď trochu z jiného soudku. Tipli byste si, kde u nás najdeme největší ledovou umělou stěnu? Nachází se v severočeském Liberci a přes zimu jí najdete jen nedaleko od centra města. Lezecké cesty zde dosahují délky až pětadvacet metrů a na výběr jich je celá řada. Kromě rekreačních lezců stěnu vyhledávají i špičkoví závodníci, uplynulou zimu se zde dokonce uskutečnilo Mistrovství České Republiky v ledovém lezení na rychlost.

 

 

Nejdelší sjezdovka v Česku leží ve ski-areálu Ramzová v Jeseníkách. Vede z vrcholu Šerák dolů do Ramzové a nahoru vás musí vyvézt hned dvě lanovky. První, čtyřsedačková, vás dostane z Ramzové na Čerňavu a druhá, navazující dvojsedačka, vás vyveze až na samotný vrchol. Vrchní úsek je trochu pozvolnější, ale přesto doporučujeme ho absolvovat. Užijete si pak nejdelší možnou jízdu u nás, tedy takřka 3400 metrů v kuse. A to už je slušná jízda!

 

Nejprudší sjezdovkou u nás je Stoh ve Špindlerově mlýně. Nás ale zajímal vůbec nejprudší úsek, který na tuzemských lyžařských svazích najdeme. A ten se nachází na sjezdovce Šance na Špičáku nedaleko Železné Rudy. V horní části sjezdovky dosahuje sklon až přes padesát stupňů!

 

 

Nejstarší sportovní podnik u nás je říjnová Velká Pardubická. Je dokonce nejstarším dostihem nejen v Česku, ale rovnou v celé kontinentální Evropě. Závod s dnes již stodvacetišestiletou tradicí každoročně přitahuje zraky fanoušků z celého světa. A není divu, přináší totiž leckdy až neuvěřitelné příběhy! "Roku 1909, kdy máme na desce vítězů uvedeno bez vítěze, startovaly čtyři koně. jeden kůň onemocněl, dva koně spadly a jeden nedoběhl v časovém limitu," popisuje kuriózní ročník sportovní historik Martin Šabata.

 

Ačkoliv je závod doménou spíše mužů, i zde platí, že výjimka potvrzuje pravidlo. Letos uplynulo neuvěřitelných 80 let od vítězství Laty Brandisové na klisně Norma, která je historicky jedinou vítězkou slavného dostihu.

 

Velká Pardubická patří celosvětově k nejtěžším dostihům. A dříve to platilo dvojnásob. V roce 1994 ale došlo z důvodu zvýšení bezpečnosti k drobné úpravě trati. Bylo zavedeno zavlažování, které změkčuje povrch trati, a hloubka obávaného Velkého Taxisova příkopu byla snížena ze dvou metrů na jeden. "Velká Pardubická je souběh mnoha dějinných událostí a je naprosto famózní. Dá se říct, že je českým národním pokladem," shrnuje Martin Šabata.


Zařazenone 20.08.2017 05:08:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/sportovni-nej-ceska-prohlednete-si-nejvetsi-stadion-i-nejdelsi-sjezdovku.html
Přílohy

Související témata

Sportovní Klub | Česká republika
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V