Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce, a to zejména kvůli nečekaně silnému růstu cen státem regulované složky cen energií - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 20 (47)
 
spíše nečíst (2) 17.12.23 15:54  Alex  (276551)

No jo kdopak to asi napsal...

Koukám na ten katastrofický titulek, vyčnívají mezi všemi ostaními pozitivními, a tipuji, kdo to asi napsal. A je to tak - Lukáš Kovanda, patologický pisálek, chrlící nepřetržitě a neúnavně své pochmurné úvahy, nemající zcela nic společného s realitou.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (2)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (12) 12.12.23 15:44  Marek Z  (249751)

Inflace Made in ČNB

Inflace je přímo úměrná úrokové sazbě, nikoliv naopak. Jinými slovy inflaci vytváří přímo centrální banky, a to vědomě. Je to i historicky zcela prokazatelné. Až ČNB sníží úrokovou sazbu (až jí to laskavě dovolí její nadnárodní řízení), sníží se i inflace. Proč? Protože vyšší úrokové sazby se promítají do všech cen zboží a služeb, a každý se to snaží kompenzovat zdražováním. Tím rostou ceny a znehodnocují se úspory. Úroková sazba nad 5% je pro stát ekonomicky likvidační. A ČNB to dobře ví :-)
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (12)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 14.12.23 12:50  Neruda  (253618)

Inflace Made in ČNB

Marek , šel si raději zopakovat šestou třídu pomocné školy,sice vás omlouvá, že jste si v šestnácti místo studia hrál s přirozením a nedával pozor ,což se u vás mentálně retardovaných jedinců dá pochopit,ale čeho je moc toho je příliš.
Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (16) 12.12.23 16:36  Alastor Jméno 'Alastor' používá stále stejný uživatel  (276076)

Inflace Made in ČNB

Už dlouho jsem nečetl takový prostoduchý blábol. Léčit inflaci snížením úrokových sazeb nedávno zkoušel Erdogan. A jak to dopadlo? Inflace v Turecku přes 90 %. Že bychom si to potřebovali v Banánistánu také ověřit? Tak s chutí do toho... :-D Říkají vám něco pojmy jako setrvačnost, Fisherova transakční rovnice, kvantitativní uvolňování, zadlužování, přehřátí ekonomiky nebo trhu práce? Ne? Ani se nedivím. Tak tedy polopatě, aby to pochopil každý prosťáček. Představte si situaci, kdy vláda nadělí každému ovčanovi přes noc na účet milion Kč a to včetně všech kojenců, dětí, studentů, pracujících, důchodců i nemakačenků. Všichni budou přes noc milionáři na dluh. Co se stane? Ta hloupější část populace bude jásat, že se konečně dostala k pořádnému balíku peněz "zadara" a budou oslavovat "skvělou" vládu za to, že konečně "udělala něco pro lidi". Ti chytřejší se hned začnou chystat na masakrální hyperinflaci. Proč? Protože se skokově zvýší množství peněz v oběhu, ale odpovídající množství výrobků a služeb zázračně z ničeho nevznikne. Proto každé žití na dluh a populistické rozdávání na všecky strany vždycky tlačí inflaci vzhůru. Za tu bezprecedentní inflační vlnu může rovným dílem vláda prolhaného Babiše a vláda prolhaného, neschopného Fialy. Rozdávali na dluh a tím vyvolali inflaci. Zvýšení základní úrokové sazby je protiinflační "ruční brzda". Ale stále tu budou někteří natvrdlíci, kteří to NIKDY nepochopí... ČNB udělala pro zkrocení inflace docela dost. Zákl. sazbu nad 5 % jsme tu neměli od konce devadesátek. Ano, mohli ji šponovat ještě výše. Ale na tahu byla vláda, která měla vrátit zdanění mezd před rok 2021 (zrušení superhrubé mzdy ANO + ODS + SPD) a vrátit tak do rozpočtu přes 100 miliard příjmů. Nestalo se, protože Fiala je hloupý a prolhaný. A proto bude cesta ke snížení inflace delší a zaplatí ji hlavně střední třída a nejchudší a samozřejmě i ti chudí duchem... ;-) Volíte si populisty, rozdávače a rozkrádače? Tak čemu se potom divíte?
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (16)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (4) 13.12.23 20:48  Marek Z  (249751)

Re: Inflace Made in ČNB

Alastor: Z toho, co se snažíte tak sofistikovaně líčit, vyplývá pouze to, že nerozumíte dobře mechanismu, jakým způsobem se peníze dostávají do ekonomiky, a co peníze vůbec jsou. Do ekonomiky se peníze dostávají pouze zatížené dluhem, úrokovou sazbou. Každá firma si bere úvěry pro realizaci svých záměrů. Čím je vyšší úroková sazba, tím víc je firma zadlužená a musí promítnout toto zadlužení do cen výrobků a služeb. Při nesmyslně vysoké úrokové sazbě není možná vůbec realizace projektů, které trvá realizovat několik let. Má to tedy přímo dusivý efekt na rozvoj ekonomiky. Se snížením výroby pak automaticky přichází efekt zvýšení množství držených peněz. Můžete se podívat na "zázračný" rozvoj Japonska v 70-80 letech. To bylo realizováno nulovou úrokovou sazbou. Nebo příklad ekonomického rozmachu Číny, to bylo realizováno nulovou úrokovou sazbou a v zemědělství i mínusovou. Takových přikladů je z historie mnoho. A s tím Tureckem, tam je vidět, že nerozumíte dobře vývoji v Turecku, jeho politických a ekonomickým problémům. S těmi současnými 40% úrokové sazby svou ekonomiku jen dorazí. Nebude možný vůbec žádný rozvoj :-)
Dosavadní doporučení: určitě nečíst (4)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (4) 14.12.23 12:38  Alastor Jméno 'Alastor' používá stále stejný uživatel  (276286)

Re: Inflace Made in ČNB

Jak vznikají nové peníze? Ano, dluhem. "Peníze vznikají jako závazky mezi bankou a dalším subjektem. Motorem tvorby peněz jsou komerční banky, které poskytují úvěry." Soukromé banky mohou půjčit několikanásobek toho, co "mají na skladě". Například uložím si v bance milion. Banka ho obratem může rozpůjčovat 5-krát až 8-krát, protože statisticky ty uložené peníze všichni střadatelé nepotřebují ve stejný okamžik. Každá centrální banka pak nařizuje komerčním bankám ve své jurisdikci, jaký podíl rezerv musí držet v hotovosti a kolikrát mohou úložky střadatelů půjčit. To jsou ty různé nařízené ukazatele, které banky musí plnit. Centrální banka může ty požadavky v čase měnit a také nařizuje základní úrokové sazby. Pokud je celkový "nově natištěný" balík peněz v rovnováze s nově vznikajícími produkty a statky v ekonomice, tak by teoreticky měla být inflace nula. Co vznikne, je pokryto nově natištěnými penězi. Centrálky ale takzvaně cílují inflaci na 2 %, takže se tiskne o něco více, než je pokryto a všecko funguje v jakési rovnováze. Pokud se dluhu natiskne moc, propíše se to do inflace ať už okamžitě v inflačních očekáváních (v makovicích všech lidí) nebo se zpožděním. Pokud se inflace vymkne kontrole, je porušena kvazirovnováha a může to skončit nepěknou inflační spirálou, jako např. v tom Turecku, Zimbabwe apod. Aby se tak nestalo, Centrální banka zvedne základní sazby, aby se půjčovalo méně, tím vznikalo méně peněz a přehřátá ekonomika se zase vrátila do normálu. A u nás je to vláda - největší dlužník a největší výrobce nového dluhu. Když to rozdávání na dluh přežene, tak se prodražuje tzv. obsluha státního dluhu, snižují se investice do infrastruktury, rostou povinné výdaje a prožírá se budoucnost dalších generací. Co je na tomto nepochopitelného???
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (4)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (2) 14.12.23 13:03  Leo  (254619)

Re: Inflace Made in ČNB

Alastor, nevím jestli to bude chtít pochopit, možná asi ani nechce jen chce šířit narativ, že za vše muže ČNB,a vláda je chudáček oběť, který se tak snaží,ale jako jedinému v Evropě stojí v cestě plno klacku , nahrazených pod nohama, které nenechá v klidu vládnout , Kovářovou, Rakušana s Vystrcilem.a spol.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (2)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (5) 14.12.23 12:43  Alastor Jméno 'Alastor' používá stále stejný uživatel  (276286)

Re: Inflace Made in ČNB

Situace v ekonomice je složitější. Peníze se do ekonomiky dostávají několika způsoby a nejenom tím jedním, tj. na dluh. Pokud budu chtít rozjet novou firmu, mohu si samořejmě půjčit od banky (bude chtít zástavu) nebo od investorů (z jejich úspor) nebo čistě ze svých úspor a ze svých příjmů v průběhu rozjezdu a běhu firmy. Mohu mít totiž i jiné příjmy z jiných investic. Omezit to hned na začátku jen na dluhy je tuze omezený pohled. Jdeme dále. Máme tu firmy, které prosperují, máme tu start-upy, které nějaký čas palí hotovost a buď jsou životaschopné nebo ne. Pak tu máme i podvodné firmy (zombie), které falšují, podvádí a přežívají i desítky let, viz Mudoffovo imperium, Enron, Lehmani, v našich vodách KIT Digital apod. Pokud jsou úrokové sazby velmi nízké, lidé si mohou půjčovat na investice do podnikání, na bydlení apod. za velice výhodných podmínek. Ale je známo, také více vznikají zombie firmy a bubliny na trzích akcií, derivátů, nemovitostí, přehřátí na trhu práce a obvykle je po takovém mejdanu potřeba znovu utáhnout měnovou politiku zvednutím úrokových sazeb, jinak to končívá velmi špatně - prasknutím bubliny na trhu nemovitostí, inflační spirálou apod. Dal jste za příklad Japonsko 70. a 80. let. Ano léta obrovského rozmachu na dluh ale VŽDYCKY následovaná očistnou krizí. V krizi se oddělí zrno od plev, životaschopné firmy od neefektivních nebo i podvodných. A kde je Japonsko dnes? Na dluhu 264 % HDP!!! Prosím, nastudujte si něco o ekonomických cyklech a velkých krizích. Podívejte se na dobové fotografie milionů zoufalců, kteří ve velké depresi přišli během pár dní o všecko včetně bydlení. Přečtěte si něco o Enronu o DOT.COM bublině 2000 a velké hypoteční krizi 2008. Podívejte se na vývoj zadlužení jednotlivých rozvinutých států. Doporučuji chuťovky jako Japonsko, Itálie, Francie, Španělsko nebo i USA. Zvláštním příkladem je pak Čína - polokapitalismus - polosocialismus. Jejich skutečné zadlužení není známo, protože soudruzi jaksi nemají rádi nepříjemné statistiky a tak je všelijak "tvořivě upravují". Podívejte se na problémy jejich realitního sektoru. Ono je krásné, že si z Číny můžete objednat výrobek v hodnotě 100 Kč i se zanedbatelným dotovaným poštovným. Čína jede na dluh a devalvaci vlastní měny. Ale ekonomické "perpetum mobile" nefunguje do nekonečna. Masivní dluhy stejně nakonec někde vyhřeznou. Přečtěte si o jejich demografických problémech a o zoufalosti mladé generace. Soudruhy čeká velmi, velmi nepěkná krize...
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (5)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (3) 13.12.23 21:08  Tomasso  (243693)

Re: Inflace Made in ČNB

Bože, do čeho’s to život dal… Deště nezpůsobují povodně, je tomu přesně naopak. Uměle vyvolaná povodeň znásobí plochy vodních hladin, tím se zvýší odpar a více prší. Povodně způsobují déšť! Heuréka, jsem génius!
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 14.12.23 12:55  Farrell  (268685)

Re: Inflace Made in ČNB

Oslobasso,zase jsi napsal příspěvek, aniž by sis předtím oplachl přirození ve velmi ledové vodě,to neděláš dobře.
Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (18) 12.12.23 10:31  kadel  (276034)

Počkejte na leden to inflacička odpíchne zase k 10%

Zatím se snaží maximálně jen oblbovat lidi, ale už oznámená zdražení se ukáží hlavně za leden, t.j. ve statistických číslech v polovině února. Jen za leden bude totiž inflace m/m mnohem vyšší, než ty "odhady" co nám tu teď cpou různí pologramotní analytici. A ve zbytku roku se zase udrží. Když někdo říká, že za příští rok bude inflace 2-3% padám smíchy pod stůl, protože to nemůže říkat skutečný analytik, ale jedině propagandista (kterými však bohužel všichni jsou).
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (18)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (7) 12.12.23 11:55  Esorimr  (249835)

Počkejte na leden to inflacička odpíchne zase k 10%

Nejhorší je , že i když bude inflace třeba jen 3proc.furt to bude inflace meziroční, což znamená za dva roky desítky procent.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (7)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (18) 11.12.23 19:44  ikaktus  (222380)

Inflace alá zlodějna

Je zajímavé, že vždy to tzv. pravice podělá svým neumětelstvím (či přímo legálně posvěcenou zlodějnou v důsledku hlasování a rozhodování v PS). Za Kalouska se stalo také, že země kolem nás už z krize vypluly a my jsme se v bahně matlali ještě řadu měsíců navíc. Nyní to bude ještě horší, protože tahle vláda (antibabiš=hl.program) je “klub osamělých a samolibých nešťastníků”, kteří o své nemohoucnosti ještě stále netuší.Ale ty “pravicové myšlenky” - např. kumulace funkcí a sosání státních peněz viz odsák Svoboda - primátor, poslanec, důchodce + prebendy z dozorčích rad - to je ukázka odpovědné pravicové politiky, že?
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (18)
Vaše doporučení:

přečíst (14) 11.12.23 17:44  kij  (275967)

Blábolové kterej stát nežije na dluh?

Vládnoucí sebranka slepence má za sebou 40% inflace a dementní patlal poradce to nezmění.
Dosavadní doporučení: přečíst (14)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 12.12.23 11:58  Esorimr  (249835)

Blábolové kterej stát nežije na dluh?

Jeden stát co nežil na dluh tu byl a byla to Česká republika v letech 2015-19.Jen si už nevzpominam ,kdo byl tenkrát premiér a ministr financí, Tomaso ty bys to mohl vědět,ty jsi takový světa znalým.
Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (8) 11.12.23 19:46  Tomasso  (243693)

Blábolové kterej stát nežije na dluh?

Johohó, Horvátovi, Demétérovi a Červeňákovi odvedle mají každý po deseti exekucích, tak proč taky dvě, tři nemít, že? Nechť víno teče proudem!
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (8)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 12.12.23 12:01  Neruda  (253618)

Blábolové kterej stát nežije na dluh?

A proč Demeter,proč nepouzijes Fiala, Staňura ,Sikela, Rakušan,Pekarova a dalších plno ... z ODS, Top O9, Stan,KDU, Pirátů.
Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

přečíst (9) 11.12.23 17:40  Esorimr  (249835)

Blbé kecy

Nájem , už mně nikdo nikdy asi nesníží,teplo to pochybuji,a vodu škoda mluvit.Tam se nám starostka vyloženě vysmívá,že se všude zdražuje,a do voleb daleko.No a zaměstnavatel platí již dva roky stejně,a dělá jako že inflace Ale není.Ale kvuli zdražení el.energie, zdražil zákazníkům konečnou cenu o 60 procent.to byli spot. Ceny 400-500, teď jsou -5 až 200 ,ale zisku už se nikomu vzdávat nechce.Jen příklad.Ale ,e s mu na to v od jara do podzimu ... není sto pochopit.
Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (31) 11.12.23 14:43  Vědma  (266413)

Klasickej clickbajt

Prej Inflace je neústupnější, než se čekalo, tak to asi těžko. To někdo čekal, že klesnou meziměsíčně ceny? Něco je lehce levnější, něco draší. V souhrnu jen 0.06% UP meziměsíčně. Tyhle bláboly a titulky jen provokujou sociálně slabé. https://vdb.czso.cz/vdbvo2/faces/cs/index.jsf?page=vystup-objekt&z=G&f=GRAFICKY_OBJEKT&pvo=CEN083A&skupId=2218&katalog=31779&evo=v2504_%21_CEN-SPO-BAZIC2015-EM_1&str=v514
Takže dle očekávání, ceny nerostou. Kovanda ví přesně rozdíl, mezi inflací a mezi indexem cen a jak se to první z druhého počítá, ale své nenávist vzbuzující články předhazuje těm, co počítat s procenty neumí. Takže clickbajt, jako vyšitý.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (31)
Vaše doporučení:


Diskuze Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce, a to zejména kvůli nečekaně silnému růstu cen státem regulované složky cen energií, další stránky: 1 | 2 | 3 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce, a to zejména kvůli nečekaně silnému růstu cen státem regulované složky cen energií

Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce, a to zejména kvůli nečekaně silnému růstu cen státem regulované složky cen energií - zdrojová stránka k tématu diskuze Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce, a to zejména kvůli nečekaně silnému růstu cen státem regulované složky cen energií.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce, a to zejména kvůli nečekaně silnému růstu cen státem regulované složky cen energií e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce, a to zejména kvůli nečekaně silnému růstu cen státem regulované složky cen energií.


 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  635.00  +0.16% 
 ČEZ  854.50  +0.65% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 116.00  +0.22% 
 GEN DIGITAL  491.00  -3.16% 
 GEVORKYAN  252.00  -0.79% 
 KOFOLA CS  272.00  +0.37% 
 KOMERČNÍ BANKA  862.00  +0.06% 
 MONETA MONEY BANK  97.00  -6.19% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 960.00  +1.01% 
 PHOTON ENERGY  44.40  0.00% 
 PILULKA LÉKÁRNY  180.50  -0.55% 
 PRIMOCO UAV SE  900.00  +1.69% 
 VIG  728.00  -2.02% 
Komodity online
 Ropa 88.70 USD 26.04   
 Zlato 2339.74 USD 26.04   
 Stříbro 27.21 USD 26.04   
 Káva 223.33 USD 26.04   
 Cukr 19.43 USD 26.04   
 Bavlna 80.92 USD 26.04   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.