Silvestrovský vtip? Ne, cena elektřiny opravdu spadla do záporu - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 20 (25)
 
přečíst (4) 02.01.23 13:49  Pal  (243733)

další šmejdský cenový algoritmus

se projevil. Výsledek, odrbaný klient, umíme popsat všichni. Přesnou metodologii neznáme, je schovaná v nějakém tajném šuplíku.
Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:

přečíst (1) 02.01.23 10:24  jzz  jirkakunzavinacgmail.com  (241618)

co???

Podle mě je teda zastropována pouze silová část. Takže k tomu musíte připočíst regulovanou část distribuce. Tím vaše počítání vůbec neplatí.
Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (2) 01.01.23 23:40  Jakub  (254609)

Odpověď

Ok, už to celkem chápu, děkuji za vysvětlení. Věděl jsem jen tu fyzickou a reálnoj část, ale nechápal jsem tu ekonomiku, kterou jste mi vysvětlilk, takže díky... ;)
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (2)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (13) 31.12.22 18:42  Jakub  (254613)

Odpověď

Takže za to, že dodaj do sítě moc, protože je nižší odběr, tak jakoby "za trest", za to zaplatí? Ja věděl, že v síti musí být "tak akorát", jinak bude blackout z nedostatku anebo přebytku, dokonce jsem již byl na Dlouhých stráních, na přečerpávací elektrárně, ale když se v té oblasti neorientujete, tak to prostě zní šíleně 😆. Ale děkuji ;) .
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (13)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (19) 01.01.23 03:02  joe  (254611)

Odpověď

Samozrejme to je zložitejšie. Je to ten isty princip ako s ropou, tam sa to vysvetli jednoduchsie. Ropa sa predava na spotovom trhu, to je ako, ze teraz hned kupis a mas. Ako v klasickom kamennom obchode. Ale da sa to objednat (futures) a dodaju ti to v termíne kedy ty chces. Zvykne to byt lacnejsie, ked si ju predobjednas. Ale nakupujes dajme tomu na rok, dva roky, alebo aj 3 roky dopredu. Presne toto sa stalo s ropu ked zacal covid. Zásobníky si mal plne ale priviezli ti dalsiu ropu(tu si nakupil pred 2 rokmi za super cenu s dodanim prave dnes), ktoru si nemal kam dat. Co urobis? Budes platit pokuty, ze ten tanker u teba caka, ktore su obrovske? Alebo niekomu radsej nieco malo zaplatis aby si tu ropu odviezol a ty tak minimalizujes stratu? Toto v podstate plati aj u elektriny. Ono jadrova elektraren na sebe nema potenciometer, ktorym proste spomalis stiepnu reakciu :) a ked do toho dajme tomu fuka, mas hned prebytky. Ale zas je to len velmi zjednodusene, cena elektriny sa pocita celkom zlozito v princípe ale co som napisal na pochopenie staci.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (19)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (16) 01.01.23 10:31  vlastimil  (240414)

Co odstavit část OZE?

Technicky je velmi snadné odstavovat OZE. Vždyť větrníky třeba při příliš silném větru jednoduše přestaví listy rotoru "do praporu", vypnout soláry je ještě snazší. Jen tomu přizpůsobit legislativu. Provozovatelé OZE nemohou zaručit, kdy jejich zdroje budou dodávat energii, neměli by tedy ani mít jistý odběr při nadbytku výkonu v sítích.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (16)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 01.01.23 18:42  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Co odstavit část OZE?

Při přebytku elektřiny se OZE běžně odpojují, v Německu se jedná o tisíce případů ročně a když by takové odpojování hrozilo, tak ani distributor nedovolí nový OZE připojit k síti a u nás už jsou oblasti, kde mají majitelé rodinných domů smůlu a FVE si můžou pořídit jen když se odpojí od sítě, což se jim nevyplatí, protože si musí vyřešit zálohy a plně ostrovní systém je spíš pro nadšence a hodně trpělivé členy domácnosti.Zjednodušeně: Klasická elektrárna vyrábí elektřinu s predikcí a ví, že 4.4.2024 vyrobí 1000 MWh. Prodá je energetické burze v Praze (nebo Lipsku) a 4.4.2024 musí kupujícímu elektřinu dodat. Na těch 1000 MWh si zarezervuje přenosovou kapacitu, složí zálohu/jistinu na burze a 4.4.2024 dodá elektřinu. Když má poruchu, zaplatí penále odběrateli a provozovateli přenosové soustavy, který chybějící elektřinu vyrobí v záložním zdroji, nebo koupí na spotu.Logicky majitel OZE nemůže vědět, kolik elektřiny 4.4.2024 vyrobí a dopředu tedy nic neprodá a ani si nemusí žádnou kapacitu, nebo jistinu řešit. 4.4.2024 pak vyrobenou elektřinu prodá na spotovém trhu za aktuální cenu, nebo když není kapacita v síti, tak ho odpojí a nedostane nic (respektive to za něj dělá distributor, ke kterému je připojen). V Německu už několik let platí, že nepovolí nový OZE bez nějaké formy akumulace (baterie, e-gas, zelený vodík,...).
Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 01.01.23 20:26  vlastimil  (240414)

Co odstavit část OZE?

Děkuji, výborná odpověď. Vím, že Němci vypláceli dost velké peníze jako náhrady nuceně odstaveným zdrojům. Je to tak pořád? Platí to pro obecně nebo jen pro některé dodavatele?
Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (3) 01.01.23 23:41  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Co odstavit část OZE?

Asi to nějaký čas proplácí (něco, jako u nás "záruka návratnosti investice do 15-ti let") a proto chtějí u nových OZE ty akumulace, aby to nemuseli tak odpojovat a protože už to začíná být problém nejen pro majitele OZE, ale i pro provozovatele přenosové soustavy.
Dosavadní doporučení: spíše nečíst (3)
Vaše doporučení:

přečíst (16) 31.12.22 16:35  Tomáš Kunart  (254610)

Silvestrovský vtip

Chtělo by to se naučit počítat. Jedna Mwh je 1000 kWh, čili cena za odebranou kWh je 0.54 Kč.
Dosavadní doporučení: přečíst (16)
Vaše doporučení:

přečíst (14) 31.12.22 15:13  Jakub  (254609)

Dotaz

Dobrý den, je tu někdo ochotný mi vysvětlit, proč to je jak to je a proč museli sami výrobci za elektřinu platit? Absolutně mi to nedává smysl a příjde mi to jako nějakej špatnej nelogickej vtip.... Díky.
Dosavadní doporučení: přečíst (14)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 01.01.23 18:14  Týpek Dejv  (254643)

Dotaz

Když máte naložíno pod kotlem, turbíny jedou naplné obrátky, a váš domluvený odběratel nemůže odebrat, nebo odebere jen část? Levnějši může být zaplatit za odběr přebytku, než chladit kotel. Těźaři bitcoinu jistě přebytkový proud uvítaji;)
Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
určitě nečíst (4) 01.01.23 21:22  Vysloužilec  (254276)

Dotaz

Všechny elektrárny vyrábí páru a ta žene turbínu,pokud není na vodu nebo vítr .. když přestane být odběr tak pustíš páru do vzduchu a turbína se zastaví a s ní i generátor.Nevim proč by někdo zapínal stroje nebo topení v létě a tím zvyšoval odběr.To taky nikdo nedělá je to nesmysl ...vše pracuje na okamžitý odběr,který je nutný a tak velké výkyvy u odběratelů nesmí být ...a za to se platí velký pokuty ... za neodebranou elektriku..protože kotel vyrobí páru , která se musí vypustit do vzduchu ,nabídnout můžete,ropu nebo uhlí a když má někdo volný sklad tak ho rád koupí levněji.to by musel mít svoji prázdnou prečerpávačku ale tu mají ti výrobci ..stavět elektrickou síť na větru nebo slunci který ve mžiku přestane foukat nebo svítit ...může jen ... který neví jak elektrický řetěz funguje..to si můžeš udělat na baráku kde je to jedno když to vypadne,tak si rozvitíš svičku a hned nezmrzneš .i když vlastně v zimě stejně nesvití ,stavěním obřích baterkáren se moc neušetří..na nákladech a ekologický to není vůbec ...
Dosavadní doporučení: určitě nečíst (4)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 01.01.23 22:01  Týpek Dejv  (247292)

Dotaz

Pokud se za neodebranou elekřinu platí obrovské pokuty, nemůže být za určitých podmínek výhodnější zaplatit za odběr nasmlouvané energie než za pokutu? Chápu, že vypustit páru dává smysl v elektrárně. Energetická síť je však složitá soustava, v rámci zjednodušení může být pro fabriku, která má nasmlovaný nadbytečný odběr, výhodné, že někomu holt zaplatí, kdo následně spustí tisícovce domácnostem bojler.
Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (21) 31.12.22 17:23  joe  (254611)

Dotaz

V principe je to vcelku jednoduche. Elektrinu neni kde skladovat, takže musi byt odber a vyroba vyvazene.(existju precerpavacie elektrarne a tak, ale to je na obmedzenu kapacitu a samourejme na vyrovnacanie prudkych výkyvov v sieti) Inak tu mame blackout. Ked je elektriny vela spadne siet, elektriny je preto potreba sa zbavit a to tak, ze zaplatite za odber. Opacne to je tak nejak podobne s drahou elektrinou.
Dosavadní doporučení: přečíst (21)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (18) 31.12.22 14:42  Filip Kopa  (254606)

Průběžné měření

To by mě zajímalo, kdybych měl elektřinu s průběžným měřením, a jel bych podle spotových cen, tak jestli by mi v době záporných cen zaplatili za spotřebu.
Dosavadní doporučení: určitě přečíst (18)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 01.01.23 18:17  dacan.strom  dacan.stromzavinacseznam.cz  (220120)

Průběžné měření

Takový tarif pro maloodběratele asi není, jsou sice firmy, které prodávají spotovou elektřinu, ale konečným spotřebitelům ji stejně nějak průměrují a když to špatně odhadnou, tak zkrachují, jako Bohemia energy, nebo Moravia energy pár let před tím a nebo spousty jiných v minulosti i budoucnosti, je to prostě ruleta. Kdyby ale přece jen byl tarif s online spotovými cenami, musely by být na to hodiny, které by počítaly průběžně spotřebu v různých cenách. Pak by šlo za dobré ceny nabít baterky pro "horší časy", ale baterky jsou drahé, mají omezenou životnost a jedna uložená kWh pak vyjde na několik korun, což v celkových nákladech nedává moc dobrou ekonomiku. Nulové, nebo záporné ceny jsou na spotu párkrát za rok, většinou je tam cena výrazně vyšší, než účtuje ČEZ, EoN a ostatní distributoři v klasických tarifech.Nedávno proběhlo info, že by majitelé elektromobilů a baterií mohli dostat speciální tarif, kde by mohli nabíjet baterky, když je elektřiny v síti přebytek a ceny na spotu klesají, ale jak je to daleko nevím. Technicky by to neměl být problém, vymění se hodiny a majitelé FVE taky ví, za kolik budou následující den vyrábět elektřinu do sítě.
Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (5) 01.01.23 21:19  joe  (254611)

Průběžné měření

V podstate to sedi, aj tie baterky davaju zmysel, ale iba pri extremnych cenach ako boli minuly rok. Tento rok nas asi take ceny necakaju a ludia co "su na spote" budu mat podstatne lacnejsiu elektrinu ako ludia co ju maju nastavenom strope. Za minuly rok spotova cena elektriny neprekrocila nastaveny strop pre ceny elektriny v CR.Co sa tyka bohemia energy, tam to ale bolo inak. Zodpovedný dodavatel ma vacsinu energie nakupenu ako furutes kontrakt na roky dopredu, kde ma fixnu cenu a vie presne uz dnes za kolko mu doda dodavatel elektrinu v roku napr. 2024. Podla toho potom vydava cenniky. BE ale mala agresivnu politiku a tazila zo spotovych cen, kde nakupovala lacnu elektrinu (ktora v tej dobe - dajme tomu 1 a pol roka dozadu) na spotovom trhu. Ta stala okolo 850kc/MWh. Spotrebitelovi ju predaval za dae tomu 1400kc/MWh. Spot vyletel na 5000kc/MWh a na to doplatila BE. Lebo mala pre beznych ludi zazmluvnene ceny za tych 1400kc/MWh. To co pisete vy je uplne inak, napriklad dodavatel bezdodavatele funguje ako prostrednik a berie iba malu proviziu za sprostredkovanie nakupu elektriny na spotovom trhu. Teda ako keby obycajny clovek nakupoval priamo na burze. Toto je rozdiel medzi BE a dodavtelmi, ktory sprostredkuvaju spot pre konecneho odberatela(bezneho cloveka). Snad som to vysvetlil zrozumitelne. :)
Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (2) 02.01.23 08:24  Dacan Strom  (235474)

Průběžné měření

přestal jsem chápat u "dodavatele bezdodavatele", ... ;)Dále - cena na spotu je jen za silovou elektřinu / stropovaná elektřina je cena komplet, včetně všech poplatků a daní, které ten, co si koupí elektřinu na spotu taky musí zaplatit, takže při ceně spotové ceně 4 Kč/kWh se lehce přes ten strop dostane. Na spotu byly v prosinci ceny 0-700 €/MWh s průměrem kolem 300€ a k 100-150€ průměr klesl až koncem roku, kdy se průmysl utlumil a začalo foukat nad Baltem. Moc bych na výhodnost spotu v letošním roce nesázel.
Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:


Diskuze Silvestrovský vtip? Ne, cena elektřiny opravdu spadla do záporu, další stránky: 1 | 2 | Další »
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Silvestrovský vtip? Ne, cena elektřiny opravdu spadla do záporu

Silvestrovský vtip? Ne, cena elektřiny opravdu spadla do záporu - zdrojová stránka k tématu diskuze Silvestrovský vtip? Ne, cena elektřiny opravdu spadla do záporu.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Silvestrovský vtip? Ne, cena elektřiny opravdu spadla do záporu e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Silvestrovský vtip? Ne, cena elektřiny opravdu spadla do záporu.


 Burza Prime 16:29 (30.4.2024) 
Název Kurz Změna
 COLT(CZG)  649.00  +1.41% 
 ČEZ  870.00  +0.64% 
 ERSTE  1 110.00  +0.23% 
 GEN(NORTON)  490.00  -0.20% 
 GEVORKYAN  258.00  +2.38% 
 KB  869.50  +0.52% 
 KOFOLA  270.00  0.00% 
 MONETA  95.10  -2.36% 
 PHOTON  44.90  +0.90% 
 PILULKA  180.00  +0.84% 
 PM  16 000.00  0.00% 
 PRIMOCO   920.00  -2.65% 
 VIG  734.00  -0.81% 
Komodity online
 Ropa 85.09 USD 13:52   
 Zlato 2293.96 USD 13:52   
 Stříbro 26.45 USD 13:52   
 Káva 213.75 USD 13:52   
 Cukr 19.19 USD 13:52   
 Bavlna 77.93 USD 13:52   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.