Česko v pátek zřejmě jako Brusel, Berlín i Paříž podpoří řešení drahých energií „konfiskací“ zisků jiných než plynových elektráren. Nebude pak moct uplatnit „válečnou daň“ na ČEZ - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 14 (14)
 
přečíst (5) 07.09.22 11:20  Aleš Teplý  (245828)

Mimořádný korupční potenciál návrhu EK

Výše marží neplynových zdrojů bude podle návrhu EK stanovena "úředně" - prý dokonce "individuálně".
Úplatek v řádu miliard EUR pak může velkým hráčům dávat ekonomicky smysl.
Tomu politici nemůžou odolat - sázím, že bude přijato.

Dosavadní doporučení: přečíst (5)
Vaše doporučení:
přečíst (4) 07.09.22 13:16  Tabák  (209007)

jen tak dál chtěli jsme bojovat proti Rusku tak jsou nutné oběti

EK chce stropovat ruský plyn. 

Čili z logiky věci cena bude zatropovaná a tedy plynu bude nedostatek, případně nebude vůbec. 

Jak napsal Passer. To bude gigantický průser. 

Obává se, že by následně vše mohlo vést ke krachu firem a následnému zacyklení inflace. „Od zkrachovalých firem daně nevyberete a bez daní nemáte z čeho lidem transferovat sociální pomoc. Pokud si nevytisknete biliony eur a nezvýšíte už tak vysokou inflaci. Do chudoby se propadne obrovská část Evropy, která byla zvyklá mít dvě auta a létat na dovolenou. Bude to pro většinu šílený šok,“ píše s tím, že zdraží i potraviny kvůli problémům s výrobou hnojiv, jež je také závislá na plynu.

Spojené státy podle něho dobře vědí, že aktuální podobu sankcí uvalených na Rusko dokážou udržet, jelikož mají dostatek ropy a plynu z vlastních zdrojů. Kdo si ale problémy neuvědomuje, má být vedení Evropské unie.

„Tohle je konec Evropy, jak jste ji znali od průmyslové revoluce. Vím, jsem s tím otravný, píšu to často už mnoho let. Jen si furt myslím, že blazeované většině občanů i politiků vůbec nedochází, co se žene. Zapomeňte na velkou hospodářskou krizi. Na přídělové hospodářství jako za války,“ předpovídá, že to bude horší, jelikož dnes již více lidí žije ve městech a urbanizace zasáhla i dřívější venkovské oblasti.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Konec-Evropy-100-let-to-bude-trvat-Podnikatel-spocital-a-sepsal-713520

Dosavadní doporučení: přečíst (4)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (6) 07.09.22 11:37  PJPrince  (245714)

Mimořádný korupční potenciál návrhu EK

Samozřejmě, ale i kdyby to bylo trochu jinak, pak jakýkoli mechanismus, který ty peníze vezme soukromým subjektům, přesune je do rukou těm, kteří nás do těchto s*aček přivedli, a dá jim jako prostor něco řešit... To bude něco tak zoufale neefektivního, zpolitizovaného a dál do s*aček nás posouvajícího, že to snad ani nechci vidět. Ani si nedovedu představit horší "řešení".

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (6)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (11) 07.09.22 10:49  PJPrince  (245714)

Tohle je tak špatně

Pochopitelně si počkám na finální výstup, ale pokud bude výsledkem něco takového, pak je to zralé na tu fotku kapitána Picarda, jak se chytá za hlavu. Ksakru, současná situace je úplně učebnicovým příkladem selhání tržních regulací, tak čím ji budu řešit? Další regulací?

Věřím, že to zkonstruují tak, že to (spotřebitelům) přinese nějakou krátkodobou úlevu, ale a) za jakou cenu a b) s jakými dlouhodobými dopady? Však dnes se ukazuje, jak krátkozraké bylo manipulování s cenami některých zdrojů, že to přeneslo investice do těch nestabilních na úkor těch stabilních, kde se neodehrával další vývoj, inovace, které z nich mohly dostat více za méně atp. Tak teď půjdeme dál stejnou cestou, aby to třeba podpořilo odstavení jaderek a za rok (dva, někdy...) jsme řešili ještě větší průser? To je přece tak špatně. Nerozumím tomu, že takové dopady nikdo z pomazaných hlav ani teď nevidí.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (11)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (2) 07.09.22 12:10  Aleš Teplý  (245828)

Tohle je tak špatně

To je tak, když Green Deal je důležitější než funkční energetika.
Ale návrh EK je "vypečený":
- pro plynové zdroje excelentní (výborný obrat při libovolné, vždy akceptované ceně)
- pro Německo vynikající (jaderky špatně, plynovky výborně a OZE to dobře nastavíme)
- pro politiky neodolatelný (obrovské příjmy rozpočtu, mimořádný korupční potenciál)

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (2)
Vaše doporučení:

spíše nečíst (20) 06.09.22 21:43  Petr Šmacho  smachozavinacseznam.cz  (247612)

Zrušit emisní povolenky a poslat Putinovi Fialovu nasolenou hlavu v koši

jak ve starověku LOL, třeba by to pomohlo cara obměkčit a plyn, levnej plyn a ne drahé emerické prdy zas bude. Jo přihodil bych ještě balení lázeňských oplatek z Carlsbadu, to mají mazlíčci rádi. Trochu diplomaticy i zabrnkám na city, takové ty kecy o slovanské vzájemnosti a jak nás ten západ akorát zneužil a obelstil a trochu zavydírám, že ty Vrbětice byly fakt fujky hnujky, ale za novou exkluzivní dlouhodobou smlouvu za podmínek jako má Orbán na plyn jsme ochotni na to rychle zapomenout a těch 250 kulturních ataché se může zas vrátit- stýček Sam ať nám políbí, bo on tak levnej plyn nedodá, na jeho předražený aeroplány mu též kálíme a co víc strejda Sam posledních 20 let stejně žádnou válku nevyhrál, tak proč být v paktu s někým koho furt porážej. Jo a slíbíme, že veřejně a diplomaticky tj. neodvolatelně prohlásíme že Krym je Rusko a kdo tvrdí něco jiného je blb jako ti šašci co vykládaj Korán v Kataru co i v 21. století učej, že Země je placka.
PS: A pamatujte Zima budět bolšaja...

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (20)
Vaše doporučení:
přečíst (11) 06.09.22 22:08  Drahota  (245555)

Zrušit emisní povolenky a poslat Putinovi Fialovu nasolenou hlavu v koši

To jsi tak naivní, žes věřil vrběticím ? A taky novičoku ? Jak rusové po evropě vražděj zásadně látkou, která na ně hned ukáže a taky na konec nikoho nezabije.

Dosavadní doporučení: přečíst (11)
Vaše doporučení:

určitě přečíst (17) 06.09.22 15:16  Aleš Teplý  (245810)

Energetická daň se sazbou 100 %

Měli bychom věci nazývat pravými jmény - nejedná se o zastropování cen ale o energetickou daň se sazbou 100 %. Příspěvek z této daně odběratelům je naznačován jako "podle zvážení jednotlivých vlád".
Návrh EU komise:
- nijak nenutí k šetření s plynem - dokonce povzbuzuje k používání plynu, protože elektřina z plynovek se bude prodávat za jakoukoliv cenu (např. 2 000 EUR/MWh), zatímco používání jiných elektráren bude mít limitovanou marži
- masívní používání plynovek bude výhodné i pro vlády - protože bude šrouobovat "lipské" ceny (na burzu návrh vliv nemá) a tím i absolutní výši této energetické daně
- pro vlády je samozřejmě nesmírně lákavý, protože do rozpočtů budou proudit obrovské sumy peněz (klidně třeba 1 800 EUR z každé MWh) - a z nich (třeba jen část) - bude stát "vracet" odběratelům
- nemotivuje k tržní burzovní ceně - ta bude pro většinu dodavatelů jen "virtuální" (odběratel tuto výši nebude platit) - většinu ceny (konfiskaci dodavatelům a případný příspěvek odběratelům) bude řešit stát
- nijak nemotivuje k provozování jaderných elektráren v Německu (nebude to ekonomicky výhodné) - ekonomicky výhodnější bude místo jádra pálit plyn (jak Habeck plánuje)
- pokud nebude řešit jistinu dodavatelů na burze, může být pro naprosto likvidační - protože burzovní cena může být klidně zmiňovaných 2 000 EUR/MWh - a ty bude muset např. ČEZ zajistit (oproti prodaným 50 EUR/MWh)

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (17)
Vaše doporučení:
přečíst (9) 06.09.22 22:06  Miloš  (247564)

Energetická daň se sazbou 100 %

Při vší úctě, to co opakovaně popisujete v několika bodech - tedy že návrh Bruselu povede k větší spotřebě plynu pro výrobu elektřiny, s tím se nedá souhlasit. Porovnejme to s druhou variantou - zastropování ceny plynu používaného pro výrobu elektřiny - na tento případ veškerá vaše kritika pasuje dokonale - k plýtvání plynem na výrobu elektřiny by zastropované ceny plynu motivovaly naprosto dokonale. 

Ty vaše úvahy zapomněly na to, že monopol na výrobu elektřiny z plynu nemá jen jedna firma, ale že to bruselské řešení počítá s burzovním (tržním) určováním ceny elektřiny vyráběné z plynu. Cenu určí trh, a ta bude bohužel vycházet z vysokých cen plynu - bude to však tržní cena, do jejíž tvorby vstupuje více výrobců. Pokud by se dala přednost variantě se zastropováním ceny plynu pro výrobu elektřiny, potom by to byla vysloveně hozená sekera do trhu s tímto způsobem výroby elektřiny - kdo by měl důvod šetřit plynem?

Další věc - ve spoustě zemí je výroba elektříny z plynu okrajovou záležitostí. Podezříváte například ČEZ, že utlumí dominující neplynové způsoby výroby elektříny kvůli zastropování zisků? Proč by to ČEZ dělal, ten strop je přeci vysoko nad jeho výrobními náklady, zisk bude i tak vysoko nad čísly z minulých let. Kdyby některý výrobce kapacity neplynových elektráren nevyužíval naplno, tak by ho akcionáři sežrali (dělal by to na úkor svého zisku).

Dosavadní doporučení: přečíst (9)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 07.09.22 11:34  Aleš Teplý  (245828)

I pro ČEZ bude plynový zdroj výhodnější

Před ČEZ bude stát následující úvaha (příklad při ceně plynovek 2 000 EUR):
a) vyrábět z uhlí, když prodejní cena je zespod limitovaná emisní povolenkou (cca 80 EUR / MWh) a zhora navrhovaným limitem (můj odhad 130 EUR)
b) vyrábět z plynu, kde prodejní cena je 2 000 EUR - a moje marže nejspíš stanovena % prodejní ceny
Ekonomicky bych volil variantu b).

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
spíše nečíst (6) 06.09.22 22:23  Miloš  (247564)

Energetická daň se sazbou 100 %

A ještě dodatek - v příspěvku, který jsem rozebíral, zazněl i argument, že bruselský návrh na zastroppování zisku z výroby "neplynové elektřiny" nemotivuje výrobce takové neplynové elektřiny k tržní ceně. Tento argument je úplně mimo současnou realitu - výrobci neplynové elektřiny přeci v současnosti neurčují tržní cenu, trh se zhroutil a všechny ceny kloužou nahoře po extrémních cenách elektřiny vyráběné z plynu. Vždyť právě toto se bruselský návrh snaží řešit - situaci, kdy ceny elektřiny nejsou určovány mixem jednotlivých zdrojů elektřiny, ale má na ně vliv jen extrémní cena elektřiny z plynu. Oponovat bruselskému návrhu, že výrobci neplynové elektřiny nebudou motivováni k tržní ceně, je nepochopením problému, který se návrh snaží řešit,

Dosavadní doporučení: spíše nečíst (6)
Vaše doporučení:
přečíst (3) 07.09.22 09:31  Aleš Teplý  (245810)

Energetická daň se sazbou 100 %

Současný španělský systém pokud vím nestropuje ceny plynových elektráren (jinak by použítí plynovek omezoval) - jen jim cenu dorovnává z příspěvku odběratelů - tj. cena plynovek je jen vyřazena z tvorby ceny.
Zkusme srovnat aktuální situaci s navrhovanou.
1. aktuální situace:
- neplynové zdroje jsou dnes mimořádně výnosné - prodávají za cca 500 EUR - to se týká i německých jaderek
- je prováděn reálný "test" tržní ceny dle plynovek - při přílišném růstu je elektřina neprodejná (resp. prudce klesá zájem)
2. navrhovaná:
- neplynovým zdrojům výrazně klesne výnos - bude zastropována cena - uvádí se 200 EUR (osobně odhaduji pro jaderky 80 EUR) - tj. německým jaderkám výrazně klesne profit (ekonomicky = proč nezavřít)
- odběratelé díky státnímu příspěvku nebudou platit burzovní cenu za plynové elektrárny - tj. na burze může být produkce plynovek klidně za 2 000 EUR - ale odběratel zaplatí např. jen 400 EUR = poptávka neklesá

Dosavadní doporučení: přečíst (3)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 07.09.22 09:39  Aleš Teplý  (245810)

Energetická daň se sazbou 100 %

A jak jsem psal - pro stát bude mimořádně výhodné vyhnat cenu elektřiny (díky plynovkám) co nejvýš. Když budu uvažovat udávaný strop 200 EUR, bude inkaso od neplynových zdrojů:
- nízká produkce z plynu (šetřím plyn, nižší tlak na cenu plynu) - burzovní cena elektřiny 500 EUR, stát inkasuje 300 EUR / MWh
- vysoká produdukce z plynu (nedostatek plynu, tlak na cenu) - burzovní cena elektřiny 2 000 EUR (nesmyslná, ale díky dotacím poptávka neklesá), stát inkasuje 1 800 EUR / MWh
Nikde se neříká, jakou část inkasa má stát použít na dotace - pokud použije např. jen 80 % - je to příjem rozpočtu jako hrom.

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
přečíst (8) 06.09.22 22:56  zlobka Jméno 'zlobka' používá stále stejný uživatel  (245801)

Energetická daň se sazbou 100 %

ono je to trochu jinak, plynaři měli už slíbené obří zisky a počítali s nimi na dalších x let, no a teď by se mohlo stát, že by nedostali ani h.., ale oni ty zisky dostat musí, protože se to domlouvalo přes různý často rusky mluvící osoby a jede v tom kdekdo, a kdekdo z nich, není jen tak někdo a mohl by začít vyprávět, jak to bylo. což nejde, takže plynaři svoje zisky dostat musí. tečka. doplatí to lidi. 

Dosavadní doporučení: přečíst (8)
Vaše doporučení:


Diskuze Česko v pátek zřejmě jako Brusel, Berlín i Paříž podpoří řešení drahých energií „konfiskací“ zisků jiných než plynových elektráren. Nebude pak moct uplatnit „válečnou daň“ na ČEZ, další stránky: 1
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Česko v pátek zřejmě jako Brusel, Berlín i Paříž podpoří řešení drahých energií „konfiskací“ zisků jiných než plynových elektráren. Nebude pak moct uplatnit „válečnou daň“ na ČEZ

Česko v pátek zřejmě jako Brusel, Berlín i Paříž podpoří řešení drahých energií „konfiskací“ zisků jiných než plynových elektráren. Nebude pak moct uplatnit „válečnou daň“ na ČEZ - zdrojová stránka k tématu diskuze Česko v pátek zřejmě jako Brusel, Berlín i Paříž podpoří řešení drahých energií „konfiskací“ zisků jiných než plynových elektráren. Nebude pak moct uplatnit „válečnou daň“ na ČEZ.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Česko v pátek zřejmě jako Brusel, Berlín i Paříž podpoří řešení drahých energií „konfiskací“ zisků jiných než plynových elektráren. Nebude pak moct uplatnit „válečnou daň“ na ČEZ e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Česko v pátek zřejmě jako Brusel, Berlín i Paříž podpoří řešení drahých energií „konfiskací“ zisků jiných než plynových elektráren. Nebude pak moct uplatnit „válečnou daň“ na ČEZ.


 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  635.00  +0.16% 
 ČEZ  854.50  +0.65% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 116.00  +0.22% 
 GEN DIGITAL  491.00  -3.16% 
 GEVORKYAN  252.00  -0.79% 
 KOFOLA CS  272.00  +0.37% 
 KOMERČNÍ BANKA  862.00  +0.06% 
 MONETA MONEY BANK  97.00  -6.19% 
 PHILIP MORRIS ČR A  15 960.00  +1.01% 
 PHOTON ENERGY  44.40  0.00% 
 PILULKA LÉKÁRNY  180.50  -0.55% 
 PRIMOCO UAV SE  900.00  +1.69% 
 VIG  728.00  -2.02% 
Komodity online
 Ropa 88.70 USD 26.04   
 Zlato 2339.74 USD 26.04   
 Stříbro 27.21 USD 26.04   
 Káva 223.33 USD 26.04   
 Cukr 19.43 USD 26.04   
 Bavlna 80.92 USD 26.04   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.