Hojnost energie vyřeší všechny problémy. My se ale snažíme šetřit - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení

 Hodnocení:      0 1 2 3      
Diskutující:
Návod    
 

Okomentovat na facebooku


Výpis příspěvků 1 až 10 (10)
 
přečíst (0) 14.08.22 12:32  Igi  (246583)

To jsou teda pindy

Článek mi připomíná něco jako když jeden z trosečníků na pustém ostrově při společné stavbě chýše rádi ostatním, že by bylo dobré pořídit bagr.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

přečíst (2) 12.08.22 14:44  denda  (241432)

Dovolím si oponovat...

"Předpokládejme, že Afrika a Indie bude chtít zvýšit životní úroveň alespoň na úroveň Číny. K tomu bude potřebovat energii."

Pokud by chtěli zvýšit životní úroveň, tak by místo .../množení museli začít makat a studovat. V momentě kdy se jejich IQ zvedne nad "kopulační" úroveň, začnou přemýšlet dopředu na více než oněch 5 vteřin. Teprve pak se a) přestanou množit jak potkani, b). začnou plánovat a něco vytvářet, c). možná "vyprodukují" i nějaké inteligentní lidi, kteří budou schopni vynalézat nové věci/technologie a ekonomicky to využívat. (velké surovinové bohatství si začnou sami zpracovávat a dávat jim přidanou hodnotu). Ono "energie" tu byla co svět světem stojí, ale jen díky inteligentních lidí se začala využívat/zpracovávat pro potřeby lidí.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 12.08.22 15:11  JendoSlaff  (242294)

Dovolím si oponovat opunentuře...

Kdyby to bylo tak jednoduché zařídit, už by se tak stalo. Bohužel situace se mi zdá v jádru komplikovanější.

Ono je problém, že jakmile si tam vybudují nějakou ekonomiku, tak jim tam evropa doveze přebytky a tím zruinuje všechno. Například kvůli potravinové "pomoci" se jim tam nedaří etablovat zemědělství. Dalším problémem je nekvalitní školství (ano, mají ho prý ještě horší než u nás) a nedostatek pozitivních vzorů (o Baťovi tam asi taky neslyšeli). Výše jmenované v kombinaci s klientelismem, kmenovými válkami a warlordy vytváří podnebí, jež nepřeje plánování.

Co jsem pochopil, tak jediné odvětví v rozkvětu je tam válečnictví. Warlord s tlupou si sežene staré železo z výprodeje z Evropy, následně na základě toho ovládne nějaký region. Jelikož je v daném regionu majoritní síla, provádí "dozor" a "ochranu" nad přerozdělování materiálové a potravinové pomoci z Evropy a následně tím generuje zisk, jež reinvestuje do odkupu přebytečného starého železa z Evropy. Ostatní lidé jež by chtěli budovat infrastrukturu ji v případě úspěchu převedou na warlorda a sami si jí moc neužijou.

Mohu se mýlit, rozhodně nejsem expert na Afriku, kdyžtak mne prosím opravte. ;)

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
přečíst (1) 13.08.22 10:29  denda  (241432)

Dovolím si oponovat opunentuře...

Jo, to , že v rukách raději drží kvér než motyku je další jejich problém. (jeden z mnoha) Ale jedno souvisí s druhým. Kdyby si vybudovali nějakou ekonomiku, nebyli by závislí na tom co jim tam pošle evropa. A jsme zase zpět...."dovoz" energie sám o sobě bez jejich práce jejich životní úroveň nezvýší. (stejně jako "potravinová pomoc" je nedonutí něco si vypěstovat sami v dostatečném množství) Za tu energii musí zaplatit a tím pádem si na to nějak vydělat, aby si mohli dostatečně vydělat, musí začít pracovat, přemýšlet, plánovat, vzdělávat se ...atd.

Dosavadní doporučení: přečíst (1)
Vaše doporučení:
určitě přečíst (2) 13.08.22 14:44  JendoSlaff  (245807)

Dovolím si oponovat opunentuře...

Bohužel Afrika je teď v situaci kdy platí, že ten, kdož překová své meče na pluhy, orá zem pro ty, co takovou chybu neudělali (parafráze citátu pana Franklina). Naposledy jsem slyšel o docela dobrém systému, který daný začarovaný kruh rozbíjel: dotace pro místní farmáře, aby si vybudovali vlastní zemědělství. Probíhal konkrétně v Súdánu. Smutné bylo, že to bylo v souvislosti s tím, že daný program podpory byl z pochopitelných důvodů ukončen potom, co vojenská chunta v roce 2021 ovládla zemi. Bohužel farmáři za tu krátkou dobu míru a svobody (2019-2021) nedokázali rozvinout zemědělství do konkurenceschopného stavu.

Dosavadní doporučení: určitě přečíst (2)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 14.08.22 13:48  denda  (241432)

Dovolím si oponovat opunentuře...

Víte takových podpor a dotací z jiných (vesměs západních) zemí tam bylo "něurekom". I naši jihočeští rybnikáři je tam učili chovu ryb, aby vesnice měly z čeho žít a trochu se "pozvedly". Bohužel to vše jsou činnosti, kde výsledky práce se dostaví až po nějakém čase a na to oni nemají mentalitu. Chtějí jíst dnes a neřeší co bude zítra. Celý tento dost nákladný program skončil tím, že po jejich odjezdu během pár dní všechny ryby vychytali,sežrali a za měsíc byli tam kde dříve. Traktory a stroje, které tam byly zdarma dodány pro zefektivnění zemědělství během pár měsíců skončily jako zrezivělý šrot, obilí pro setbu sežrali. Postavili tam i dílny, malé továrny, zaučili je....po týdnu jim dali část výplaty a pak už většina nepřišla ( ten zbytek nepřišel po dalším týdnu). Představa, že by měli makat denně 8 hodin celý měsíc, nebo dokonce rok, je pro ně naprosto nepředstavitelná atd. Prostě je pro ně jednodušší čekat s nataženou rukou, až jim tam někdo pošle potraviny, než se sami snažit. Víte já už patřím ke generaci tzv. "pozdní sběr", ale dobře si pamatuji, že i my jsme na ZDŠ  museli přispívat na děti v Africe, páč "nemají co jíst" a to jsme na tom sami finančně nebyli bůhvíjak skvěle. Kam se za těch 50-60 let posunuli? Nikam, jen se mnohonásobně rozmnožili a ruce stále natažené. Prostě pro ně staré "bez práce nejsou koláče" neplatí, spoléhají na to, že jim západ nějaké "drobky z koláčů" dá....hlavně když to bude bez té práce.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 14.08.22 14:05  JendoSlaff  (245807)

Dovolím si oponovat opunentuře...

Jojo, dost těch programů končilo tak, že se sežraly semena určená na sadbu a podobně. Jen jsem chtěl dát vědět, že už se to trochu posunulo a některé z těch programů na tom neztroskotaly a pak to skončilo na geopolitické nestabilitě. Bohužel, Africe světlé zítřky nevěštím. Nejdřív kolonizace, potom následně západní "pomoc" jež jim dost často rozvracela přirozený vývoj ekonomiky a nyní novodobá kolonizace Čínou kdy podplatí vládnoucí chutnu, koupí si tam důl, doveze číňany, postaví si u dolu stát ve státě a nazdar. Každopádně necílená pomoc je pro ně medvědí služba.

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:
přečíst (0) 12.08.22 14:49  denda  (241432)

Dovolím si oponovat...

Koukám, že mi "cenzura" vyhodila slovo šu .* ní. Nechápu... vždyť i babička Boženy Němcové "šu .*la" po světnici. :-D

Dosavadní doporučení: přečíst (0)
Vaše doporučení:

přečíst (2) 12.08.22 12:46  PJPrince  (245662)

Toto je typický problém který se řeší sám

Pakliže se jej nějaký spasitel nesnaží řešit za nás. Už zlomek současného nárůstu cen by přilákal nové investice, když jsou ale efektivní zdroje zatěžovány umělým zdražováním a jejich samotný vznik je v podstatě znemožňován (zkuste si vzít úvěr na novou uhelnou elektrárnu), výsledkem je to, co máme dnes. Ceny rostou, rostou a rostou a zdrojů rozhodně nepřibývá. Vítejte v nepřímo plánované ekonomice, dopadne vždy takto. Je to výsledek zcela uměle vyvolané nerovnováhy mezi poptávkou a nabídkou, která by na jakkoli otevřeném trhu nikdy nemohla v takové míře vzniknout, nikdy.

Dosavadní doporučení: přečíst (2)
Vaše doporučení:

přečíst (6) 12.08.22 12:15  TomasJedno  (244485)

Co tím chtěl autor říci?

Každému je snad jasné, že kde je vyšší životní úroveň, tak je vyšší spotřeba (energii, potravin, vody,...) a i víc se plýtvá. To se snad učí i na střední škole. A tato planeta opravdu nepotřebuje navýšit životní úroveň, opravdu není potřeba aby i křovák v Africe produkoval tolik odpadu jako my, nebo aby jsme si mohli dovolit více dovolených, nebo vyhazovat více potravin.

 

Pokud lidi nebudou ochotni platit za energie, tak nezbývá než omezit spotřebu a cena klesne. Ono totiž nepostavíte elektrárnu ze dne na den a studenou fúzi nám slibují už alespoň 40let. A cena energií ještě není problém, pokud to porovnám k výši platu dnes a před 20-ti roky, tak je kupní síla +- stejná! 

 

Dlouhodobě tedy nepotřebujeme více spotřebovávat, ale více vyrábět! A při současných cenách je atraktivní stavět elektrárny (dokonce i FVE bez dotací má smysl), takže pokud nebude vláda sankcionovat výrobce, tak to trh dřív nebo později vyřeší. A jestli mezi tím příjde krize mě vůbec netrápí, naopak ji přivítám. Nedávno jsem byl v hospodě, kde bylo celkem 10 lidí a obsluha ... že nestíhají dělat obědy. Takže čím dřív, tím líp!

Dosavadní doporučení: přečíst (6)
Vaše doporučení:


Diskuze Hojnost energie vyřeší všechny problémy. My se ale snažíme šetřit, další stránky: 1
stránkovat diskuzi po 10 | 20 | 50

Odkazy k diskuzi Hojnost energie vyřeší všechny problémy. My se ale snažíme šetřit

Hojnost energie vyřeší všechny problémy. My se ale snažíme šetřit - zdrojová stránka k tématu diskuze Hojnost energie vyřeší všechny problémy. My se ale snažíme šetřit.

Zasílání Denního souhrnu názorů na Hojnost energie vyřeší všechny problémy. My se ale snažíme šetřit e-mailem.

Přidat názor - vložte vlastní názor, doporučení, hodnocení nebo zkušenost k tématu Hojnost energie vyřeší všechny problémy. My se ale snažíme šetřit.


 Burza Prime 16:29 
Název Kurz Změna
 COLT CZ GROUP SE  669.00  -1.04% 
 ČEZ  948.50  +0.96% 
 ERSTE GROUP BANK A  1 116.50  +0.90% 
 GEN DIGITAL  565.00  0.00% 
 GEVORKYAN  256.00  0.00% 
 KOFOLA CS  297.00  0.00% 
 KOMERČNÍ BANKA  778.00  +0.39% 
 MONETA MONEY BANK  99.60  +2.47% 
 PHILIP MORRIS ČR A  14 960.00  +0.67% 
 PHOTON ENERGY  45.15  +1.01% 
 PILULKA LÉKÁRNY  178.00  +3.49% 
 PRIMOCO UAV SE  810.00  0.00% 
 VIG  731.00  +0.41% 
Komodity online
 Ropa 81.37 USD 31.05   
 Zlato 2327.97 USD 31.05   
 Stříbro 30.36 USD 31.05   
 Káva 220.63 USD 31.05   
 Cukr 18.33 USD 31.05   
 Bavlna 76.15 USD 31.05   
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.