Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  02.08.2004 15:03:02

Eurotel spustil datovou službu na technologii CDMA



Neomezené vysokorychlostní připojení k internetu založené na technologii CDMA dnes uvedl do provozu mobilní operátor Eurotel. Měsíční paušál služby Eurotel Data Expres činí 899 korun měsíčně bez DPH. Na dnešní tiskové konferenci službu představil marketingový ředitel Eurotelu pro firemní zákazníky Michal Knor.

Služba je v současné době dostupná 70 procentům české populace (160 základnových stanic) a do budoucna se bude pokrytí rozšiřovat s ohledem na rostoucí poptávku na trhu. Knor očekává minimálně stejný zájem o službu, jako byl o službu Eurotel Data Nonstop. Ta k 30. červnu přilákala více než 56 tisíc uživatelů. Jak dodal, současní uživatelé tarifu Data Nonstop budou moci přejít na službu Data Expres i před vypršením dosavadních smluv. Případný poplatek za migraci bude záviset na tom, zda uživatel dosud využíval dotovaných či nedotovaných služeb.

Očekávaná průměrná rychlost pro stahování činí přes CDMA 256 kb/s, pro odesílání 156,3 kb/s a maximální rychlost služby byla stanovena na 800 kb/s (maximální rychlost přenosu přes GPRS v současné době dosahuje 85,6 kb/s). Jak dnes uvedl manager technologické strategie Eduard Eck, minimální rychlost připojení není garantována, a to s ohledem na mobilitu uživatelů a měnící se podmínky vytížení sítě.

Pro připojení prostřednictvím technologie CDMA musí být uživatel vybaven speciálním hardwarem. Eurotel proto nabízí balíček, který obsahuje CDMA USB modem, jehož nedotovaná cena činí 8995 korun včetně DPH. Při uzavření smlouvy na 12 měsíců a závazku měsíčně odebrat služby v hodnotě 555 korun, se cena snižuje na 1495 korun včetně DPH. Jednorázový aktivační poplatek pak při koupi nedotovaného zařízení činí 580 korun včetně DPH a při koupi dotovaného modemu pak do konce srpna 1780 korun včetně DPH. Na podzim hodlá Eurotel navíc přijít s nabídkou karet do notebooků.

Eurotel zavedl systém CDMA2000 1xEV-DO (Evolution - Data Optimized) v pásmu 450 MHz jako první mobilní operátor na světě. Licenci k provozování mobilní telekomunikační sítě v pásmu 450 MHz Eurotel získal v roce 1991 na 20 let pro provozování analogového systému NMT (služby T!P s předčíslím 601). Záměr spustit projekt CDMA s využitím pásma 450 MHz Eurotel oznámil již letos v květnu, poté byl start odložen na červenec. Důvodem byly problémy se získáním povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a prodlužování testovacího provozu. Nová služba totiž v některých lokalitách republiky rušila televizní signál. Do spuštění CDMA Eurotel investoval přes 400 milionů korun. ČTÚ pak Eurotelu povolení udělil na konci července. Proti spuštění CDMA protestuje u Evropské komise konkurenční operátor T-Mobile.



-rot-, -td-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688