Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  29.07.2004 09:53:14

Proventus Finance - souhrn 28.7. na trzích USA


Akciová bouře se nekonala díky ceně ropy

 

Dnešní den byl dnem, kdy do finančních událostí zasáhly události geopolitické, ale trhy si s tím nehodlaly dělat hlavu. Ceny futures na surovou ropu na newyorském trhu s přehouply přes 43 dolarů za barel a dokonce se objevovaly hlasy hovořící o možném dosažení hranice 50 dolarů. Když hodinu před uzavřením akciových trhů obchodování s ropou skončilo, ceny akcií začaly rychle růst. Index Dow Jones industrial uzavřel o 31 bodů výš, když musel dohnat téměř 120-ti bodovou ztrátu z rána. Nasdaq composite uzavřel o deset bodů níž a S&P 500 lehce v plusu.

Geopolitickými událostmi, o kterých byla řeč na začátku, nebyly tentokrát události na středním východě ale v Rusku. Vláda prezidenta Vladimira Putina totiž přikázala společnosti YUKOS (největšímu dodavateli ropyRusku, který se zmítá v aféře daňových nedoplatků), aby zastavila prodej ropy. Mnoho obchodníků se (nutno říci právem) obávalo, že tato událost je předznamenáním převzetí firmy ruskou vládou. Pokud toto nastane, je velmi pravděpodobné, že objemy západních investic do Ruska se budou snižovat.  

Proč tedy nastalo akciové rally? Prvním důvodem je uklidňující pohled na ekonomiku, jenž vyplývá z tzv. Beige book – zprávy, kterou vydává Fed (centrální banka USA) a která popisuje lokální ekonomické podmínky v jednotlivých 12 disktriktech Fedu. Ačkoliv 5 z 12 distriktů vykázalo pomalejší růst, zprávy o inflaci a průmyslové výrobě byly velmi pozitivní ve všech regionech. V odpoledních hodinách kolovoly na NYSE neověřené zprávy, že dohoda mezi ruskou vládou a společností YUKOS je na cestě. Dalším pozitivním faktorem mohly být nákupy medvědů pro pokrytí jejich krátkých prodejů a v neposlední řadě také povzbuzující výsledky letecké společnosti Boeing či zvýšení dividend a akciový split ropného giganta ChevronTexaco.

Po uzavření trhů  byly ohlášeny výsledky těchto významných společností: Whole Foods Markets, Anheuser – Busch, Hilton a Info Space. Zatímco akcie Whole Foods Markets, velkoobchodníka s potravinami, v „after-hours“ obchodování ztratily 5,3%, poskytovatel webových vyhledávacích služeb, společnost InfoSpace, se dočkal 22% růstu ceny akcií, když oproti ztrátě z minulého roku oznámila zisk 42 centů na akcii a zvýšil odhad zisku do konce roku 2004. Světoznámý výrobce piva, Anheuser-Busch, ohlásil 10,7%-ní růst zisku ve druhém čtvrtletí na 83 centů na akcii, ale mírně snížil odhad růstu v nadcházejícím období z 12 na 11,7%. Hotely Hilton vykázaly růst zisku o 39% a zvýšily odhad růstu zisku do konce roku 2004, i když ne tak moc, jak předpokládali analytikové. Ceny akcie Anheuser-Busch i Hiltonu zůstaly v „after-hours“ obchodování nezměněny.

Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vzrostly v červnu o 0,7%, ekonomové přitom předpokládali růst až 1,9%. Revidován byl rovněž údaj za květen, kdy se počet objednávek zboží dlouhodobé spotřeby snížil o 0,9%.

Sektor polovodičů sice v úterý posiloval, ale nadále zůstává velmi problematickým sektorem k investování. J.P. Morgan snížil rating společnostem vyrábějících zařízení na výrobu čipů. V reakci na tuto událost klesly akcie Applied Materials o 1,6%, Teradyne o 2% a Cymer o 5,3%. Společnost UBS navíc snížila rating polovodičového sektoru z „equal-weight“ na „underweight“. Philadelphia Semiconductor index se následně propadl o 1,5%.

Společnost Time Warner oznámila zisk za druhé čtvrtletí ve výši 19 centů na akcii a přebila tak o 4 centy odhady analytiků. Tržby vzrostly oproti druhému čtvrtletí 2004 o velmi dobrých 89% na 10,9 miliardy, což rovněž předčilo odhady, které se pohybovaly okolo 10,45 miliard dolarů. Výrobce letadel Boeing, komponent indexu Dow Jones industrial, přebil odhady analytiků o 3 centy, když ohlásil zisk 50 centů na akcii. Tržby Boeingu vzrostly o 2,8% na 13,09 miliardy dolarů. Rovněž byl zvýšen výhled zisku na rok 2005.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

29.11.2005Proventus Finance - souhrn 28.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2005Proventus Finance - souhrn 28.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
01.03.2005Proventus Finance - souhrn 28.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.09.2004Proventus Finance - souhrn 28.9. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
30.07.2004Proventus Finance - souhrn 29.7. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688