Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  09.06.2004 15:28:50

Atlantik FT vydal analýzu společnosti Philip Morris ČR: Držet


ATLANTIK FT vydal analýzu společnosti

Philip Morris ČR

ATLANTIK FT dne 1.6.2004 vydal podrobnou analýzu společnosti Philip Morris ČR. Kompletní 14stránková analýza je k dispozici pouze našim klientům. Analýzu jsme vydali při ceně akcií Philip Morris ČR 15 556 .

Výhled: Očekáváme, že v roce 2004 dojde k výraznému poklesu zisku Philip Morris ČR, přičemž klesnout by měl počet prodaných výrobků i ziskové marže. Výborné výsledky roku 2003 nebudou v blízké budoucnosti zopakovány. Důvodem bude chybějící růstový potenciál a několik tržních faktorů. Mezi ně patří přísnější pravidla pro reklamu, striktnější předpisy pro maloobchodní prodej a vyšší daně, vše v důsledku povinnosti ČR splňovat nařízení EU. I když tabákové produkty jsou cenově neelastické, výrazný pokles spotřeby cigaret v roce 2003 na Slovensku naznačuje, že kuřáci příliš netolerují velké nárůsty cen. Rostoucí zdanění má také výrazně negativní dopad na ziskové marže, protože kuřáci kromě omezení spotřeby také volí levnější (= méně ziskové) značky. Nicméně, i přes tyto tlaky si Philip Morris ČR udrží svou vynikající pozici: na českém trhu má téměř monopolní postavení (v roce 2003 přibližně 78 % prodaných výrobků) a na Slovensku má nadpoloviční tržní podíl. Konkurence po vstupu ČR do EU podle našeho názoru poroste pomalu, protože během čtyřletého přechodného období bude omezena zákazy reklamy a místními daňovými výhodami.

Dividendy: Na Philip Morris ČR jsou nejvíce atraktivní velké zisky a značné dividendy, ne růst tržeb. Provozní marže v roce 2004 klesne z 45 % pod 40 % a během projektovaného období se na původní úroveň již zřejmě nezvýší. To by mělo výrazně snížit i čisté zisky společnosti. V důsledku malých možností pro investice však i nadále očekáváme atraktivní výplaty dividend (100% zisku).

Ocenění a doporučení: Cena akcií Philip Morris ČR je nyní 25 % pod historickým maximem 20 680 , i když stále 3 % nad fundamentální hodnotou. Podle našeho modelu diskontovaných dividend je fundamentální cena akcií 15 139 (na základě čistých dividend). Srovnání s obdobnými společnostmi naopak ukazuje, že hodnota akcií společnosti přesahuje 23 000 . Tuto metodologii považujeme ale pouze za orientační. Vzhledem k malému rozdílu mezi tržní cenou a fundamentální hodnotou dle modelu diskontovaných dividend zní naše doporučení DRŽET. Během několika příštích měsíců bude zveřejněno pouze málo zpráv o společnosti, očekáváme proto pokles tržní likvidity. Ponecháváme NEUTRÁLNÍ krátkodobý výhled.

AUTOR: Roman Cenek

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688