Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  31.05.2004 11:05:52

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004)


Minulý týden prožily světové akciové trhy vynikající období. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden v solidních ziscích. Nejvíce si připsal technologický Nasdaq Composite a sice téměř 4%. Dow Jones industrials a Standard & Poor’s 500 si připsaly zisk převyšující 2%. Výrazně vzrostly akciové trhy zejména v úterý a ve čtvrtek. Hlavním tématem uplynulého týdne byla opět ropa.

 

Makroekonomická čísla

 

Makročísel bylo uplynulý týden velké množství. Spotřebitelská důvěra v květnu vykázala hodnotu 93,2 ve srovnání s dubnovou hodnotou 93. Ekonomové však očekávali nárůst na 93,7. Komponenta současné situace klesla o 0,1 bodu na 90,3, ale index očekávání vzrostl z 94,8 na 95,2. Analytici poznamenali, že míra lidí, kteří těžce shání práci neočekávaně vzrostla, což není v souladu s posledními daty o trhu práce.

Prodeje existujících domů vzrostly v dubnu meziměsíčně o 2,5% na anualizovanou hodnotu 6,64 milionů. Jedná se o lepší číslo, než se očekávalo.

Podle zprávy Ministerstva obchodu klesly objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v dubnu meziměsíčně o 2,9%. Pokles je vyšší než se očekávalo (ekonomové očekávali pokles o 0,8%). Březnový nárůst byl však revidován z 5% na 5,7%.

Ministerstvo obchodu také ohlásilo, že prodeje nových domů klesly v dubnu meziměsíčně o 11,8%, což je největší měsíční pokles za posledních deset let. Výsledná anualizovaná hodnota činila 1,093 milionů, což je výrazně méně, než ekonomové očekávali. Důvodem se zdají být rostoucí úrokové sazby.

Americká ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí o 4,4% na anualizované bázi, což je o něco více než předchozí odhad 4,2%. Revize reálného HDP je v souladu s očekáváními. Stejně jako při prvním odhadu byl růst tažen spotřebitelskými výdaji, investicemi do vybavení a softwaru a výdaji na obranu. Bedlivě sledovaný index osobních spotřebitelských výdajů (PCE) vzrostl o anualizovanou hodnotou 3%, oproti předchozímu odhadu 3,2%. Jádrový index PCE, který nezahrnuje ceny potravin a energií vzrostl o 1,7% namísto předchozího odhadu 2%.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti klesl o 3 tisíce, což je o něco menší pokles, než ekonomové očekávali.

Konečné číslo květnové spotřebitelské nálady vykázalo hodnotu 90,2, což je méně než uvádělo předběžné číslo 94,2.

Mnohem pozitivněji vyšly údaje o osobních příjmech a osobních výdajích. Osobní výdaje vzrostly v dubnu meziměsíčně o 0,3% ve srovnání s revidovaným březnovým růstem o 0,5%. Nárůst byl o něco vyšší než se očekávalo. Osobní příjmy vzrostly meziměsíčně o 0,6%, což je také více, než se očekávalo. Co přitáhlo oči ekonomů, byla inflační data. Index osobních spotřebitelských výdajů vzrostl v dubnu o 0,1%. Inflace nyní, na roční bázi, je 1,9% a jádrová inflace, která nezahrnuje ceny potravin a energií 1,4%.

Index NAPM-Chicago, který měří výrobní aktivitu v oblasti středozápadu vykázal hodnotu 68, což je výrazně více než ekonomové očekávali.

 

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

Tolik očekávané víkendové zasedání ropného kartelu OPEC přineslo pouze jednoho rebela a nic více. Saudská Arábie sdělila, že zvýší svou produkci o 10% na 9,1 milionů barelů denně s účinností od června. Venezuela, Lýbie a Nigérie jsou se současnými cenami spokojeni a rádi by viděli zvýšení cílového cenového pásma z 22-28 na 34-36 dolarů za barel. Venezuelská vláda také není nadšená z politických tlaků na nižší ceny ze strany USA a Nizozemí. Ceny benzínuUSA v každém z posledních tří měsíců dosáhly nového historického maxima. Navíc i při zvýšení těžby ze strany OPECu není jisté, zda se to promítne do cen benzínu. Zvýšená poptávka související s letní sezónou a nová pravidla týkající se životního prostředí, která mají vliv na rafinerie, by mohly znamenat, že ceny benzínu neklesnou.

Hliníkový gigant Alcoa sdělil, že postaví hliníkovou továrnu v Trinidadu v hodnotě 1 miliardy dolarů, kde využije místní zemní plyn a levé energetické zdroje. Alcoa také dostane vládní pomoc, neboť tento karibský národ bude vlastnit 40% továrny.

Credit Suisse First Boston zvýšil rating akciím letecké a zbrojařské firmy Boeing z „neutral“ na „outperform“. Další člen Dow 30 Caterpillar obdržel upgrade od Merrill Lynch na „buy“ s odůvodněním silného růstu tržeb a nízkého ocenění akcie. Merrill zároveň stanovil cílovou cenu 102 dolarů.

General Electric odštěpí svou pojišťovací jednotku Genworth Financial v hodnotě 2,83 miliardy dolarů. To je o něco menší hodnota, než se očekávalo (3,34 miliardy dolarů). GE si v nové společnosti ponechá 70%-ní podíl.

Firma SBC Communications dosáhla předběžnou pětiletou dohodu se 100 tisíci pracovníky po čtyřdenní stávce. Dohoda umožňuje společnosti zvýšit odvody zdravotního pojištění u pracovníků, ale zároveň společnost zavazuje ke každoročnímu zvýšení platů a pětiletému zákazu propouštění.

Ministr pro vnitřní bezpečnost John Ashcroft a šéf FBI Robert Mueller varovali američany, že Al-Kajda plánuje na léto útok, který má těžce poškodit USA. Tato zpráva však neměla na akciové trhy žádný zničující dopad. Zatímco Ashcroft a Mueller sdělili, že nemají podrobnosti, kde a jak by se útok mohl objevit, tvrdili, že zdroje informací jsou důvěryhodné. Zdroje naznačují, že atak by mohl být uskutečněn při příležitosti některých událostí, jako je např. mezinárodní ekonomický summit a letní politická konference.

UBS zvýšila rating akciím firmy Coca-Cola z „neutral“ na „buy“ s odůvodněním, že marketingové a inovační strategie by měly platit. Coca-Cola nedávno představila C2, což je verze Coke s polovičním obsahem uhlohydrátů a kalorii oproti normálnímu výrobku. UBS také zvýšila cílovou cenu z 55 na 60 dolarů.

CEO společnosti Dell Michael Dell sdělil při interview v Pekingu, že společnost si užívá vysokého růstu a konstatoval, že během několika let se Čína stane třetím největším trhem. V současnosti je Čína čtvrtým největším trhem, na kterém Dell drží 8,5%-ní podíl. V prvním čtvrtletí vzrostly dodávky o 48% a tržby o 35%. Dell dále sdělil, že firma bude pokračovat v posilování tržní strategie, aby udržela svůj růst. Dell plánuje v druhé polovině uvést na čínský trh spotřebitelské výrobky jako součást úsilí o zvýšení účasti v nejlidnatější zemi světa.

Analytik Scott Davis z Morgan Stanley cítí, že akcie General Electric jsou o 4 až 10 dolarů podhodnoceny, když jako důvod uvedl ocenění a potvrdil rating „overweight“ a cílovou cenu 38 dolarů. Zlepšující se fundamenty, zlepšená rozvaha, nízký podíl institucionálních investorů a dobré výsledky dělají akcie GE vysoce atraktivními, sdělil Davis svým klientům.

UBS snížila cílové ceny několika výrobců telekomunikačního vybavení, včetně Cisco Systems, Corning, Juniper Networks, Lucent a Nortel. Jako důvod uvedla nižší očekávané kapitálové výdaje a klesající operativní marži, která by mohla způsobit  pokles cen výrobců telekomunikačního vybavení. UBS očekává, že růst globálních kapitálových výdajů v druhé polovině letošního rokuroce 2005 se zpomalí. UBS ponechala odhady zisku i tržeb firmy Cisco nezměněny, ale snížila cílovou cenu z 30 na 27 dolarů.

 

Devizové a komoditní trhy

 

Komoditou, o které se v uplynulém týdnu hovořilo nejvíce, byla opět ropa. Za celý týden nezaznamenala cena ropy prakticky žádnou změnu. V průběhu týdne však výrazně kolísala. Nakonec uzavřela týden mírně pod hodnotou 40 dolarů za barel. Klíčové pro další vývoj bude čtvrteční zasedání ropného kartelu OPEC v Bejrutu, kde by se mělo rozhodnout o denní těžební kvótě OPECu. Cena zlata navázala na vzestup z předchozího týdne a přiblížila se hranici 400 dolarů za trojskou unci. Americký dolar v uplynulém týdnu vůči hlavním světovým měnám oslabil. Výnosy z desetiletých dluhopisů klesly na 4,65%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
17.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (17.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688