Václav Horák (AliaWeb)
Údaje o firmách  |  18.02.2004 12:07:37

Analýza: O hodnotu akcií ČRa svedou bitvu právníci...


Dál je vhodné číst, jen pokud jste obeznámeni se zprávami za poslední týden ohledně akcií Českých radiokomunikací (viz Zprávy o akcii).

Podle posledního rychlého sledu událostí to velmi zřetelně vypadá, že už nebudou spolu bojovat jen akcionáři uvnitř společnosti (většinou jeden proti zbytku) ale na obou stranách už vypomáhají mediální zástupci, věhlasné právní kanceláře, soudní odhadci, Policie ČR a nejnověji by se měl zapojit na právní ochranu KCP i nedávno ustavený ČR - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (k 1.1. 2004 plán 2384 zaměstnanců).

1. aktér BIVIDEON B.V. (hlavní majoritář viz Majitelé CP)

výzbroj: mediální agentura Bison & Rose, s.r.o., Advokátní kancelář Pokorný, Wagner a spol. Krocínova 1,Praha

2. aktér: Netla Management Limited (cca 3% majitel akcií ČRa)

výzbroj: mediální agentura: Donath - Burson-Marsteller s.r.o. (mj. zastupuje HPH, Laudera z CME aj.), advokát Bláha Radek, Mgr.

3. aktéři ostatní minoritní akcionáři - vždy proti 1. aktérovi, většinou ve shodě s 2. aktérem

výzbroj: trestní oznámení na orgány ČRa dosud šetří Policie ČR (podávání vysvětlení členy orgánů), zatím nikoho neobvinila, chabé ale zaprotokolované protesty na valných hromadách.

Závěr: Kdo s koho ?

1. Vydělají obě mediálky. Komunikace se zrychlila a emotivně přiostřila.

Mimochodem napadnout specializovaný orgán státní správy (KCP) slovy "...pohrdání těmito běžnými měřítky pro posuzování přiměřenosti ceny při nabídkách převzetí, stejně jako ostatními obecně uznávanými metodami oceňování...." by si v EU skutečně jen stěží mohla dovolit firma (či dcera) typu Deutsche bank či TDC...následoval by okamžitý politický skandál s pravděpodobným odstoupením přinejmenším za komunikaci odpovědného člena představenstva firmy+okamžité rozvázání spolupráce s mediálkou... 

I v ČR je až s podivem, že takovéto prohlášení projde mediální agenturou...(zřejmě neprošlo kanceláří právního poradce!) která je za vztahy firmy s veřejností a státními orgány klientem přímo placená...!!!

Svědčí to o skutečné rozlícenosti a nedostatku času a péče orgánů firmy.

2. Vydělají obě advokátní kanceláře. Jak jinak.

A to rozhodně nelze tvrdit, že by jejich ceny (služby) byly na trhu podprůměrné. Naopak v Advokátní kancelář Pokorný, Wagner a spol. Krocínova 1,Praha najdete esa typu ex-členky rozkladové komise KCP ...a další partneři s obrovskými zkušenostmi z rozvinutých trhů v zahraničí a pracují i pro pražskou burzu.

Kontrolní otázka: Máte vůbec představu, kolik se zde pohybuje hodinová sazba ?

3. Kdo to zaplatí ?

Zde je skutečně na místě obava, že tyto náklady dřív nebo později zaplatí ČRa (na úkor všech akcionářů). Už nyní je běžné, že tiskové zprávy Bivideonu šíří tiskové oddělení ČRa. Jen kvůli nákladům zástupců Bivideonu v orgánech ČRa stálo uspořádání valné hromady ČRa téměř 5 mil. , čímž se ČRa zařadily zřejmě na neslavné první místo v ČR.

Kontrolní otázka: Proběhla již kontrola těchto nákladů finančním úřadem v ČR?

Už od privatizace státní majority v ČRa od začátku daňově účelovou firmou Bivideon se sídlem v daňové oáze se ví, že firma žádné peníze ani plány nemá a je plně závislá na svých majitelích. Problém je, že ani "strategičtí partneři" jaksi své plány nějak nemají nebo nezveřejňují. Dobrodružství s 50% účastí v Contactelu nakonec znalecky prodanou za 1 ... vyšetřuje policie a přes 1,5 mld. zmařených investic se do ČRa už nikdy nevrátí...

4. Klíčová je opce

V oceněních akcií ČRa se jako hlavní složka majetku uvadí 39,2% podíl v českém T-Mobile Czech Republic a.s., jehož zisky jdou ještě prudčeji nahoru spolu s razantním poklesem počátečních dluhů. Problém je s likviditou opce na tento podíl, o které management ČRa (na poslední VH p. Holm) tvrdí, že je velmi svázaná s majoritním vlastníkem operátora firmou C-Mobil B.V. alias Deutsche Telekom s tím, že konkrétní vázací podmínky jsou předmětem obchodního tajemství...Klíčové zde bude, zda se podaří v rámci legislativy EU ochránit tuto perlu v majetku ČRa a buď ročně z ní inkasovat tučné dividendy nebo jí prodat skutečně nejlepší, tržní nabídce.

4. Roli financiéra hraje Deutsche Bank 

Lze rozumně tvrdit, že Deutsche Bank de facto zpozdila privatizaci ČRa min. o 2 roky a připravila tak stát v dobách telekom boomu o privatizační výnos v řádu min. 10 mld. (podařilo se jí přemluvit tehdejšího ministra financí od rychlého prodeje (akcie ČRa tehdy stály až 2200 s nominálem 100 Kč!) s tím, že "...DB má zájem...". Následně se zájem tak nějak "rozředil" s odplynuvší vlnou ohromného zájmu o telkom sektor a DB šikovně a potichu vycouvala...s tím, že díky exkluzivnímu vyjednávání s vládou byla defacto už jediným zbylým zájemcem s předem vládě nadiktovanou cenou...431Kč/akcii za 51% ČRa. Už doslova pár měsíců po privatizaci nový vlastník nechal vyplatit mimořádné dividendy...

5. Soud nic v reálném čase nezmění

Bivideon veřejně urazil KCP a pohrozil otevřeně KCP soudem...

Zde je třeba si uvědomit, že Bivideon (a jeho orgány) se nejspíš nejdříve bude muset bránit sám...Kromě pokračujícího vyšetřování orgánů ČRa z podaného trestního oznámení minoritního akcionáře...pak stačí uvést již hezkých pár měsíců starou citaci Netly "...Rozhodli jsme se analyzovat kroky a postupy BIVIDEONU B.V., které učinil ve společnosti ČRa. Zejména jsme požádali renomované právní kanceláře o trestněprávní analýzu a rozbor kroků BIVIDEONU B.V. týkající prodeje Contactelu s.r.o. a vystavení opce na podíl v T-Mobil Czech Republic. ..."

Není důvod se domnívat, vzhledem k uplynuvšímu času, že trestněprávní analýza a právní rozbor kroků BIVIDEONU B.V....není hotov a připraven k použití "v pravý čas"...

V podmínkách a časových lhůtách českého soudnictví je pravděpodobnější, že situace se zdramatizuje či vyřeší mnohem dříve, než dospěje k soudu...

zdroj: česká média, odpověď ČRa z poslední valné hromady, Ariadna, archív autora






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688