Cianews.cz (ČIA)
Akcie v ČR  |  22.12.2003 15:33:01

FNM letos utržil za akcie a podíly 6,5 mld. Kč



Celkem 6,52 miliardy korun utržil letos Fond národního majetku (FNM) z prodeje akcií a majetkových podílů. Největší položkou je prodej podílů v regionálních distributorech elektřiny, za které ČEZ letos zaplatil 5,514 miliardy korun. ČIA to dnes sdělila tisková mluvčí FNM Petra Krainová.

Na základě rozhodnutí vlády z května 2002 prodal FNM společnosti ČEZ zhruba 50procentní podíly v pěti regionálních distributorech elektřiny a 34procentní podíly ve třech zbývajících - Pražské energetice, Jihočeské energetice a Jihomoravské energetice. Za podíly v energetikáchČEZ uhradit ve čtyřech splátkách celkem 17 miliard korun, z toho 5,514 miliardy zaplatil v letošním roce.

V červenci fond zinkasoval 1,3 miliardy korun za tříprocentní podíl ve společnosti Trangas. Kupcem byl německý koncern RWE Gas, který se tak stal 100procentním vlastníkem Transgasu. Částku 175,4 milionu korun získal FNM na počátku roku od nadnárodní společnosti LNM Holdings za 52,25 procent akcií v ostravské Nové Huti. V září pak Lahvárna Ostrava koupila za zhruba 30 milionů korun 68,3 procenta akcií strojírenského holdingu Vítkovice.

Krachem naopak skončila privatizace brněnské strojírny Královopolská. Dne 18. prosince meziresortní privatizační komise navrhla vládě odmítnout všechny podané nabídky z formálních důvodů. Komise ale umožní pěti zájemcům o Královopolskou podat nové nabídky.

V druhé polovině letošního roku stát zahájil privatizaci čtyř významných společností - petrochemického holdingu Unipetrol, strojíren ČKD Praha Holding, Severočeských dolů a Sokolovské uhelné. Soukromého vlastníka získají patrně v prvním čtvrtletí příštího roku. Za 63 procent akcií Unipetrolu by FNM podle analytiků mohl získat až 15 miliard korun. Za 55,38procentní podíl fondu v Severočeských dolech nabízí finanční skupiny J&T a Penta až sedm miliard korun. Poloviční podíl v Sokolovské uhelné chce management společnosti koupit za 2,1 miliardy korun.

FNM ČR byl zřízen v roce 1991 za účelem technické realizace jednotlivých privatizačních rozhodnutí a dočasné správy státních podílů určených k postupné privatizaci. Za privatizované podniky FNM od roku 1991 do konce roku 2002 utržil 389,3 miliardy korun. Největší částku FNM získal loni, konkrétně 120 miliard korun za prodej 97 procent akcií Transgasu a podílů v osmi distributorech plynu německému koncernu RWE Gas.

-dtr-, -jh-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



Přečtěte si také:

06.01.2016EdF plánuje prodej aktiv za 6,5 mld. EUR Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.12.2013PPF prodá svůj podíl v EPH za 1,1 mld.EUR = cca 30 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688