Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  02.12.2003 09:59:36

Atlantik FT - podrobnosti k projevu šéfa ECB k ekonomické situaci v Evropě


 Vystoupení prezidenta ECB J.C. Tricheta v Ekonomickém a peněžním výboru Evropského parlamentu (výtah):

Rozbor: Ekonomický růst: V příštím roce by měl ek. růst graduálně zesílit, podle očekávání ECB. Export by měl být tažen oživení světové ekonomiky, poslední data naznačila zlepšení sentimentu. Podmínky pro investice se zlepšují kvůli snaze firem zvýšit produktivitu a ziskovost. Finanční podmínky jsou dobré nejen kvůli nízkých úr. sazbám. Posílit by měla i spotřeba domácností vlivem posílením eura. Vývoj finančních trhů také podporuje ek. oživení.Ve srovnání s předchozími měsíci nebezpečí poklesu ek. růstu kleslo, nebezpečí silnějšího/slabšího ek. růstu v dalších čtvrtletích jsou vyrovnaná. V delším období je nebezpečím udržitelnost tohoto růstu kvůli nevyřešeným strukturálním problémům, stabilitě veřejných financí a externím nerovnováhám v některých částech světové ekonomiky
Inflace: Proti očekávání z léta se inflace nemusí odchýlit od hodnoty 2,0% několik měsíců a její pokles může být menší a pomalejší než se zdálo. Důvodem této změny očekávání jsou silnější ceny potravin, politické nestabilitě na Středním východě a zvýšení daní a administrativních cen. Naopak však existují faktory, jež tlumí inflační tlaky: graduální ek. oživení, mírný mzdový růst a předchozí posílení eura, které pomáhá snižovat inflační tlaky ve výrobě a které pomůže snižovat importní ceny
Monetární vývoj: Pokračuje silný růst likvidity po letech silného růstu peněžní zásoby kvůli předchozím přesunům portfolií a nízkým úr. sazbám. Přebytečná likvidita neohrožuje inflační vývoj kvůli tomu, že ek. oživení je pouze graduální. Pokud by však měla ek. aktivita výrazně zesílit, ve střednědobém období by to vedlo k inflačním tlakům.
Fiskální politika: Poslední vývoj naznačil odklon od závazků Paktu růstu a stability. Rozhodnutí skupiny ECOFIN je nebezpečné. Kredibilita fungování instutucí stejně jako veřejných financí je v ohrožení. Je zásadní, aby Německo a Francie razantně napravily své fiskální nerovnováhy jak jen to bude možné, aby dostály, nejpozději do roku 2005 svým závazkům. Je nutné aby tyto kroky zachránily důvěru. Pakt stability a růstu by neměl být změněn a měl by dále fungovat, aby nebyla narušena důvěra. Pakt stability a růstu je rovněž nutný kvůli tomu, že neexistuje federální rozpočet, přičemž však Eurozóna má jednotnou měnu.

Hodnocení, výhled monetární politiky: Komentáře ECB nejsou vzdáleny očekávání ekonomů. Data nemění očekávání monetární politiky nízkých úr. sazeb ECB. ECB nenaznačuje evidentní snahu zvyšovat úr. sazby přes rychlejší ek. růst, o němž ECB mluví. Jejich růst zatím nehrozí (zřejmě ani příští rok), vzhledem k očekávanému poklesu inflace (2004 a snad i 2005) a kvůli neinflačnímu (byť akcelerujícímu) růstu ekonomiky (růst HDP nedosáhne potenciální míry růstu) a silnému euru. ECB nedávno uvedla, že růst by mohl být silnější než nyní očekává.

Dopad událostí na trhy: Dluhopisové trhy na prohlášení ECB resp. tiskovou konferenci nového prezidenta ECB Tricheta významněji nereagovaly.


AUTOR: Josef Kvarda

Související zprávy:




AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688