Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Ze světa  |  23.09.2003 13:04:18

Irák stojí před rozsáhlou proinvestorskou reformou


Iráku se blýská na lepší časy.  To alespoň plyne z vyhlášení Condoleezy Riceové,  poradkyně Bíleho domu pro oblast národní bezpečnosti na tiskové konferenci, kde se kromě jiného zabývala hodnocením ekonomického plánu rozvoje krajiny po pádu režimu Saddáma Husajna. Pro Irák i celý region kolem je to jedinečná příležitost k oživení.

 

„Současný ekonomický plán rozvoje Iráku přinese zahraniční investice do této válkou zničené krajiny,“ konstatovala Riceová. Hlavními lákadly by mělo být nízké daňové zatížení, liberální zákony a velice otevřená ekonomika. Slabou stránkou je zatím infrastruktura a bezpečnost, ale právě zahraničné investice by měly pomoci k překonání i této bariéry. Současně s rozvojem Iráku dojde podle slov Riceové i k oživení celého regionu, okolní státy však musí být změnám nakloněny a musí připravit podmínky pro zahraniční investory.

„Když se zbytek regionu nezačne ubírat tímto směrem, uvidí Irák, jak je nezadržatelně předbíhá,“ řekla Riceová v pondělí na tiskové konferenci.

 

Irácká prozatimní vláda v neděli ohlásila balíček ekonomických reforem, jejichž cílem je plně otevřít všechny sektory iráckého trhu zahraničním investicím. Z těchto tržních segmentů však vypadává hned na začátku surovinové bohatství krajiny pochopitelně zahrňující ropu jako hlavní zdroj příjmů irácké ekonomiky. Od těchto reformních opatření si iracké vedení slibuje obnovení zdevastovaného národního hospodářství.

Irák bude mít o mnoho lepší startovní pozici, protože nemusí rozmotávat dlouhé roky zlých praktik. A nakonec, bude mít volenou iráckou vládu, “ řekla Riceová o plánu odsouhlaseném iráckým vedením.

Na otázku proč Irák dovolí zahraničním investorům vstoupit i do tak citlivých odvětví jako jsou telekomunikace a média, když USA tomu samému zamezují na svém vlastném území, Riceová naznačila, že pravidla o zahraničném vlastnictví nemusí platit donekonečna.

„Jsem si jistá, že zvolená irácká vláda se podívá v jaké situaci  se nachází a upraví, co bude potřeba,“ řekla.

Na adresu francouzského návrhu o vrácení kontroly nad Irákem v rozmezí 6 až 9 měsíců řekla, že „jednoduše není uskutečnitelný.“

Dále naznačila, že irácká suverenita bude navrácena co nejdříve to bude možné, musí to však být podle zažitých způsobů a tak, aby všechno klapalo poté, co bude napsána Ústava a uskuteční se demokratické volby.

„Myslím, že to co skutečně chceme udělat je soustředit se na kroky, které musíme podstoupit: tvorba ústavy, volby, mezinárodní rozhovory a přesun svrchovanosti. To je to co musíme udělat. Dopředu však nevíme, jak dlouho to bude trvat.“ dodala na závěr.

 



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec