Cushman & Wakefield (Cushman & Wakefield)
Výsledky  |  16.04.2024 10:01:13

Investice do nájemních rezidenčních projektů se v Česku meziročně ztrojnásobily

investice

· V České republice se do institucionálního bydlení loni investovalo 167 milionů eur

· Jde o 13 % celkového objemu investic do komerčních nemovitostí u nás

· Trh s nájemním bydlením roste v Česku, CEE i celé Evropě

 

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí in vestovalo celkem 1 290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí: zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020 [1] ) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %. Investoři se zajímají o projekty v Praze, ale i regionálních městech, jako je Brno nebo Plzeň. Investovanou částku i percentuální podíl na celku mělo Česko loni nejvyšší ve střední a východní Evropě. V regionu EMEA se loni investice do sektoru „living“ na celkovém investovaném objemu podílely 22 % [2] .

Tabulka 1: Investice do komerčních nemovitostí v Česku
Rok Investice do nájemního bydlení (mil. EUR) Podíl na celkových investicích
2017   77   2,1%
2018   87   3,3%
2019   10   0,3%
20201 1 312   48,8%
2021   52   3,1%
2022   55   3,2%
2023   167   13,0%

Zdroj: Cushman & Wakefield

Obliba rezidenčního segmentu v Česku se u investorů zvyšuje, neboť je velmi stabilní. Zatímco v jiných částech nemovitostního trhu může docházet k výrazným výkyvům zejména na straně poptávky, bydlení bude potřeba stále. Nárůstu zájmu o něj nahrávají sociodemografické faktory: stárnutí populace, snižování průměrné velikosti domácností, pokračující urbanizace a přírůstek obyvatel v hlavním městě v důsledku migrace. Zároveň se zhoršuje dostupnost vlastního bydlení a mladší generace mají odlišný způsob života, než bylo běžné dříve, takže podíl nájemního bydlení do budoucna poroste.

Erik Müller, vedoucí týmu rezidenčních poradenských služeb, Cushman & Wakefield: Výstavba bytů je přitom v Česku a zvláště v Praze dlouhodobě nedostatečná a do budoucna omezená. Po oživení poptávky ze strany domácností způsobeném poklesem úrokových sazeb na hypotékách do pásma 3 až 3,5 % se očekává, že trh v krátké době absorbuje většinu dostupných bytů, čímž vznikne opětovný tlak na růst jejich cen. V dlouhodobém horizontu proto předpokládáme, že nabídka nájemních projektů ke koupi pro investory bude nižší, cena za metr čtvereční vzroste a výnosy u nájemního bydlení třídy A klesnou pod 3,5 %. Toho si je většina investorů vědoma, a proto již vidíme přípravu akvizic na roky 2027 a 2028.“

80 procent investorů chce do bydlení investovat více

Rezidenční trh posiluje i v dalších zemích regionu EMEA, kde pod pojem „living sector“ patří také třeba studentské či seniorské bydlení. Jeho podíl na celkových aktivech držených investory v Evropě loni činil 21 %, zatímco v roce 2014 šlo o 14 % [3] .

V průzkumu realitněporadenské společnosti Cushman & Wakefield nazvaném European Living Investor Survey 2024 uvedlo 53 % respondentů, že do tohoto segmentu již alokovali více než 20 % svého portfolia. Téměř 80 % dotázaných pak očekává, že se jejich investice do něj v nadcházejících pěti letech zvýší, u 35 % významně.

Erik Müller, vedoucí týmu rezidenčních poradenských služeb, Cushman & Wakefield: „Z průzkumu zaznívá jasný optimismus panující v EMEA ohledně růstu „living“ segmentu, jemuž i v ostatních zemích nahrávají demografické faktory, zásadní společenské změny a nedostatečná výstavba. Tento segment se již stal zásadní složkou vyváženého realitního portfolia a do budoucna očekáváme, že jeho role poroste.“

Budoucnost: studentské bydlení a udržitelnost

Trendy v Česku kopírují ty na hlavních evropských trzích (Spojené království, Německo, Španělsko) – i když zatím v menší míře. V zahraničí například investoři běžněji cílí na segmenty, jež jsou u nás označované jako alternativní – s rostoucími počty domácích i mezinárodních studentů investuje polovina dotázaných do studentského bydlení. Ve snaze diverzifikovat i v rámci „living“ sektoru pak cílí i na dostupné bydlení, seniorské bydlení nebo co-living – což jsou segmenty, u nichž se v střednědobém horizontu očekává růst.

Za další trend, který do budoucna nelze přehlížet, označují investoři do bydlení u nás i jinde v Evropě udržitelnost. Téměř 80 % respondentů průzkumu uvedlo, že jde v jejich portfoliu o klíčový aspekt, a 70 % je ochotno si připlatit za projekty s nadstandardními prvky udržitelnosti, jako jsou třeba tepelná čerpadla země-voda, recirkulace nejenom dešťové vody, zelené fasády nebo moderní vícepatrové dřevostavby.

Erik Müller, vedoucí týmu rezidenčních poradenských služeb, Cushman & Wakefield: „Přestože Česko zatím není v rámci Evropy pro institucionální nájemní bydlení klíčovým trhem, i zde je z rostoucího podílu tohoto segmentu patrný nárůst jeho významu. Důkazem je několik zásadních transakcí realizovaných v uplynulých dvou letech. Patří k nim Rezidence Hagibor, kterou koupila americká investiční společnost Invesco Real Estate, či Rezidence Vysočanský Mlýn a areál Veltex, které do svého nemovitostního portfolia získal tuzemský investiční fond Mint Investments. Aktivními hráči na tomto trhu jsou také třeba Arcibiskupství pražské, Česká spořitelna a další.“



[1] V roce 2020 došlo v ČR k mimořádné transakci 42 500 bytů, které od společnosti Residomo koupila společnost Heimstaden Bostad.

[2] Zatímco u údajů za Česko a CEE pracujeme s pojmem „rezidenční sektor“, kam zahrnujeme pouze nemovitosti určené k běžnému bydlení, v průzkumu EMEA jde o „living sector“, kam patří také např. studentské či seniorské bydlení.

[3] Zdroj: RCA

Cushman & Wakefield

Společnost Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) je předním světovým poskytovatelem realitních služeb pro nájemce i vlastníky nemovitostí. Zaměstnává cca 52 000 lidí ve 400 poboček v 60 zemích světa. V roce 2022 dosáhly příjmy společnosti 10,1 miliardy dolarů, a to díky aktivitám v oblasti správy budov, nemovitostí a projektů, pronájmu, investičních trhů, oceňování nemovitostí a dalších služeb. Získává také četná oborová a byznysová ocenění za svou prvotřídní firemní kulturu a úsilí v rámci DEI (Diversity, Equity and Inclusion), ESG (Environmental, Social and Governance) atd.

Více informaci na: na www.cushmanwakefield.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688