Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  15.04.2024 11:17:49

Úvěr na rekonstrukci za max. 3,5 %. Rozjela se nová vlna dotací

Hypotéky pro mladé nedávno skončily, aby je mohla nahradit dotační akce „Oprav dům po babičce“. Ta již nějakou dobu funguje, ale v roce 2024 dostává nový dech: zvýhodněný úvěr od stavebních spořitelen (a později i bank), s úrokem maximálně 3,5 %.

Dotovaný úrok

Každý, kdo bude na rekonstrukci staršího bydlení čerpat dotaci z programu „Oprav dům po babičce“, bude moci požádat o dotovaný úvěr. Jeho úrok nepřekročí 3,5 %, s fixací na minimálně 5 let.

Poskytovatelům úvěru náklady půjčky dorovná Státní fond životního prostředí, který samotné úvěry zadotuje až deseti miliardami korun, k tomu přidá 5 miliard na dotace pro jednotlivé rekonstrukce. (tzv. Modernizační fond a jeho výzva z programu HOUSEnerg).

„Domácnosti budou mít k dispozici celkem 15 miliard k předfinancování svých projektů v rámci programu Oprav dům po babičce – 5 miliard korun na dotaci, 10 miliard na úvěr. Nárok na půjčku není automatický, bankovní domy mají ze zákona povinnost provádět vyhodnocení konečného příjemce z hlediska bonity a úvěrové způsobilosti, stejně jako u jakéhokoliv jiného úvěru,“ vysvětluje v tiskové zprávě Ministerstva životního prostředí ředitel SFŽP ČR Petr Valdman. Navíc doplňuje: „Díky kombinaci úvěru se zálohově poskytnutou dotací zvyšujeme dostupnost renovací dalším domácnostem. Tyto peníze budou mít pozitivní vliv nejen na úspory domácností, ale i na ekonomiku multiplikačními efekty, navíc splacené finanční prostředky se opět využijí na podporu dalších energetických úspor.“

Dotovaná pomoc s dotacemi předem

Součástí projektu je i odborná pomoc s dotacemi ze strany poskytovatelů těchto půjček. Dodejme, že dotace na rekonstrukci se z tohoto programu vyplácí předem. Netřeba nejprve zafinancovat ze svého, a pak teprve inkasovat dotaci. Do rekonstrukce se lze pustit i bez vlastních úspor.

V současnosti jde požádat jen stavební spořitelny, později se možnost dotovaných půjček otevře i pro běžné bankovní úvěry (účelová podoba půjček na bydlení). Do programu se prozatím zapojují ČSOB Stavební spořitelna, Modrá pyramida, Raiffeisen stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny. Účast Stavební spořitelny Moneta Money Bank je v jednání.

„Služby poskytované stavebními spořitelnami se od letošního ledna rozšířily o dotační poradenství ke všem dotačním titulům programu Nová zelená úsporám. Zájemci o úsporná řešení tak získají již nyní na pobočkách stavebních spořitelen a jejich mateřských bank informace a rady ohledně dotací a v další fázi i asistenci při podání žádosti a vyřízení výhodného úvěru,“ říká v tiskové zprávě MŽP Libor Vošický, předseda asociace. A dodává: „Cílem je zajistit, aby občané ČR měli na jednom místě přístup k poradenství, dotacím a dostupným úvěrům pro investice do energetických úspor.“

Úvěr ze stavebního spoření na 25 let, běžná půjčka na 20 let

Minimálně pětileté fixace a celkově dlouhá doba splácení. Tak se dají ve stručnosti charakterizovat základní parametry dotované půjčky na rekonstrukci staršího bydlení.

Zatím se dotovaná půjčka poskytuje jen jako úvěr ze stavebního spoření, s možností splácet až 25 let (a se všemi jeho povinnými náležitostmi). Do hry ale vstoupí i běžné spotřebitelské půjčky od bank, kde bude možné nastavit si období splatnosti až na 20 let. O bankovní variantu služby už projevila zájem UniCredit Bank. Další jsou v jednání.

Dotované opravdu nízké splátky, na děti bonus 50 000 Kč

Díky úroku okolo 3 procent a k tomu možnosti dlouholetého splácení se dá splátkový kalendář nastavit dost příznivě pro rodinný rozpočet. Program „Oprav dům po babičce“ se tak stává unikátní kombinací dotace předem a výhodného úvěru.

Program adresujeme zejména rodinám s dětmi, úspěšní žadatelé získají k standardním bonusům i rodinný bonus ve výši 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě,“ sděluje MŽP v závěru své tiskové zprávy. Jsou tu ale ještě další dva bonusy: na každou kombinaci dotačních cílů a do znevýhodněných regionů.

Ne vždy bude vyžadována zástava nemovitosti

Úvěr nemusí být zajištěn zástavou nemovitosti. To dává výhodu všem, kdo budou na rekonstrukci potřebovat vyšší částku, a dovyřídí si ji formou běžné hypotéky. Nemovitost nebude blokovaná, tudíž je cesta k hypotéce volná.

Kolik vám SFŽP zadotuje?

Program Oprav dům po babičce nabízí škálu několika dotací pro různé typy renovací a úsporných opatření. Vzájemně se dají kombinovat. Zde je přehled maximálních výší dotací pro jednotlivé kategorie:

Základní dotace:

  • Optimální zateplení: až 1 milion korun (tato dotace je podmínkou pro získání dalších dotací)
  • Kotle, kamna, tepelná čerpadla: až 140 tisíc korun
  • Fotovoltaika: až 200 tisíc korun
  • Ohřev vody: až 60 tisíc korun
  • Využití tepla z odpadní vody: až 50 tisíc korun
  • Zelená střecha: až 100 tisíc korun
  • Řízené větrání: 105 tisíc korun
  • Dobíjecí stanice pro elektromobil: 15 tisíc korun

Bonusy:


  • Rodinný bonus: 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě
  • Kombinační bonus: 10 tisíc korun za každou kombinaci 2 dotací (např. zateplení a fotovoltaika)
  • Bonus pro znevýhodněné regiony: 10 % z celkové výše dotace (pro vybrané obce)

Základní pravidla jsou nastavena následovně

Stejně jako ostatní dotační programy, i „Oprav dům o babičce“ má několik pravidel. Dotace pokryje maximálně 50 % celkových nákladů na renovaci. Na zateplení a další úsporná opatření máte 2 roky od schválení dotace. A dotaci je možné čerpat i zpětně, pokud renovace začala po 1. lednu 2021.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St 12:25  Jak se v poslední době daří investicím do luxusu? Marek Pokorný (Portu)
Út 15:19  Trpělivost jako nejlepší investiční strategie Lukáš Raška (Portu)
Út   8:00  Nula na účtu je minulostí, aplikace pohlídá výdaje Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 16:29  Nejdůležitější změny v reformě penzí, které schválila vláda Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688