Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Ze světa  |  14.04.2024 13:31:58

Trhy se probírají z íránského útoku na Izrael. Bitcoin výrazně klesl, íránská měna na minimu, ceny ropy či zlata zřejmě porostou

Po nočním útoku Íránu na izraelské cíle Teherán signalizuje, že je připraven převzít přímější roli ve svém konfliktu s Izraelem, do nějž dosud vstupoval zejména skrze své spojence typu teroristů z Hamásu nebo Hizballáhu. To může znamenat novou kapitolu ve vleklém střetu obou zemí, přestože zmíněný noční útok, jenž se čekal předem, byl z velké části odražen.

Navzdory slovům Teheránu trhy zatím nepočítají s tím, že by se napětí na Blízkém východě mělo dramaticky vystupňovat. Bitcoin se sice v noci na dnešek, v době íránského útoku, propadl nejvýrazněji za více než rok, ale nad ránem a poté část svých ztrát umazal. Podobně reagují i mnohé další kryptoměny. S kryptoměnami se obchoduje o víkendu, pročež představují dobrý indikátor toho, jak zítra, po otevření světových burz, trhy zareagují. Korekce na kryptoměnách naznačuje, že zítra sice může vzrůst cena ropy nebo cena zlata či může dojít ke zpevnění dolaru či jenu, však tyto pohyby by neměly být dramatické.

Graf: Bitcoin - aktuální a historické ceny kryptoměny Bitcoin, graf vývoje ceny kryptoměny Bitcoin - 2 dny - měna USD

Dnes se obchoduje na burzách v arabském světě a na Blízkém východě. Izraelské akcie dnes mírně zpevňují, což opět značí určitou úlevu na trzích. Trhy se totiž v uplynulých dnech obávaly možného ničivějšího průběhu íránského útoku. Takto se ovšem zdá, že Izrael by se ani nemusel uchýlit k odvetě, když se mu podařilo dopad raketových a dronových útoků minimalizovat.

Navíc Spojené státy uvedly, že sice stojí pevně za Izraelem, ale v případné jeho odvetě vůči Íránu jej nepodpoří. To trhy vnímají jako znamení, že situace na Blízkém východě by zatím neměla dramatičtěji eskalovat. A nemělo by tak ani při pondělku dojít k výraznému nárůstu ceny, případně kursu ropy nebo bezpečných útočišť typu zlata, dolaru nebo japonského jenu.

Trhy útok, který způsobil jen minimální škody, vnímají také jako symbolický, jako snahu Teheránu o odstrašení, ne coby projev zásadní eskalace napětí mezi Íránem a Izraelem.

Na své historické minimum vůči dolaru se ovšem propadla íránská měna, rijál. Klesají rovněž akcie například na saúdskoarabské burze. Rijád uvedl, že je hluboce znepokojen vojenskou eskalací na Blízkém východě. Jistý růst napětí se tedy pochopitelně děje, na opravdu černé scénáře však podle trhů zatím nedochází.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt   9:21  Przymrozki nie odpuszczają za nami "Zimna Zośka" Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Čt   5:57  Coal-rich Shanxi speeds up green transformation China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688