Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.04.2024 12:34:00

Méně známé sázky na umělou inteligenci (Citi) (video)

Drew Pettit ze Citi hovořil na CNBC o akciovém trhu a vlivu, který na něj má umělá inteligence a s ní spojená očekávání. Podle stratéga nyní dochází k tomu, že firmy se snaží během komentářů ke svým čtvrtletním výsledkům opakovat výraz umělá inteligence a tím dosáhnout prémiovějších valuací. Investoři by ale měli hledat společnosti, které jsou tuto technologii skutečně schopny nějakým smysluplným způsobem využívat.

Na CNBC přinesli seznam titulů, které by podle Citi měly z uvedené technologie těžit a zároveň nepatří mezi nejoblíbenější sázky typu NVIDIA. Do seznamu patří Block Inc., Veeva Systems, Expedia, Mastercard, Northrop Grumman, Booking Holding, Visa, Fidelity National, BNY Melon, Bank of America a GE Health Care Technologies. Stratég v souvislosti s těmito akciemi hovořil o rozšiřování investic do umělé inteligence na nová odvětví a skupiny firem. Téma se přitom podle něj týká jak hodnotových akcií, tak růstových.



Detailněji se expert věnoval společnosti SS&C Technologies, kterou považuje za zajímavou zejména pro hodnotové investory. Ta se zaměřuje na práci se softwarem jiných společností a přeprodej konečným zákazníkům, kteří jej mohou využívat i ve spojení s umělou inteligencí. Pettit pak dodal, že u řady firem, včetně těch průmyslových, pomáhá umělá inteligence nejen na straně tržeb, ale i na straně jejich vlastní efektivity. Marže se tak mohou zvyšovat díky ní a zároveň díky vyšším prodejním cenám za „chytřejší“ výrobky.

Potenciál nových technologií bývá zmiňován jako jedna z příčin vysokých valuací některých firem. Jak ale ukazuje následující graf od Goldman Sachs, valuace se nachází vysoko i u indexu se stejnými vahami všech společností:
1
Zdroj: X

Goldman Sachs v grafu ukazuje nejen poměry cen k ziskům (PE), ale i PE modelované, které nyní dosahuje hodnoty 15, zatímco PE skutečné je na 17. V minulosti přitom měly valuace tendenci vracet se k hodnotám generovaným modelem.

Zdroj: CNBC



 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688