Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  02.04.2024 11:59:10

Povinné ručení na elektrokola v ČR nakonec není. A co další země EU?

Od dubna 2024 máme několik nových druhů povinného ručení. Elektrokola ale pod tuto povinnost nespadají, alespoň v ČR ne. Jenže jak jsou na tom další země EU? Budete při cestách za hranice muset své elektrické kolo pojistit?

Povinné ručení pro elektrická vozítka

Podívejme se nejprve, pro jaké typy vozidel teď nově v České republice platí povinnost sjednání pojištění odpovědnosti z jejich provozu. Obecně se jedná o všechna elektrická vozítka, kromě invalidních vozíků a elektrických kol, která splňují tato kritéria:

  • konstrukční rychlost nad 25 km/h NEBO
  • konstrukční rychlost nad 14 km/h a zároveň hmotnost nad 25 kg
  • provozování na veřejných komunikacích (opustíte s nimi svůj pozemek).

Invalidní vozíky a elektrická kola jsou v české legislativě vyňata z povinnosti sjednání pojištění odpovědnosti z jejich provozu. Dále i všechna motorová vozidla, s nimiž neopouštíte svůj pozemek, typicky se jedná o sekací traktůrky. Jakmile s nimi ale na veřejnou komunikaci vyrazíte (a splňují rychlostní a/nebo váhové kritérium), pojištění bude nezbytné, byť třeba jen to krátkodobé.

Povinné ručení pro elektrokola nás tedy trápit nemusí

Elektrická kola, která nepodléhají registraci vozidel, byla z povinnosti pojištění odpovědnosti za škody způsobené jejich provozem vyňata. Nejde ale o český „výmysl“, česká legislativa jen respektuje rozhodnutí Evropského soudního dvora. Ten konstatoval, že podle práva EU jsou elektrokola klasifikována jako běžná jízdní kola, nikoliv jako motorová vozidla. Hlavním důvodem je kombinace elektrického pohonu kola s fyzickým pohonem cyklisty.

Jak je na tom ručení pro elektrokola v dalších zemích EU?

Jistě už tušíte, že pokud o elektrokolech rozhodl Evropský soudní dvůr, půjde o rozhodnutí aplikovatelné v každé EU zemi. A proto ani v dalších státech unie nemusíte řešit otázku, zda tu je či není povinné pojištění odpovědnosti z provozu elektrických kol.

To však neznamená, že byste se mohli do zahraničí vydávat na kolech úplně bezstarostně a bez zajištění! Náhrady škod jsou totiž v zemích EU i dost vysoké, navíc s poměrně účinným postupem vymáhání.

Kolo byste si i tak měli pojistit, zejména do zahraničí. Důvodů je hned několik

Nepojištěné kolo, ať už běžné, nebo to s elektrickým pohonem, s sebou nese určitá rizika. Všechna nakonec ústí ve finanční zátěž pro jejich majitele:

  • vlastní škody ze zaviněných nehod, ať už ze srážek s automobily, s dalšími cyklisty, s chodci, nebo jen z pádů z nezvládnuté jízdy na kole
  • odškodnění všem, komu cyklista způsobil svou jízdou újmu
  • škody plynoucí z odcizení nebo poškození kola (vandalismus).

Pamatovat přitom musíme na fakt, že z pojištění odpovědnosti, které je součástí pojištění domácnosti, se nemusí uhradit všechny způsobené škody. Některé pojistné smlouvy sice dnes již mohou nabízet částečné krytí elektrokol, ale ochrana je často omezená a nemusí pokrývat vše. Zejména škody způsobené při jízdě mimo domov a pozemek.

Pojištění odpovědnosti z provozu elektrokol není pro české pojišťovny žádnou neznámou:

Pokud má rodina běžná elektrokola kategorie pedelec, kterých je drtivá většina, je to snadné. Pro pojištění způsobených škod jiným osobám si u nás mohou pořídit pojištění občanské odpovědnosti. Dvě varianty mají platnost po celé Evropě (vyjma některých zemí typu Rusko a Bělorusko) a limit pojistného plnění u škod způsobených provozem elektrokola je až 50 miliónů,“ uvedl pro Peníze.cz Martin Podávka z pojišťovny Pillow.

Pro odpovědnost za škody způsobené těmito koly máme k dispozici pojistné krytí běžné občanské odpovědnosti, které se vztahuje i na škody, které pojištěná osoba způsobí při jízdě na kole, a to bez ohledu, zda se jedná o klasické kolo, elektrokolo případně například koloběžku,“ sdělila Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Máte speed pedelec? Úroveň mopedu, ale s různou povinností pojištění

Na závěr si pojďme ještě říct, že elektrokola mají dvě kategorie: pedelec a speed pedelec. Pokud jste majiteli kola z kategorie vyšší a silnější, tedy speed pedelec (s výkonem nad 250 W a maximální rychlostí do 45 km/h.), v zahraničí od vás mohou zelenou kartu vyžadovat (v ČR nikoliv).

Připomeňme, že tato kola podléhají povinnosti registrace vozidel, přidělení registrační značky, držení řidičského průkazu pro malé motocykly, nošení přilby atp. V Česku se jejich povinné ručení už sjednat nedá, proto pro cestu do zahraničí, kde se jejich pojištění (a zelená karta) vyžadovat může, nezbývá než si zajistit hraniční pojištění (povinné ručení jen v dané cizí zemi).

Je nutné a asi nejjednodušší, aby si ho dotyčný turista s elektrokolem sjednal při vjezdu do země na hranicích s Německem. Podobně, jako je to u aut v evropských zemích nepatřících do zelenokaretního systému,“ vysvětlila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

20.07.2023Nejlevnější povinné ručení není pro každého Jitka Vondroušková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688