Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  31.03.2024 17:39:57

Americká ekonomika na rozcestí, Japonsko a Čína čelí výzvám silného dolaru

Páteční zveřejnění údajů o zaměstnanosti v USA se rýsuje jako klíčový moment ekonomického kalendáře nového týdne, posilujíc naděje, že americká ekonomika míří k stabilizaci bez hlubší recese. Po impozantním růstu akciového trhu v prvním kvartálu teď nastupuje druhé čtvrtletí s vysokými očekáváními. Japonský jen a čínský jüan zůstávají ve středu zájmu v souvislosti s potenciálními měnovými intervencemi, zatímco klíčové ekonomické ukazatele z eurozóny a Číny budou předmětem důkladné analýzy. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Mzdy mimo zemědělský sektor (NFP)

Páteční zveřejnění údajů o zaměstnanosti v USA se jeví jako klíčový moment pro trhy, posilující očekávání, že ekonomika směřuje k tzv. "měkkému přistání", při němž dojde ke zmírnění inflace, aniž by ekonomika utrpěla výrazný pokles. Očekává se, že v březnu došlo k vytvoření 205 000 nových pracovních míst, což představuje zpomalení oproti 275 000 pozicím z února. Toto zpomalení však nijak neoslabuje naděje na stabilizaci ekonomiky, zejména poté, co Federální rezervní systém (Fed) na svém březnovém setkání potvrdil předpoklad tří snížení úrokových sazeb v průběhu tohoto roku a zároveň aktualizoval svůj pozitivnější hospodářský výhled. Investoři se ve středu také dočkají vystoupení několika klíčových představitelů Fedu, včetně samotného předsedy Jeroma Powella. Dalšími významnými řečníky budou prezident Newyorského Fedu John Williams, předsedkyně Sanfranciského Fedu Mary Dalyová a šéf Richmondského Fedu Thomas Barkin, jejichž projevy mohou poskytnout další vhled do plánovaného směřování americké měnové politiky.

Začátek druhého čtvrtletí

Začátek roku se pro americký akciový trh nesl ve znamení výrazného optimismu, přičemž zájem investorů se zaměřil především na akcie spojené s rozvojem umělé inteligence a předpokládaným postupným snižováním úrokových sazeb Federálním rezervním systémem (Fed) v průběhu roku. Všechny tři hlavní americké akciové indexy vykázaly významné zisky za první čtvrtletí, přičemž index S&P 500 zaznamenal růst o více než 10 %, což je jeho nejlepší výkon od prvního čtvrtletí roku 2019. Další vývoj této pozitivní tendence v druhém čtvrtletí bude významně ovlivněn rozhodnutími Fedu. Ačkoliv trhy na počátku roku počítaly s až šesti sníženími sazeb, aktuálně jsou očekávána pouze tři. Zatím se od představitelů Fedu nedočkáváme signálů, že by míra inflace poklesla dostatečně na to, aby opodstatnila snižování sazeb. Také pokračující růst trhu bude záviset na firemních výsledcích, které se začnou detailněji objevovat již ve druhém týdnu dubna.

Intervence centrálních bank

Měnové autority v Japonsku a Číně jsou na nohou, protože jejich měny procházejí oslabením pod klíčové úrovně, které se několik měsíců úspěšně držely – a to hlavně díky posilujícímu americkému dolaru. S japonským jenem směřujícím k hranici 152 vůči dolaru a čínským jüanem, který se pokouší překonat úroveň 7,2 za dolar, zintenzivnili úředníci své úsilí o posílení domácích měn. V Japonsku se jedná o varovné komentáře, zatímco v Číně zasáhla centrální banka, která nakupovala jüany. S ohledem na značný pokles obou vedoucích asijských měn se stále častěji spekuluje, že Peking by mohl přijmout slabší jüan, aby si zachoval konkurenční výhodu proti jenu. Co bude dále, je však stále otevřenou otázkou.

Inflace v eurozóně

Eurozóna ve středu představí aktualizované údaje o inflaci za měsíc březen, což přitáhne zvýšenou pozornost vzhledem k očekáváním, že Evropská centrální banka by mohla již v červnu přikročit ke snížení úrokových sazeb. Od začátku roku se inflace v eurozóně drží na vysokých úrovních a pro umožnění letního snížení úrokových sazeb ECB je nezbytné, aby dále klesla. Proto jsou příští tři zprávy o inflaci rozhodující jak pro trhy, tak pro ECB. Jakékoli překvapivé zvýšení inflace by mohlo odložit plány na snížení úrokových sazeb. Robert Holzmann, člen Rady guvernérů ECB, v sobotním projevu naznačil, že ECB by mohla snížit sazby dříve než Federální rezervní systém (Fed), zdůrazňujíc, že růst evropské ekonomiky zaostává za americkou.

Údaje z Číny

Nedělní oficiální údaje ukázaly první růst čínské výrobní aktivity za posledních šest měsíců, což přináší určitou úlevu tvůrcům politik, i když krize v sektoru nemovitostí stále brzdí ekonomiku a podkopává důvěru. Očekává se, že pondělní Caixin PMI ve výrobě naznačí lehkou expanzi, což by mohlo vést k rozporu s oficiálními daty a celkově představuje smíšený výhled pro druhou největší ekonomiku světa. Od konce opatření proti šíření COVIDu v roce 2022 se čínští politici potýkají s pokračujícím zpomalením ekonomiky v prostředí hluboké krize na trhu s nemovitostmi, rostoucího zadlužení místních vlád a slábnoucí globální poptávky.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688