Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  31.03.2024 08:45:00

Vláda by měla hlavně podporovat nabíjecí infrastrukturu, čínský model není udržitelný - Víkendář (video)

Brian Deese z MIT se domnívá, že postupná saturace trhu s elektromobily nutně znamená ochlazování jeho tempa růstu. Současný vývoj v USA se tak podle něj dal čekat, viz první část rozhovoru zde. Ve druhé části rozhovoru pak uvedl, že hlavním úkolem vlády je podle něj podpora budování infrastruktury. Tedy nabíjecích stanic.

Expert uvedl, že pokud se srovná nákladová efektivita vládních investic zaměřených na snižování emisí, nejlépe z toho pravděpodobně vychází právě investice do infrastruktury. Cílem je přitom v této fázi dosáhnout toho, aby řidiči neměli obavy z dojezdu a cítili, že vlastnit elektromobil „je tak jednoduché, jako mít vůz se spalovacím motorem.“ Americká vláda přitom podle experta jde přesně tímto směrem, programy schválené v roce 2022 se začínají rozjíždět.

Na Bloombergu upozornili na nástup čínských automobilek a elektromobilů. Deese souhlasí s tím, že jde o vozy s nižšími cenami. Zároveň však podle něj nejsou čínské automobilky „v dobré pozici z hlediska amerického spotřebitele“. Čína pak podle experta musí také řešit výrazné nerovnováhy ve své ekonomice. To mimo jiné znamená, že se musí rozhodovat, zda stále mohutně a „často ilegálně“ podporovat některá průmyslová odvětví. Takové praktiky podle experta nepomáhají rovnováze ani čínské ekonomiky, ani řady dalších ekonomik.

Deese míní, že nadbytečné kapacity v Číně jsou tématem pro americkou i evropskou ekonomiku. A nejen to. Poukázal na skutečnost, že o clech na čínské dovozy nyní uvažuje třeba Brazílie. „I ona cítí tlak.“ „Čínský model, který se primárně zaměřuje na podporu výroby, není podle mého názoru dlouhodobě udržitelný,“ míní expert.

Spojené státy by měly „více investovat, aby si vystačily samy.“ Podle experta to mimo jiné platí o výrobě baterií pro elektromobily, kde nyní investice rostou velmi rychlým tempem. Podobné by to nakonec mělo být i s kapacitami u výroby elektromobilů. To se nakonec projeví na jejich cenách a dostupnosti. Deese k tomu dodal, že situaci již chápou i americké odbory v automobilovém průmyslu. „Pochopily, že tohle je budoucnost odvětví.“

Podle experta by tedy v USA měla vznikat celá výrobní vertikála začínající výrobou baterií a končící samotnými elektromobily. Z hlediska zaměstnanců a pracovních příležitostí jsou pak na tom nejlépe ti, kteří již nyní pracují v automobilkách či u jejich dodavatelů. Zároveň jde ale často o úplně nové technologie. K tomu expert dodal, že v případě baterií se nejedná pouze o baterie pro elektromobily, ale o široké téma skladování energií, které by mělo „zvýšit dynamiku energetického systému“.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688