Iva Grácová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  27.03.2024 08:50:50

Bankovní turista, nebo věrný klient: Kdo vyhrává ve hře o finanční výhody?

Ruku na srdce, kolik bankovních domů jste již za svůj život vystřídali? Jste věrni jedné bance, nebo se nebojíte experimentovat a jít tzv. za lepší nabídkou? Zatímco někteří jsou téměř celý život věrni jedné finanční instituci, jiní volí strategii „bankovního turismu“. Pojďme se podívat, která z těchto cest je skutečně tou správnou volbou pro vaši peněženku?

Proč se vyplatí být věrným klientem?

Věrnost vaší bance může přinést řadu finančních benefitů, od výhodnějších úrokových sazeb až po speciální nabídky, které nejsou běžně dostupné novým klientům. Díky dlouhodobému vztahu s bankou získáte přístup k individuálně šitým finančním produktům, osobním konzultacím a rychlejšímu schválení úvěrů, což vám může ušetřit čas i peníze a zároveň poskytnout klid při řízení vašich osobních financí.

Výhodné úrokové sazby

Úrokové sazby jsou jedním z hlavních lákadel pro dlouhodobé klienty bank. Když s bankou udržujete stabilní vztah po několik let, může se tato věrnost promítnout do lepších podmínek, které se týkají nejen spořicích účtů a termínovaných vkladů, ale i úrokových sazeb na úvěrové produkty. Banky jsou ochotny odměnit vaši loajalitu tím, že vám nabídnou výhodnější úrokové sazby. To  znamená, že při spoření může váš kapitál růst rychleji díky vyšším úrokům. Stejně tak, když přistoupíte na nabídku úvěru, může vám banka poskytnout lepší úrokovou sazbu, než by dostal nový klient bez historie v této finanční instituci. To se vztahuje na širokou škálu produktů, včetně hypoték, spotřebitelských úvěrů nebo kreditních karet. 

Speciální nabídky a benefity

Dlouhodobí klienti mohou kromě služeb zdarma a různých slev na finanční produkty získat také přístup k prémiovým bankovním účtům s množstvím výhod, které nejsou obvykle nabízeny standardním klientům. Řeč je o lepších podmínkách pro mezinárodní platby, vyšších limitech pro bezkontaktní platby, nebo dokonce preferenčním přístupu k různým investičním produktům a poradenství.

Rychlejší schválení úvěru

Kromě toho, že jako věrní klienti banky můžete těžit z rychlejšího schvalování úvěrů, vaše osvědčená a dlouhodobá kreditní historie vám může zajistit i vyšší úvěrové limity. To ocení především podnikatele a jednotlivci s plány na rozsáhlejší investice, kteří se tak mohou rychleji a snáz dostat k větším finančním prostředkům než u bank bez jakékoli historie.

Další výhody

  • Lepší podmínky pro kombinované produkty: Pokud využíváte více bankovních produktů, jako jsou běžné účty, spořicí účty, kreditní karty, a investice u téže banky, můžete očekávat synergické výhody. Například, mít kreditní kartu u banky, kde máte i spořicí účet, může přinést nižší úrokové sazby nebo lepší odměny.
  • Bezpečnost a důvěra: Dlouhodobý vztah s bankou buduje nejen finanční, ale i osobní důvěru. V případě finančních obtíží nebo nečekaných událostí může být banka ochotnější vyjít vám vstříc, například poskytnutím odkladu splátek úvěru.

Proč se vyplatí být "bankovním turistou"?

Častější střídání bankovních institucí může také otevřít dveře k řadě finančních výhod. Od vstupních bonusů až po propagační úrokové sazby. "Bankovní turisté" mnohdy těží z konkurenčního boje bank o každého nového klienta. Tato strategie nabízí nejen možnost získat lepší finanční produkty, ale i cenné zkušenosti s různými bankovními službami, které mohou výrazně obohatit vaše finanční rozhodování.

Vstupní bonusy a propagační nabídky

"Bankovní turisté" často těží z atraktivních vstupních bonusů a propagačních nabídek, které banky poskytují novým klientům. Tyto bonusy mohou zahrnovat vyšší úrokové sazby na spořicích účtech, snížené nebo žádné poplatky za vedení účtu na určitou dobu, nebo dokonce peněžní bonusy za otevření účtu. Typickým bonusem pro nové klienty mohou být výhodné bezúročné půjčky, u kterých klient při řádném splnění podmínek neplatí žádné poplatky ani úroky. Za půjčku pak splácející nepřeplatí ani korunu navíc.

Flexibilita a možnost výběru

Jednou z hlavních výhod střídání bank je flexibilita a široký výběr. "Bankovní turisté" nejsou vázáni k jedné bankovní instituci a mohou snadno přejít k jiné bance, pokud se objeví lepší nabídka nebo služba. Toto jim umožňuje využívat nejnovější finanční produkty a technologie na trhu.

Porovnání a zkušenosti

Střídání bank dává jednotlivcům možnost porovnávat různé bankovní produkty a služby, což vede k lepšímu pochopení toho, co trh nabízí. Získané zkušenosti mohou pomoci v budoucích finančních rozhodnutích a zvýšit finanční gramotnost.

Hledání rovnováhy mezi věrností a flexibilitou

Oba přístupy mají také své nevýhody. Udržování dlouhodobého vztahu s jednou bankou může znamenat, že možná přehlížíte lepší nabídky, které jsou na trhu aktuálně dostupné. Na druhou stranu, neustálé střídání bank a hledání nejlepší nabídky, známé jako "bankovní turismus", s sebou nese rizika, jako je ztráta přehledu o vašich finančních produktech. Správa více účtů u různých finančních institucí může být nejen časově náročná, ale také může zkomplikovat vaše finanční plánování a sledování výdajů. Navíc, přechod mezi bankami může zahrnovat skryté poplatky nebo náklady spojené s ukončením stávajících produktů a otevíráním nových účtů, což může znehodnotit krátkodobé finanční výhody získané z propagačních akcí.

Bankovní turista, nebo věrný klient?

Výzvou je najít tu správnou rovnováhu, která podporuje vaše finanční cíle a potřeby, aniž byste se zbytečně vystavovali rizikům a nevýhodám, které mohou přijít s přílišnou věrností jedné banky, nebo naopak s neustálým hledáním lepší nabídky. Volba mezi být "bankovním turistou", nebo věrným klientem závisí na individuálních finančních cílech, preferencích a životní situaci. Zatímco věrnost bance může přinést stabilní finanční výhody a osobní přístup, střídání bank nabízí flexibilitu, propagační nabídky a možnost porovnání. Klíčem je najít rovnováhu, která nejlepší odpovídá vašim potřebám, a nezapomínat na důkladný výzkum a prověřování každé nabídky, aby vaše finanční rozhodnutí byla co nejinformovanější.

Iva Grácová

Iva vystudovala obor Národní hospodářství na ekonomické fakultě Vysoké školy báňské – Technické univerzitě v Ostravě. Ve světě bankovnictví a financí se aktivně pohybuje již od roku 2007. Cenné pracovní zkušenosti získala díky svému dlouholetému působení v Citigroup Inc., kde pracovala jako specialista a poradce privátního a investičního bankovnictví. V současné době se věnuje psaní článků a komentářů na aktuální ekonomické dění, spolupracuje jako copywriter převážně s finančními společnostmi a pravidelně svými články přispívá například na finančním portálu Bezvamoney.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688