ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  25.03.2024 11:00:00

Korejská republika, aby se připojila k programu Horizont Evropa

Korejská republika, aby se připojila k programu Horizont Evropa

Korea se připojí k rostoucí skupině zemí přidružených k programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa.

Komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež Iliana Ivanova a korejský ministr pro vědu a informační a komunikační technologie Lee Jong Ho dnes uzavřeli jednání o přidružení Koreje, což představuje významný milník v našem závazku podporovat vzájemnou spolupráci v oblasti výzkumu a inovací.

Očekává se, že k podpisu dohody o přidružení dojde v druhé polovině roku 2024, dokud nebudou dokončeny všechny nezbytné ratifikační postupy na obou stranách. To umožní účast Koreje v programu Horizont Evropa od roku 2025.

Po podpisu budou výzkumní pracovníci a organizace v Koreji moci od roku 2025 získat finanční prostředky v rámci pilíře II programu Horizont. Pilíř II je největší kolaborativní částí programu, která se zaměřuje především na společné globální výzvy: klima, energetika, digitální ekonomika a zdraví s rozpočtem 53,5 miliardy EUR.

Přidružení k programu Horizont Evropa je klíčovým nástrojem globálního přístupu Evropy ke spolupráci v oblasti výzkumu a inovací ve stále proměnlivějším a stále nestabilnějším světě. Znovu potvrzuje závazek EU podporovat excelenci, sdružovat zdroje pro rychlejší vědecký pokrok, rozvíjet dynamické inovační ekosystémy a podporovat globální otevřenost, která je rovněž strategická a reciproční.

Pozadí

Přidružení k programu EU Horizont Evropa je nejužší formou mezinárodní spolupráce v oblasti vědy a techniky mezi EU a třetí zemí. Tuto formu spolupráce tradičně nabízela Unie zemím ve své zeměpisné blízkosti. Program Horizont Evropa však zavedl významnou změnu přístupu k mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu a inovací a poprvé zavedl možnost přidružení podobně smýšlejících zemí se silným vědeckým, inovačním a technologickým profilem, které se nemusí nutně nacházet v zeměpisné blízkosti EU.

Spolupráce mezi EU a Korejskou republikou v oblasti výzkumu a inovací se řídí Dohodou o vědeckotechnické spolupráci, která vstoupila v platnost v roce 2007, a je sledována a vedena Smíšeným výborem pro vědeckotechnickou spolupráci.

Korea formálně vyjádřila zájem o přidružení k programu Horizont Evropa předložením prohlášení o záměru na 7. zasedání Společného výboru pro vědeckotechnickou spolupráci, které se konalo v Soulu dne 14. února 2022.

Horizont Evropa je vůbec největším programem EU pro výzkum a inovace s rozpočtem 95,5 miliardy EUR na období 20212027, který je doplněn o finanční příspěvky přidružených zemí. Je otevřen světu, což znamená, že téměř všech výzev se mohou účastnit účastníci z celého světa. Subjekty z přidružených zemí mají další příležitosti v projektech založených na spolupráci, a pokud jde o přístup k finančním prostředkům, jedná se s nimi stejně jako se subjekty členských států EU.

Pro více informací

Horizont Evropa

Spolupráce mezi EU a Koreou v oblasti výzkumu a inovací

Globální přístup Evropy ke spolupráci v oblasti výzkumu a inovací

Quote

Jsem rád, že mohu přivítat Koreu v rámci programu Horizont. Jedná se o milník naší spolupráce a skvělé zprávy pro světovou vědu a inovace. Společně budeme schopni řešit globální výzvy účinněji.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-03-24

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688