ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  22.03.2024 10:17:00

Komise navrhuje vyšší cla na ruské a běloruské obilné výrobky

Vyšší cla na ruské a běloruské obilné výrobky

Evropská komise dnes navrhla zvýšit cla na dovoz obilovin, olejnatých semen a produktů z nich získaných (dále jen „obilné výrobky“), včetně pšenice, kukuřice a slunečnicové moučky, z Ruska a Běloruska do EU. Tato cla jsou dostatečně vysoká na to, aby v praxi zastavila dovoz těchto výrobků do EU, ale nijak neovlivní vývoz do třetích zemí.

Opatření by měla dosáhnout několika cílů:

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová prohlásila: „Navrhujeme uložení cel na tento ruský dovoz, abychom zmírnili rostoucí riziko pro naše trhy a naše zemědělce. Cla omezí schopnost Ruska využívat EU pro svou válečnou mašinérii. Jsme i nadále odhodláni zaručovat celosvětové potravinové zabezpečení, zejména v rozvojových zemích. Dbáme na náležitou rovnováhu mezi podporou našeho hospodářství a zemědělských komunit. Zároveň trvá naše neochvějná podpora Ukrajině.

Zvýšená cla by se rovněž vztahovala na Bělorusko vzhledem k jeho úzkým politickým a hospodářským vazbám na Rusko. Tím, že EU zahrne Bělorusko do nového opatření, navíc zabrání Rusku v tom, aby využívalo Bělorusko k obcházení nových cel a nasměrování svého zboží na trh EU.

Tranzit obilovin, olejnatých semen a produktů z nich získaných z Ruska a Běloruska do třetích zemí není dnešním návrhem dotčen. To ukazuje, že Evropská unie je i nadále plně odhodlána podporovat potravinové zabezpečení na celém světě, zejména pokud jde o rozvojové země.

Více než dva roky od zahájení rozsáhlé útočné války Ruska proti Ukrajině je Evropa jednotná a odhodlaná i nadále bránit své hodnoty a základní zásady. EU stojí pevně za Ukrajinou a jejím lidem a bude nadále intenzivně podporovat její hospodářství, jakož i její společnost, ozbrojené síly a budoucí obnovu tak dlouho, jak bude třeba.

Další kroky

Návrh nyní posoudí Rada Evropské unie. Jakmile Rada návrh přijme, začnou cla okamžitě platit.

Další informace

Návrh nařízení Rady

Otázky a odpovědi

Obchodní vztahy mezi EU a Ukrajinou

Sankce EU proti Rusku

Quote

Dnešní návrh je včasným a nezbytným krokem: ruské a běloruské obilí a produkty z něj získané mohly dosud vstupovat na trh EU s nízkými nebo nulovými cly, přičemž v roce 2023 jsme zaznamenali značný nárůst tohoto dovozu. Náš návrh prohibitivních cel učiní dovoz těchto produktů komerčně neudržitelným, což rovněž zabrání možnému budoucímu prudkému nárůstu, který by mohl destabilizovat potravinový trh EU. Pomůže rovněž zastavit ruskou praxi nezákonného vývozu odcizeného ukrajinského obilí do EU. Dbáme na zajištění celosvětového potravinového zabezpečení: toto opatření neovlivní tranzit ruských a běloruských obilných výrobků do třetích zemí. V neposlední řadě zastaví dnešní návrh další důležitý zdroj příjmů pro ruskou vládu, jež jí umožňují financovat nezákonnou útočnou válku proti Ukrajině.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2024-03-21

Navrhujeme uložení cel na tento ruský dovoz, abychom zmírnili rostoucí riziko pro naše trhy a naše zemědělce. Cla omezí schopnost Ruska využívat EU pro svou válečnou mašinérii. Jsme i nadále odhodláni zaručovat celosvětové potravinové zabezpečení, zejména v rozvojových zemích. Dbáme na náležitou rovnováhu mezi podporou našeho hospodářství a zemědělských komunit. Zároveň trvá naše neochvějná podpora Ukrajině.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-03-21

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688