ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.03.2024 12:00:00

Komise zveřejnila v rámci aktu o digitálních službách pokyny ke zmírnění systémových rizik on-line pro volby

Komise zveřejnila pokyny v rámci aktu o digitálních službách

Komise dnes zveřejnila pokyny k doporučeným opatřením pro velmi velké online platformy a vyhledávače ke zmírnění systémových rizik on-line, která mohou mít dopad na integritu voleb, s konkrétními pokyny pro nadcházející volby do Evropského parlamentu v červnu.

Podle aktu o digitálních službách mají určené služby s více než 45 miliony aktivních uživatelů v EU povinnost zmírnit rizika spojená s volebními procesy a zároveň chránit základní práva, včetně práva na svobodu projevu.

Tyto pokyny doporučují zmírňující opatření a osvědčené postupy, které mají velmi velké online platformy a vyhledávače přijmout před konáním voleb, v jejich průběhu a po jejich skončení, například s cílem:

  • Posílily své interní procesy, mimo jiné zřízením interních týmů s odpovídajícími zdroji, s využitím dostupných analýz a informací o místních rizicích specifických pro daný kontext a o využívání jejich služeb uživateli k vyhledávání a získávání informací před volbami, v jejich průběhu a po nich, aby se zlepšila jejich zmírňující opatření.
  • Provádět opatření ke zmírnění rizik specifických pro volby přizpůsobená každému jednotlivému volebnímu období a místnímu kontextu. Mezi zmírňujícími opatřeními obsaženými v pokynech by měly velmi velké online platformy a vyhledávače podporovat oficiální informace o volebních procesech, provádět iniciativy v oblasti mediální gramotnosti a přizpůsobit své doporučovací systémy s cílem posílit postavení uživatelů a omezit zpeněžování a viralitu obsahu, který ohrožuje integritu volebních procesů. Kromě toho by politická reklama měla být jako taková jasně označena v očekávání nového nařízení o transparentnosti a cílení politické reklamy.
  • Přijmout zvláštní zmírňující opatření související s generativní UI: Velmi velké online platformy a vyhledávače, jejichž služby by mohly být využity k vytváření a/nebo šíření generativního obsahu umělé inteligence, by měly posuzovat a zmírňovat konkrétní rizika spojená s umělou inteligencí, například jasným označováním obsahu vytvářeného umělou inteligencí (např. deepfakes), odpovídajícím způsobem přizpůsobit své podmínky a odpovídajícím způsobem je prosazovat.
  • Spolupracovat s orgány EU a vnitrostátními orgány, nezávislými odborníky a organizacemi občanské společnosti s cílem podpořit účinnou výměnu informací před volbami, v jejich průběhu i po nich a usnadnit využívání odpovídajících zmírňujících opatření, mimo jiné v oblasti zahraniční manipulace s informacemi a vměšování, dezinformací a kybernetické bezpečnosti.
  • Přijmout konkrétní opatření, včetně mechanismu reakce na incidenty, během volebního období s cílem snížit dopad incidentů, které by mohly mít významný dopad na výsledek voleb nebo volební účast.
  • Posoudit účinnost opatření prostřednictvím povolebních přezkumů. Velmi velké online platformy a vyhledávače by měly zveřejnit nedůvěrnou verzi těchto povolebních přezkumů, která poskytne příležitost pro veřejnou zpětnou vazbu ohledně zavedených opatření ke zmírnění rizik.

Pokyny obsahují konkrétní opatření před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu. Vzhledem k jejich jedinečnému přeshraničnímu a evropskému rozměru by velmi velké online platformy a vyhledávače měly zajistit, aby byly k dispozici dostatečné zdroje a opatření ke zmírnění rizik a byly distribuovány způsobem, který je přiměřený posouzení rizik. Pokyny rovněž podporují úzkou spolupráci s pracovní skupinou Evropského střediska pro sledování digitálních médií (EDMO) na volbách do Evropského parlamentu v roce 2024.

Pokyny zohledňují informace získané z veřejné konzultace, kterou Komise zahájila dne 8. února 2024. Komise na pokynech rovněž spolupracovala s koordinátory digitálních služeb v rámci Evropského sboru pro digitální služby. Pokyny rovněž podporují kontrolu třetích stran a výzkum zmírňujících opatření s cílem zajistit, aby zavedená opatření byla účinná a respektovala základní práva.

Další kroky

Konkrétní zmírňující opatření, která by měl velmi velký on-line platforma nebo vyhledávač přijmout, závisí na zvláštnostech jejich služby a na jejich rizikovém profilu. Pokyny představují osvědčené postupy pro zmírnění rizik souvisejících s volebními procesyv tuto chvíli. Velmi velké online platformy a vyhledávače, které se těmito pokyny neřídí, musí Komisi prokázat, že přijatá opatření jsou stejně účinná při zmírňování rizik. Pokud Komise obdrží informace, které zpochybňují vhodnost těchto opatření, může požádat o další informace nebo zahájit formální řízení podle aktu o digitálních službách.

S cílem doplnit další prvek připravenosti plánuje Komise na konci dubna zátěžový test s příslušnými zúčastněnými stranami, aby bylo možné co nejefektivněji využívat zavedené nástroje a mechanismy spolupráce.

Pozadí

Ochrana integrity voleb je jednou z hlavních priorit pro prosazování aktu o digitálních službách. Vzhledem k vysokému počtu voleb, které se v EU konaly v roce 2024, včetně nadcházejících voleb do Evropského parlamentu, jsou v souvislosti s aktem o digitálních službách pečlivě sledována opatření přijatá on-line poskytovateli, včetně velmi velkých online platforem a vyhledávačů, s cílem zabránit negativním dopadům na demokratické procesy, občanský diskurz a volební procesy.

Od vstupu aktu o digitálních službách pro první označené velmi velké online platformy a vyhledávače v platnost koncem srpna 2023 se Komise zapojila do dialogů o připravenosti na volby s několika velmi velkými online platformami a vyhledávači před vnitrostátními volbami s několika velmi velkými online platformami a vyhledávači s cílem sledovat jejich účinné dodržování aktu o digitálních službách.

V únoru 2024 zahájila Komise veřejnou konzultaci o návrhu pokynů pro volby, přičemž obdržela 89 odpovědí od několika zúčastněných stran, včetně organizací občanské společnosti, podnikatelských sdružení, společností a občanů. Tyto pokyny rovněž vycházejí z probíhající práce mimo jiné v rámci kodexu zásad boje proti dezinformacím, nařízení o transparentnosti politické reklamy a doporučení Komise o inkluzivních a odolných volebních procesech.

Pro více informací

Pokyny ke zmírňování systémových rizik pro volební procesy

Legislativní balíček o digitálních službách

Potírání dezinformací na internetu

Shrnutí veřejné konzultace

Quote

Přijali jsme akt o digitálních službách s cílem zajistit, aby technologie sloužily lidem a společnostem, v nichž žijeme. Před zásadními volbami do Evropského parlamentu to zahrnuje povinnost platforem chránit uživatele před riziky spojenými s volebními procesy, jako jsou manipulace nebo dezinformace. Dnešní pokyny poskytují platformám konkrétní doporučení, jak tuto povinnost uvést do praxe.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-03-25

Díky aktu o digitálních službách je Evropa prvním kontinentem s právním předpisem, který řeší systémová rizika na on-line platformách, která mohou mít negativní dopady na naše demokratické společnosti v reálném světě. Rok 2024 je pro volby významným rokem. Dnešními pokyny proto plně využíváme všech nástrojů, které akt o digitálních službách nabízí, aby platformy plnily své povinnosti a nebyly zneužívány k manipulaci s našimi volbami při současném zachování svobody projevu.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-03-25

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688