ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.03.2024 15:03:00

EU a Moldavsko prodloužily platnost dohody o silniční dopravě do 31. prosince 2025

EU a Moldavsko prodlužují dohodu o silniční dopravě

EU a Moldavsko se dnes rozhodly prodloužit platnost své stávající dohody o silniční dopravě do 31. prosince 2025. Cílem dohody je pomoci Moldavsku vstoupit na světové trhy usnadněním tranzitu přes země EU a dalším rozvojem jeho vazeb na trh EU. Tato dohoda s Moldavskem, která byla poprvé podepsána dne29. června 2022, výrazně zvýšila silniční vývoz z Moldavska do EU ve prospěch obou ekonomik.

Byla zavedena v návaznosti na ztrátu důležitých dopravních tras proplouvajících černomořskými přístavy a vývozními trhy Ukrajiny na východ od Ukrajiny v důsledku útočné války Ruska proti Ukrajině. Tím, že dohoda částečně liberalizuje silniční nákladní dopravu tím, že uděluje práva na tranzit a dvoustrannou dopravu moldavským dopravcům a dopravcům z EU na jejich území, pomáhá dohoda lépe ukotvit moldavský trh do EU. Dohoda rovněž posílila trasy solidarity mezi EU a Ukrajinou tím, že usnadnila silniční dopravu mezi EU a Moldavskem, které je důležitou zemí tranzitu pro ukrajinský vývoz a dovoz.

Silniční vývoz z Moldavska do EU se ve třetím čtvrtletí roku 2022 zvýšil o 27 % a ve třetím čtvrtletí roku 2023 o 35 % ve srovnání se stejným obdobím v roce 2021. EU měla z dohody rovněž prospěch, neboť silniční vývoz z EU do Moldavska se od třetího čtvrtletí 2021 do třetího čtvrtletí roku 2022 zvýšil o 30 % a ve třetím čtvrtletí roku 2023 se stabilizoval přibližně na stejné hodnotě.

Rozhodnutí o prodloužení platnosti dohody bylo přijato na dnešním zasedání smíšeného výboru zřízeného dohodou a nemění její podstatu.

Pozadí

Účelem této dohody je dočasně usnadnit silniční nákladní dopravu mezi územím Evropské unie a Moldavska a přes ně. Jeho cílem je čelit významnému narušení silniční dopravy způsobenému ruskou útočnou válkou proti Ukrajině udělením dalších práv na tranzit a přepravu zboží mezi oběma trhy.

Stávající datum ukončení dohody je 30. června 2024.

Quote

Tato silniční dohoda je pro Moldavsko životně zasaženou ztrátou tradičních obchodních tras a válkou na Ukrajině. Dnešní rozhodnutí nabízí hospodářským subjektům v EU i v Moldavsku předvídatelnost a potvrzuje naši neochvějnou podporu Moldavsku. V příštích 18 měsících mohou hospodářské výměny mezi provozovateli z EU a Moldavska probíhat bez překážek.
Adina Văleanová, komisařka pro dopravu 2024-03-25

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688