ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  26.03.2024 15:00:00

EU a Korejská republika znovu potvrzují své partnerství pro inkluzivní a odolnou digitální transformaci

Digitální partnerství EU a Korejské republiky

EU a Korejská republika dnes v Bruselu uspořádaly druhé zasedání Rady pro digitální partnerství. Radě spolupředsedali komisař pro vnitřní trh Thierry Breton a korejský ministr pro vědu a informační a komunikační technologie Dr. Lee Jong-Ho.

Během ministerského zasedání EU a Korea znovu potvrdily svůj závazek spolupracovat v oblasti klíčových digitálních technologií ve prospěch občanů a ekonomik. Zhodnotili pokrok, jehož bylo dosaženo od prvního zasedání Rady pro digitální partnerství, a dohodli se na seznamu klíčových oblastí pro další spolupráci. EU a Korea se dohodly, že budou pokračovat ve spolupráci v oblasti polovodičů, 5G a dalších oblastí, kvantových technologií, platforem, umělé inteligence, jakož i kybernetické bezpečnosti, a vymezily další oblasti spolupráce, jako je síťová konektivita.

S cílem usnadnit provádění těchto společných projektů uzavřely Komise a Korejská republika včera jednání o přidružení této země k programu EU pro financování výzkumu a inovací Horizont Evropa.

Klíčové výsledky druhého zasedání Rady pro digitální partnerství

EU a Korejská republika se rozhodly spolupracovat na výzkumných a inovačních iniciativách v oblasti polovodičů. Projekty budou vybrány v červnu 2024 a jejich zahájení se očekává do konce roku. Partneři rovněž zahájili společné fórum výzkumných pracovníků v oblasti polovodičů mezi EU a Korejskou republikou, které propojí výzkumné pracovníky. Zdůraznili rovněž význam výměny informací o dodavatelském řetězci polovodičů.

V oblasti 5G a 6G vyhlásily EU a Korejská republika výzvu k předkládání návrhů na témata výzkumu v oblasti sítí rádiového přístupu (RAN) a technologie 6G. Očekává se, že projekty budou zahájeny na konci roku 2024.

Po zahájení činnosti kvantové odborné skupiny během první Rady pro digitální partnerství obě strany rovněž určily společná témata výzkumu, která by mohla být základem společné výzkumné spolupráce.

Oba partneři sdílejí stejnou vizi spravedlivého a bezpečného on-line prostředí a budou pokračovat v provádění zásad prohlášení o budoucnosti internetu v souladu s evropským prohlášením o digitálních právech a zásadách.

Oba partneři rovněž uznali význam komunikačního kanálu o umělé inteligenci zřízeného v roce 2023 s cílem definovat společné přístupy a zajistit důvěryhodnost a inovace, mimo jiné v oblasti generativní UI. Obě strany budou pokračovat ve výměně informací s ohledem na summit o bezpečnosti UI plánovaný na květen 2024 a na globální fórum o umělé inteligenci, které pořádá Korejská republika.

V dnešním rychle se měnícím a nejistém světě podnikly EU a Korejská republika kroky ke sdílení informací o trendech v oblasti kybernetické bezpečnosti, osvědčených postupech v oblasti digitalizace malých a středních podniků a ke spolupráci na normalizaci IKT na mezinárodních fórech s cílem podpořit svou společnou vizi.

V neposlední řadě Evropská komise zdůraznila význam spolupráce v oblasti konektivity. To zahrnuje projekty podmořské kabelové konektivity přes Arktidu s cílem zajistit důvěryhodné datové toky, jakož i spolupráci v oblasti bezpečné a odolné konektivity ve třetích zemích.

Další kroky

Příští zasedání Rady pro digitální partnerství je plánováno na první polovinu roku 2025 v Soulu s cílem přezkoumat pokrok a učinit další kroky k prohloubení digitálního partnerství mezi EU a Korejskou republikou.

Pozadí

Dne 28. listopadu 2022 předsedkyně von der Leyenová a prezident Yoon společně oznámily digitální partnerství mezi EU a Korejskou republikou. První zasedání Rady pro digitální partnerství se konalo v Soulu dne 23. června 2023.

Partnerství mezi EU a Koreou je součástí strategie EU pro spolupráci v indicko-tichomořském regionu, jejímž cílem je posílit partnerství EU v Asii. V květnu 2022 bylo na 28. summitu EU- Japonsko uzavřeno první digitální partnerství s Japonskem. Digitální partnerství mezi EU a Singapurem bylo podepsáno dne 1. února 2023.

Pro více informací

Společné prohlášení EU a Korejské republiky

Zahájení digitálního partnerství EU a Korejské republiky

První Rada pro digitální partnerství EU-ROK

Digitální partnerství

Quote

EU a Korea jsou předními digitálními ekonomikami a podobně smýšlejícími strategickými partnery. Dnes jsme podnikli kroky k další spolupráci v klíčových oblastech, jako jsou polovodiče, 5G/6G, kybernetická bezpečnost, umělá inteligence, online platformy a konektivita, a spojili jsme síly v oblasti výzkumných projektů. Společně můžeme prosazovat globální normy, podporovat inovace a konkurenceschopnost a vytvářet další příležitosti pro naše ekonomiky.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-03-25

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688