mzv.cz (MZv ČR)
Volby  |  26.03.2024 11:38:00

Informace pro občany ČR žijící v zahraničí o podmínkách hlasování ve volbách do Evropského parlamentu 2024

Informace pro občany ČR žijící v zahraničí o podmínkách hlasování ve volbách do Evropského parlamentu 2024

26.03.2024 / 10:47 | Aktualizováno: 26.03.2024 / 11:38

Prezident ČR vyhlásil konání voleb do Evropského parlamentu na území České republiky na dny 7. a 8. června 2024.
Na zastupitelských úřadech ČR není možno ve volbách do Evropského parlamentu hlasovat. Podmínky hlasování pro občany ČR žijící v zahraničí jsou podrobně popsány v následujícím článku.

Volby na území České republiky

Volby do Evropského parlamentu na území ČR upravuje zákon č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Volby do Evropského parlamentu se budou na území ČR konat v pátek 7. června 2024 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 8. června od 8:00 do 14:00 hodin.

Hlasování pro české kandidáty probíhá pouze ve volebních místnostech na území ČR. Hlasovat na zastupitelských úřadech ČR není možné.

Voličem je občan ČR, který alespoň 8. června 2024 dosáhne věku 18 let.

 

Hlasování na voličský průkaz

Občané ČR, kteří jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů vedeném při Velvyslanectví ČR v Bratislavě, mohou na území ČR volit na základě voličského průkazu vydaného Velvyslanectvím v Bratislavě. O vydání voličského průkazu mohou tito voliči na Velvyslanectví požádat ode dne vyhlášení voleb, a to

  • osobně nejpozději do 5. června 2024 do 16:00 hodin, nebo
  • písemně tak, aby byla žádost doručena Velvyslanectví nejpozději 31. května 2024 v 16:00 hodin. Písemná žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče nebo zaslána v elektronické podobě prostřednictvím datové schránky (nestačí pouhý email).

Pro žádost o voličský průkaz je možno využít např. tento formulář: žádost o VP pro volby do EP (DOC, 24 KB) Velvyslanectví předá voliči voličský průkaz nejdříve 23. května 2024, a to buď voliči osobně, nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo jej voliči zašle.

S voličským průkazem se musí volič dostavit na území ČR, kde může hlasovat v jakémkoli volebním okrsku.

Občané ČR, kteří jsou zapsáni ve zvláštním seznamu voličů vedeném při Velvyslanectví ČR v Bratislavě, mohou též požádat o vyškrtnutí z tohoto zvláštního seznamu. Tento postup je vhodnější pro občany ČR, kteří mají trvalý pobyt v ČR a neplánují nadále pobývat na území Slovenska. Takovému voliči Velvyslanectví vydá o tomto vyškrtnutí potvrzení, na jehož základě může být volič zaspán do seznamu voličů u obecního úřadu v místě jeho trvalého pobytu na území ČR; případně jej volič předá v den voleb okrskové volební komisi příslušné podle místa trvalého pobytu.

 

Zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného při Velvyslanectví ČR v Bratislavě

Občané ČR, kteří nemají trvalý pobyt na území ČR a dlouhodobě pobývají na Slovensku, se mohou nechat zapsat do zvláštního seznamu voličů vedeného při Velvyslanectví ČR v Bratislavě, aby mohli následně Velvyslanectví požádat o vydání voličského průkazu a s ním hlasovat na území ČR. Žádost o zápis do zvláštního seznamu voličů musí být doložena originálem, popř. ověřenou kopií dokladů potvrzujících totožnost žadatele, jeho státní občnaství ČR a bydliště na Slovensku. Žádost musí být doručena nebo předána Velvyslanectví nejpozději 40 dnů přede dnem voleb, tj. nejpozději 28. dubna 2024. Pro žádost o zápis do seznamu voličů vedeného při Velvyslanectví ČR v Bratislavě lze použít např. tento formulář žádost o zápis do zvláštního seznamu voličů (DOC, 27 KB)

 

Hlasování ve volbách do EP na území Slovenska

Občan ČR, který si přeje hlasovat do EP na území Slovenska, tzn. hlasovat pro kandidáty uvedené na slovenských kandidátních listinách, musí splnit podmínky pro výkon volebních práva stanovené příslušnými právními předpisy Slovenské republiky. Dle těchto předpisů se možnost hlasovat ma území slovenska vztahuje na občany jincýh států EU, kteří mají na Slovensku trvalý pobyt a je v příslušné slovenské obci zapsán do seznamu voličů. Podrobné informace k této možnosti jsou k dispozici na stránkách Ministerstva vnitra Slovenské republiky.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688