mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  26.03.2024 04:44:00

Prezident České republiky a mongolský ministr životního prostředí a turismu společně otevřeli expozici Gobi v Zoo Praha

Prezident České republiky a mongolský ministr životního prostředí a turismu společně otevřeli expozici Gobi v Zoo Praha

26.03.2024 / 04:38 | Aktualizováno: 26.03.2024 / 04:44

Zoo Praha slavnostně otevřela mongolskou expozici Gobi a zahájila svou 93. hlavní sezónu. Přestřižení pásky se ujal prezident České republiky Petr Pavel, ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden a ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. V novém expozičním celku nalezli domov především ikoničtí koně Převalského, které Zoo Praha dlouhodobě vrací do volné přírody.

„Když se v roce 2011 povedlo první koně Převalského převézt do Mongolska, a poté se to povedlo ještě osmkrát, a když jsem viděl, jak se v západním Mongolsku kůň Převalského úspěšně množí a vrací se do tamní přírody, tak to považuji za světový unikát. Rád bych vyjádřil velký respekt nejen panu řediteli a pražské zoologické zahradě, ale také naším mongolským kolegům a přátelům, protože bez úzké spolupráce by to samozřejmě nešlo,“ uvedl prezident České republiky Petr Pavel.

Prezident republiky Petr Pavel tak připomněl projekt Návrat divokých koní, v jehož rámci Zoo Praha mezi lety 20112019 přepravila celkem 34 koní Převalského do západního Mongolska. Nyní chystá další transporty, tentokrát na východ země.

„Expozice Gobi představuje nejen koně Převalského v prostředí věrně imitujícím mongolskou krajinu, ale i dalších jedenáct druhů tamních zvířat,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Návštěvníci si zde mohou prohlédnout i řadu gobijských artefaktů – autentickou jurtu, tradiční mongolské ovó, kosti dinosaurů či záhadné petroglyfy. Mongolsko, kam koně Převalského dlouhodobě a úspěšně reintrodukujeme, chceme zkrátka představit v co nejpestřejší podobě.“

Zdravici následně pronesl i zástupce mongolské vlády, který do Prahy přicestoval spolu s mongolskou státní delegací právě na otevření nové expozice Gobi.

„Je úžasné vidět zde v Praze takto krásný mongolský areál. Nutno dodat, že včera podepsané memorandum mezi námi a Zoo Praha přiblížilo reintrodukci divokých koní i na východ Mongolska, kde se historicky také vyskytovali. Mám radost, že úspěšná spolupráce dvou národů bude pokračovat. Kůň Převalského vymizel z přírody kvůli lidem a nyní je to na nás je do divočiny opět navrátit,“ pronesl ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden.

Slavnostní přestřižení pásky před novou mongolskou expozicí Gobi. Zleva ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, prezident České republiky Petr Pavel a ministr životního prostředí a turismu Mongolska Bat-Erden Bat-Ulzii. Foto Václav Šilha, Zoo Praha


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688