ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  26.03.2024 09:00:00

Vydaná stavební povolení v Královéhradeckém kraji v roce 2023

V roce 2023 bylo v kraji vydáno 4 048 stavebních povolení, proti předchozímu roku to bylo o 7,7 %, tj. o 340 povolení méně. Orientační hodnota staveb se snížila o více než čtvrtinu na 27,1 mld. a mezi kraji to byl nejrychlejší meziroční pokles. Průměrná hodnota připadající na jedno stavební povolení klesla na 6,7 mil. , dostala se pod průměr ČR, ale mezi kraji byla čtvrtá nejvyšší.

 

Dlouhodobý vývoj vydaných stavebních povolení v Královéhradeckém kraji, jak naznačuje graf, byl proměnlivý. Od 2. poloviny 90. let do roku 2004 počet vydaných stavebních povolení kolísal. V letech 20052015 došlo k poklesu, od roku 2016 lze pozorovat mírný růst a stagnaci, roční počty vydaných stavebních povolení se v tomto období pohybovaly kolem čtyř tisíc. Daleko větší rozdíly v dlouhodobé časové řadě doznala orientační hodnota staveb, na něž byla stavební povolení vydána. Nejvyšší byla ve dvou posledních sledovaných letech, kdy dosáhla 37,1 mld. , resp. 27,1 ml. .

V Královéhradeckém kraji bylo v roce 2023 vydáno celkem 4 048 stavebních povolení, proti roku 2022 jejich počet klesl o 7,7 %, tj. o 340 povolení. K meziročnímu poklesu vydaných stavebních povolení došlo ve všech okresech kraje, nejvýraznější byl v okrese Jičín (o 14,6 %, tj. o 96 stavebních povolení). V ostatních okresech byl pokles méně než 10%.

Z celkového počtu stavebních povolení vydaných v Královéhradeckém kraji jich 55,7 % připadlo na budovy a 44,3 % na inženýrské stavby. Stavebních povolení vydaných na budovy bylo celkem 2 254, z toho 55,0 % bylo určeno na byty v nové nebo původní zástavbě a 45,0 % na nebytové budovy. Na inženýrské stavby bylo vydáno celkem 1 794 stavebních povolení, na dopravní stavby jich připadla jedna šestina a pět šestin směřovalo na ostatní inženýrské stavby.

V celé České republice bylo vydáno v roce 2023 celkem 77 398 stavebních povolení, jejich počet se meziročně snížil o 10,1 %, tj. o 8 651 stavebních povolení. Královéhradecký kraj se podílel na celkovém počtu vydaných stavebních povolení 5,2 %, to byl čtvrtý nejnižší podíl mezi kraji. Téměř pětina stavebních povolení byla vydána ve Středočeském kraji a zhruba po jedné desetině v krajích Jihomoravském a Moravskoslezském, to bylo nejvíce z krajů. Ve všech krajích došlo k meziročnímu poklesu vydaných stavebních povolení, nejvýraznější propad byl v krajích Středočeském (o 15,6 %), Jihomoravském (o 13,3 %) a Libereckém (o 11,8 %). Meziroční pokles v Královéhradeckém kraji (o 7,7 %) byl čtvrtý nejpomalejší z krajů.

Orientační hodnota staveb, na které byla vydána stavební povolení, představuje odhad celkových nákladů staveb (v běžných cenách) včetně technologie vynaložené na přípravu, realizaci a uvedení stavby do provozu. V roce 2023 dosáhla v kraji hodnoty 27,1 mld. a proti roku 2022 se snížila o více než jednu čtvrtinu. To zapříčinilo především snížení hodnoty staveb v okrese Hradec Králové, kde byl meziroční propad více než 50%, další snížení bylo v okrese Jičín (o 15,7 %). V ostatních třech okresech naopak orientační hodnota staveb meziročně vzrostla, v okrese Trutnov to bylo o téměř 30 %, v okrese Rychnov nad Kněžnou o téměř 20 % a v okrese Náchod byl nárůst téměř 10%.

V celé České republice dosáhla orientační hodnota staveb 601,7 mld. a proti roku 2022 vzrostla o více než jednu šestinu, tj. o 86,4 mld. . Ve čtyřech krajích došlo k meziročnímu snížení hodnoty staveb, na něž byla stavební povolení vydána. Nejvýraznější byl v Královéhradeckém kraji, kde klesla orientační hodnota o 26,7 %, dále v krajích Plzeňském (o 15,7 %), hl. městě Praze (o 10,3 %) a Středočeském kraji (o 6,3 %). V ostatních krajích orientační hodnota staveb meziročně vzrostla. Nejvyšší nárůst byl v krajích Olomouckém a Libereckém, kde byl více než poloviční a v kraji Jihomoravském o více než třetinu.

Průměrná hodnota na jedno stavební povolení v kraji klesla na 6,7 mil. . Nejvyšší byla v okrese Hradec Králové, kde dosáhla 10,8 mil. na jedno stavební povolení a v okrese Trutnov (7,0 mil. ), kde se dostala nad krajský průměr. V ostatních okresech kraje byla pod průměrem republiky i kraje.

Průměrná hodnota na jedno stavební povolení v České republice byla 7,8 mil. , nad republikový průměr se dostala ve třech krajích; hl. městě Praze (16,8 mil. ), Jihomoravském (9,0 mil. ) a Olomouckém (8,0 mil. ). V Královéhradeckém kraji byla čtvrtá nejvyšší.

 

Další informace o stavebních povoleních v Královéhradeckém kraji jsou k dispozici v menu Statistiky/Stavebnictví, byty

Kontakt:

Ing. Ivana Dušková
Krajská správa ČSÚ v Hradci Králové
Tel.:495 762 316
E-mail: ivana.duskova@czso.cz

 

 

 

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688