Inzerce (Inzerce)
Auto Moto  |  26.03.2024 09:24:07REKLAMA

Jarní dilema: Ponechat zimní pneumatiky, či přezout na letní?


PR článek Yauto

 Foto: Freepik.com

Přezout nebo nepřezout? Toto rozhodování na nás řidiče čeká vždy dvakrát ročně. Zatímco na podzim se houfně objednáváme do pneuservisů ve chvíli, kdy se poprvé ozve paní zima, s jejím odchodem a opětovným nazutím letních gum to bývá složitější.

Jaro pomalu žene rtuť teploměru směrem vzhůru, a tak právě teď nám řidičům nastává období spojené s nutností rozhodnout se. Teď, nebo až za týden? Za čtrnáct dnů? Jarní výměna pneumatik je tak trochu o citu. A protože každý z nás řidičů má ten cit trochu jiný, naštěstí se na jaře všichni neobjednáváme do pneuservisů najednou, a tak se volný termín, když ve vás uzraje rozhodnutí přezout, hledá mnohem snáze.

Co říká zákon?

Kde tedy hledat návod, kdy se na jaře začít shánět po telefonním čísle do pneuservisu? Jako první vás zřejmě napadne, že v zákoně. Pokud ukládá, kdy je třeba mít nazuté zimní pneumatiky, z logiky věci by jindy měly být na autě letní, ne? Takto jednoduché to ale vůbec není. Zatímco maximální povolenou rychlost, zapnuté bezpečnostní pásy nebo povinnost mít uzavřené povinné ručení legislativa ukládá striktně, se zimním obutím se to má poněkud benevolentněji.

Dle § 40a zákona 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, zjednodušeně dle zákona o silničním provozu, má řidič povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března v případě, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Zimní pneumatiky tak jsou i nejsou v zimě povinné. Chytrá horákyně jako vyšitá. I tak by se ale dalo usuzovat, že přezout na letní gumy 1. dubna je ideální termín. Je tomu skutečně tak?

PR článek Yauto Foto: Pixabay.com

Podle čeho se rozhodovat?

Inu, je i není. V první řadě je třeba si uvědomit, jak vypadají ideální podmínky pro zimní a letní pneumatiku. Rozdíl mezi nimi poznáte v teplotách vysoce přes 20°C, kdy ta zimní bojuje se ztrátou přilnavosti, nebo naopak pod bodem mrazu či na zasněžené nebo namrzlé silnici. Tam se samozřejmě karta obrací. Pro konec března či duben však není typické ani jedno. Pohybujeme se tedy v teplotách nejčastěji kolem 5-15°C, kdy oba typy pneumatik vykazují podobné výsledky. V chladu a na mokru bývají lepší zimní, na suchu a při vyšších teplotách pak letní.

S vhodným termínem na přezutí ze zimních na letní pneumatiky tedy nejlépe poradí meteorologové. Motoristům se na začátku jara rozhodně vyplatí sledovat vývoj počasí i středně- a dlouhodobou meteorologickou předpověď. V situaci, kdy nás letos opustila zima už v průběhu února, můžete mít přezuto už od konce března a ničemu to nevadí. Určitě ale pamatujete roky, kdy se sněhovou nadílkou zima připomněla ještě v dubnu. Při takovém očekávaném vývoji počasí se nevyplatí do pneuservisu spěchat. Existují dokonce i řidiči, kteří přezouvají až v květnu, tedy takzvaně po zmrzlých mužích, kdy už nehrozí ani ranní mrazíky.

Pokud přeci jen na přezutí pneumatik spěcháte, zvažte, jestli skutečně musíte auto využívat každý den. Pokud by skutečně ještě napadl nějaký ten sníh, nebo kdyby po ránu hrozila námraza, můžete vaše přezuté přibližovadlo nechat doma? Je-li vaše odpověď ne, pak na zimních pneumatikách jezděte i po 1. dubnu. Jen v případě vysokých teplot jezděte opatrněji a počítejte s delší brzdnou dráhou.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688