olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  25.03.2024 16:19:00

Olomouc - Začala další etapa protipovodňových opatření, ochrání jih města

Začala další etapa protipovodňových opatření, ochrání jih města

Zásadní úpravu řeky Moravy na jihu Olomouce zahájilo dnes Povodí Moravy. Etapa protipovodňových opatření pod názvem IV. A zajistí ochranu městských částí Nový Svět a Nemilany. Na stavbě s jasným ekologickým přínosem se podílí i město Olomouc. Práce skončí v prosinci 2025. Samotný průběh stavby nevyvolá uzavírky ani omezení v dopravě. Nepřístupné pro veřejnost bude pouze staveniště.

Úprava zajistí revitalizaci řeky, obnovu původního řečiště, posílení rozlivů do říční nivy a napojení odstaveného ramene řeky s hlavním korytem Moravy. Stavbu s ekologickým přínosem proto dnes symbolicky zahájili zástupci Povodí Moravy, příslušných ministerstev a primátor symbolickým prokopnutím hráze. „Protipovodňová opatření náleží k největším a nejvýznamnějším investičním akcím na území města. S ohledem na množství ekologických prvků, které tato stavba přinese, se bude lokalita dále přirozeně rozvíjet a stane se velkým potenciálem pro rekreaci Olomoučanů,“ vysvětluje primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Výraznou přidanou hodnotou je totiž využití přírodě blízkých opatření, díky kterým vznikne na jihu města místo vhodné k procházkám a dalšímu trávení volného času.

Projekt se opírá o vytvoření kapacitního koryta s meandrující částí. Zahrnuje revitalizaci pravého břehu u čistírny odpadních vod, rekonstrukci stávající pravobřežní hráze a napojení ramene na levém břehu, kde vznikne tůň. „Některé přípravné práce pro stavbu samotnou už proběhly. Hned v dubnu začínáme s terénními úpravami, shrnutím vrchní půdní vrstvy a uložením na deponie tak, aby mohla být následně využita na zemní hráz a pro modelování pravobřežní bermy. Na to navážeme pracemi na přeložkách inženýrských sítí a navyšováním hráze podél čistírny odpadních vod,“ popisuje naplánovaný průběh prací generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Práce budou probíhat podél řeky Moravy v úseku od železničního mostu po silniční most spojující Nový Svět a Holici.

Úprava řeky a na ni navazujícího území zajistí ochranu Nemilan a Nového Světa až na průtok 650 m3/s. Aktuálně zahájené stavbě protipovodňové ochrany musela ustoupit zahrádkářská kolonie uvnitř záplavového území mezi protipovodňovou hrází a řekou na pravém břehu. Zimní povodeň na konci roku 2023 potvrdila, že kolonii není možné z řešení protipovodňové ochrany města vynechat. Při průtoku 180 m3/s, kterého Morava dosahovala před koncem loňského roku, a těsném dosažení 3. stupně povodňové aktivity, protékala v místech zahrádkářské kolonie voda o hloubce do 1 metru.

Realizací IV. A etapy dojde ke zvýšení protipovodňové ochrany pro přibližně 2 275 obyvatel. Kromě protipovodňové úlohy bude mít opatření také významný krajinotvorný potenciál. „Revitalizace mrtvého ramene je ukázkou obnovy říčního systému. Samostatně, bez vazby na protipovodňovou ochranu, byla připravena již v roce 1997. Provedení ale paradoxně zhatila právě povodeň. Teprve nyní se tak stane plnohodnotnou součástí ramenného systému řeky, bude živé s přirozenou reprodukcí rybích druhů, které pro rozmnožování nemají podmínky v hlavním toku,“ popisuje vedoucí životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Výstavba IV. A etapy ochrany před povodněmi je součástí ucelených stavebních úprav s cílem maximálně omezit škody na území města vznikající při povodňových průtocích do výše 650 m3/s, což je téměř čtyřsetletá povodeň. Navazuje na nedávno dokončenou II. B etapu zajišťující ochranu v samotném centru města.

Investorem akce, na které se podílí statutární město Olomouc, je státní podnik Povodí Moravy. Celkové investiční náklady představují 170 milionů korun, což je částka, která vzešla z veřejného výběrového řízení na zhotovitele stavby. Financování bude zajištěno prostřednictvím dotace z Operačního programu životního prostředí. Podle smlouvy se zhotovitelem budou práce dokončeny v prosinci 2025.

Fotografie:

| Poslední úprava: 25. března 2024 (po)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688