Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  25.03.2024 09:16:20

Ranní okénko - Z USA tento týden dorazí statistika osobních příjmů a výdajů

Pohled do ekonomického kalendáře na závěr března naznačuje, že zkrácený týden na finančních trzích by se měl odehrávat ve více odpočinkovém tempu. Mezi zajímavější údaje bude patřit statistika osobních příjmů a výdajů v USA zveřejňovaná v pátek spolu s Fedem preferovaným ukazatelem inflace. V závěru týdne dorazí i informace o březnové inflaci z některých států eurozóny, většina finančního trhu ale bude během pátku uzavřená a dopad tak bude pouze minimální. Z Česka již na začátku týdne dorazí výsledek konjukturálního průzkumu, v průběhu týdne pak také finální hodnota HDP za poslední kvartál loňského roku.

Dnes již za několik málo minut dorazí výsledek konjukturálního průzkumu, který sleduje vývoj nálady u českých spotřebitelů a firem. Pokračující pokles inflace by měl vést k růstu optimismu u domácností, což by se ve výsledku mělo projevit i v pokračujícím oživení spotřeby a pozitivně dopadat do růstu HDP.

V úterý obdobný ukazatel ohledně spotřebitelské důvěry dorazí i z Německa, pro trhy ale bude o něco zajímavější vývoj nálady ve Spojených státech. Ukazatel od Conference Board vykázal v únoru nečekaný pokles, v rámci březnových dat by ale mělo dojít k opětovnému růstu.

Středa nenabídne zásadnější ekonomická data a zajímavější tak bude až čtvrtek, během kterého dorazí z Česka i ze Spojených států finální výsledek HDP za závěrečný kvartál roku 2023. Poslední oficiální revize obvykle již významnější změny nepřinášejí a ani v jednom z případů tak neočekáváme výraznější odchýlení od již zveřejněných výsledků.

V pátek se sice na většině hlavních finančních trhů již obchodovat nebude, přesto dorazí některá ekonomická data, včetně březnového vývoje inflace ve Francii a Španělsku. Dílčí výsledky tak již s předstihem nabídnou náhled na možný vývoj na úrovni celé eurozóny. V USA vyjde statistika osobních příjmů a výdajů doplněná o vývoj inflace dle Fedem preferovaného indexu PCE.

Překvapivě optimistický pohled na vývoj v německé ekonomice nabídnul v pátek zveřejněný Ifo index, kdy vyšší, než očekávaný nárůst naznačuje, že v německé ekonomice již opravdu dochází k obracení trendu. Odhady ohledně růstu HDP pro rok 2024 ale i nadále zůstávají spíše pesimistické, kdy většina analytiků očekává růst o méně než 0,5 %.

Vyšší, než očekávaný nárůst Ifo indexu podpořil německý akciový index DAX, který si během pátku připsal 0,2 %. Americký index S&P 500 naopak mírně ztrácel (-0,2 %). Na tuzemském trhu přispěl růst bankovních titulů k nárůstu indexu PX o 0,5 %, zatímco koruna v závěru týdne lehce ztrácela a týden začíná na 25,35 EUR/CZK.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688