chslegal.eu (CHS Legal)
Evropská unie  |  24.03.2024 18:53:00

Co přináší návrh EU Nařízení o ekodesignu

Toto nařízení, známé jako Nařízení o ekodesignu pro udržitelné produkty (ESPR), přichází jako nástupce a zároveň rozšíření předešlé směrnice z roku 2009. Jeho hlavním cílem je podstatně překročit původní zaměření na energetickou a materiálovou účinnost tím, že do popředí staví další klíčové aspekty, jako jsou trvanlivost, spolehlivost, možnost opětovného použití, možnost snadné modernizace, opravitelnost produktů, jejich recyklace a údržba.

Zásadní rozšíření tohoto nařízení spočívá v tom, že se bude vztahovat téměř na všechny typy výrobků na trhu. Na rozdíl od předešlé směrnice, která se omezovala především na energeticky náročné produkty, jako jsou domácí spotřebiče.

Výjimky z tohoto nařízení zahrnují specifické sektory, jako jsou potraviny, krmiva pro zvířata, farmaceutické produkty a živé organismy, stejně jako motorová vozidla. Zvláštní pozornost je věnována definování a implementaci konkrétních ekodesign požadavků pro vybrané skupiny produktů, včetně železa, oceli, hliníku, textilií, nábytku, pneumatik, čisticích prostředků, chemikálií, ICT produktů a další elektroniky, na základě postupně vydávaných delegovaných aktů Evropskou komisí.

Dalším novým prvkem je zákaz ničení neprodaných textilií a obuvi, s přechodným obdobím dvou let po vstupu nařízení v platnost, s výjimkami pro malé podniky a pro mikropodniky a s šestiletým odkladem pro středně velké podniky. Evropská komise bude mít navíc pravomoc zavádět podobné zákazy pro další skupiny neprodaných produktů.

Inovativní součástí nařízení je zavedení digitálních produktových pasů, které jsou klíčové pro zajištění, že produkty uvedené na trh EU splňují určité informační požadavky. Tyto pasy mají obsahovat přesné, úplné a aktuální informace, odpovídající alespoň očekávané životnosti produktu, a musí být založeny na otevřených standardech. Musí být strojově čitelné, strukturované, dohledatelné a přenosné. Jejich provoz je navržen tak, aby zajistily vysokou úroveň bezpečnosti a ochrany dat, zatímco osobní údaje zákazníků mohou být uchovávány pouze s jejich souhlasem.

Do roku 2026 Evropská komise zřídí rejstřík digitálních produktových pasů, který bude uchovávat jedinečné identifikátory produktů, provozovatelů a zařízení. Současně bude doplněn o webový portál pro vyhledávání a porovnávání informací v produktových pasech.

Nyní je na Evropském parlamentu a Radě, aby nové nařízení formálně schválily, což se očekává v nadcházejících dvou až třech měsících, před evropskými volbami v červnu 2024. Po schválení nařízení následuje jeho oficiální vstup v platnost dvacet dní po publikaci v Úředním věstníku EU. Nařízení bude aplikovatelné ve všech členských státech přímo, bez možnosti odchylné domácí regulace.

Více viz na webu EU

 

PRO DALŠÍ INFORMACE SE NA NÁS S DŮVĚROU OBRAŤTE:

Mgr. Beata Sabolová, LL.M., advokátka - kontakt: sabolova@chslegal.eu

Mgr. David Cigánek, advokát a partner - kontakt: ciganek@chslegal.eu

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688