mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  22.03.2024 10:38:00

Historicky největší Gulfood 2024 byl zároveň tím nejlepším pro české firmy

Historicky největší Gulfood 2024 byl zároveň tím nejlepším pro české firmy

22.03.2024 / 09:33 | Aktualizováno: 22.03.2024 / 10:38

Již před pořádáním letošního ročníku se vědělo, že bude Gulfood opět větší a lepší než dříve. I když se veletržní správa snaží omezit typy produktů, které na výstavu mohou, jako například letošní vyřazení čokolády a bonbonů, výstava opět praskala ve švech. Gulfood tak ovládá dubajské výstaviště již téměř 30 let.

Již před pořádáním letošního ročníku se vědělo, že bude Gulfood opět větší a lepší než dříve. I když se veletržní správa snaží omezit typy produktů, které na výstavu mohou, jako například letošní vyřazení čokolády a bonbonů, výstava opět praskala ve švech. Gulfood tak ovládá dubajské výstaviště již téměř 30 let.

O důležitosti této akce pro SAE není pochyb. Stačí se podívat, kdo veletrh Gulfood 2024 otevíral a kdo byl součástí slavnosti družiny. Na většinu veletrhů místní vláda deleguje nějaké zástupce, občas se podaří přesvědčit jednoho či dva členy vládnoucí rodiny, a to zpravidla ty mladší. Nicméně letošní ročník otevíral sám Šejch Mohammed bin Rashid al Maktoum, vládce Dubaje, kterého doprovázeli také dvě nejvlivnější osoby v rodině, synové Šejch Hamdan a Šejch Ahmed. Samozřejmě nechybělo ani zastoupení ministrů jako například ministryně životního prostředí doktorka Amna Al Dahak. Tak silné zastoupení jsem na veletrhu ještě neviděl.

Na začátek stačí prezentovat oficiální čísla z nejzajímavějšího potravinářského veletrhu roku, Gulfoodu 2024. Letos pojmul 5 500 vystavovatelů, 190 zastoupených zemí, 150 000 profesionálních návštěvníků, pokryl 24 hal, přinesl 49% nových produktů a odhad na uzavřené kontrakty převyšuje hodnotu 12 miliard amerických dolarů. K tomu ještě můžeme přidat doprovodné akce, jako konferenci Inspire, kde vystoupilo 60 největších hvězd ze světa potravinářství a udržitelnosti nebo Top Table Show, na kterou přicestovalo 100 nejlepších šéfkuchařů světa. Dohromady měli 25 Michelinských hvězd. Gulfood 2024 také přivítal nové národní pavilony Arménie, Venezuely a Ázerbájdžánu.

Pozadu nezůstává ani česká stopa. Letošní národní pavilon obsadil prestižní lokalitu v hlavní hale Skh. Saeed 3 a zařadil se do pozice mezi národní pavilon USA a Německa. Česko reprezentovalo 20 firem, a pokud bychom mohli ještě přidat plochu národnímu stánku, dorazilo by ještě mnohem více. Dalších 6 firem veletrh navštívilo i bez vystavování, aby se připravily na další rok. A to jsou jen ty, které se mi ozvaly. Určitě jich bylo mnohem více. Skvělá pozice a organizace národního stánku dohromady se skvělými českými produkty a jejich profesionálními zástupci sklidila opravdu úspěch. Několik firem si dokonce již druhý den muselo dotiskávat vizitky a omezit počty vzorků. Několikrát mi bylo řečeno, že tohle byl po několika letech nejlepší veletrh, na kterém vystavovali.

Na pozadí veletrhu také proběhly velmi důležité schůzky. Původně měl na toto období dorazit také pan ministr Marek Výborný, ale bohužel kvůli nutnosti zůstat v ČR nedorazil. I tak ale delegace pod vedením vrchního ředitele pana Petra Jílka a pana velvyslance Josefa Koutského zaznamenala velký úspěch. Kromě potvrzení našeho zájmu o blízkou spolupráci s vedením veletržní správy Gulfood se povedlo například sblížit s velmi silným místním řetězcem potravin Al Maya a domluvit další spolupráci nebo například navštívit vedení federativní univerzity UAEU a posunout rozjednanou spolupráci a výměnu studentů s CZU. Na toto jednání delegaci doprovázel i pan děkan Jiří Mašek.

Novinkou letošní roku také je, že veletržní správa prezentovala svůj plán na přesunutí výstavy do větších prostor, které vznikly po pořádání EXPO 2020. Zatím to vypadá, že již ročních 2026 bude v nových a větších prostorách a dle slov veletržní správy firmy dostanou tolik místa, kolik si opravdu zaslouží. Zároveň bude i více místa pro nováčky, kteří jsou na čekacích listinách, aby se mohli veletrhu účastnit. Jak jsem již psal dříve ve svých článcích, údajně je to kolem 4000 firem každý rok.

K veletrhu byl také připojen projekt na podporu ekonomické diplomacie PROPED, který měl v tomto případě formu společenské večeře. Hlavním cílem nebylo pouze propojit jednotlivé firmy, aby sdílely zkušenosti z místního trhu, ale také je seznámit se zástupci české ambasády v Abú Dhabí, ředitelem místní pobočky Czech Trade a delegací Ministerstva zemědělství. To vytvořilo výborné prostředí pro získání důležitých infomarmací a odpovědí na všechny typy otázek. Akce se zúčastnilo přes 40 osob.

Zpracoval: L. Zamrzla, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688