Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.03.2024 09:02:00

Z ledniček nakonec měla největší radost Coca Cola. Jak to bude s umělou inteligencí? - Víkendář (video)

Brett Winton je podle CNBC „hlavním futurologem“ v investiční společnosti ARK Invest, v minulosti například hovořil o tom, jak by umělá inteligence mohla ohrozit podnikatelský model Googlu, a naopak pomoci Microsoftu. Nyní se na CNBC zaměřili na společnost NVIDIA, která je podle něj „bezesporu vynikající společností“. K tomu se dá čekat rostoucí poptávka po čipech a souvisejících produktech – expert například odhaduje, že trh se softwarem pro umělou inteligenci bude do roku 2030 dosahovat velikosti 14 bilionů dolarů.

Ke zmíněnému softwaru bude podle experta třeba „biliony dolarů v čipech“. Na trhu jsou tedy v této souvislosti příležitosti i větší než u společnosti NVIDIA. Winton se také domnívá, že nyní může vznikat „nový počítačový model“, který by ohrožoval podnikatelské modely některých velkých technologických společností. V této souvislosti zmínil informace o spolupráci mezi Applem a Googlem, která by mohla vést k používání umělé inteligence Gemini od Googlu v iPhonech. Podle experta to ale může být vlastně indikace, že tyto společnosti se snaží novou technologii napasovat na stávající platformy. A uniká jim, že vznikají platformy úplně nové.

Které společnosti jsou podle Wintona v souvislosti s umělou inteligencí zajímavější než NVIDIA? Odpověděl, že mezi těmi obchodovanými to je Tesla. Pravděpodobnost využívání autonomního řízení totiž roste právě díky této nové technologii a Tesla má v dané oblasti silnou výhodu. Úspěch ji čeká, pokud bude schopná dovést autonomní taxíky až do fáze „komerčního produktu“.

Na CNBC pak zmínili názor, podle kterého z rozvoje umělé inteligence nemusí nakonec těžit nejvíce společnosti, které se přímo podílí na souvisejících technologiích. Podobně jako když se v domácnostech rozšířilo používání ledniček – nejvíce to nepomohlo jejich výrobcům, ale Coca Cole. Nemůže podobný efekt nastat i u umělé inteligence? Winton míní, že na straně konečné spotřeby může dojít k velkým změnám třeba v oblasti zábavního průmyslu. Umělá inteligence by totiž mohla generovat obsah řady platforem.

Následující graf ukazuje vývoj valuací deseti největších společností v sektoru technologií a telekomunikací plus Amazon. Jak píše Goldman Sachs, současné poměry cen akcií k ziskům jsou u desítky největších firem nyní výrazně níže než během technologické bubliny:

aaa
Zdroj: X

Nyní se PE velkých firem ze zmíněných sektorů nachází na 28, v roce 2022 to bylo na 43 a v roce 2000 na 52. Jde přitom o hodnoty, které leží vysoko nad valuacemi zbytku trhu.

Zdroj: CNBC, X

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688