ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  22.03.2024 20:41:00

Komise připravuje předvstupní reformy a přezkumy předvstupní politiky

Vlajky států EU

Komise dnes přijala sdělení o předvstupních reformách a přezkumech předvstupní politiky.

Tento dokument je příspěvkem k probíhající diskusi o vnitřních reformách, které bude EU muset provést v oblasti politik, rozpočtu a správy věcí veřejných, aby se připravila na rozšířenou Unii. Zabývá se důsledky rozšířené EU ve čtyřech hlavních oblastech – hodnoty, politiky, rozpočet a správa věcí veřejných –, které tvoří základ pro přezkumy politik před rozšířením, které oznámila předsedkyně von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2023.

EU se musí s rozšiřováním i prohlubovat. Již dnes se musíme začít připravovat na budoucí Unii a rozšíření využít jako katalyzátor pokroku. Na rozšíření vydělala celá Evropa. EU se tak stala největším integrovaným trhem na světě. Rozšíření otevřelo obchodní a finanční toky, čímž přispělo k hospodářskému růstu v EU i v přistupujících zemích, a posílilo váhu EU v globálních záležitostech.

Reformy byly nezbytné již dříve – s rozšířením se však stávají nepostradatelnými.

Příprava na rozšířenou Unii

Rozšíření je ve vlastním strategickém zájmu Unie. I přes problémy jsou přínosy dobře řízeného procesu rozšíření patrné v různých oblastech: v geopolitice, hospodářství, životním prostředí, sociálních otázkách a na poli demokracie. EU úspěšně zvládla předchozí rozšíření tím, že politiky EU upravila před přistoupením, a zajistila přísné podmínky procesu přistoupení, cílenou pomoc a v případě potřeby i transformace.

Aby se tyto přínosy projevily, musí být EU i země usilující o členství v EU dobře připraveny a proces přistoupení musí být i nadále založen na zohlednění zásluh. Vyžaduje to plné a trvalé politické odhodlání a angažovanost, a to především ze strany zemí procesu rozšíření, ale i ze strany samotné EU. Na základě poznatků získaných z předchozích rozšíření i díky dalšímu zdokonalování našich politik na půdorysu 27 členských států jsme na rozšířenou Unii lépe připraveni. Důležitým prvkem přípravy zemí procesu rozšíření v dostatečném předstihu před přistoupením se stala zejména postupná integrace.

Hodnoty

Prosazování demokracie, právního státu a základních práv je základním kamenem EU. Musí být vodítkem k hluboce zakořeněné transformaci v zemích procesu rozšíření. Tyto hodnoty i nadále provázejí hluboce zakořeněnou transformaci v zemích procesu rozšíření. EU posiluje své nástroje, aby zajistila důsledné prosazování zásad právního státu v celé Unii i po přistoupení.

Politiky

Byť mohou nastat problémy, rozšířená Unie rozmnožuje řadu výhod jednotného trhu. Aby se však tyto přínosy projevily vůči občanům a podnikům, musí být proces rozšíření dobře připraven.

Dnešní dokument se zaměřuje na:

  • Posílení konektivity: Rozšířená Unie posílí fyzické propojení, což povede ke snížení logistických nákladů a plynulejším obchodním tokům. V konečném důsledku přinese spotřebitelům a podnikům hmatatelné hospodářské výhody. Tento pokrok bude velkou měrou záviset na dostupnosti dostatečných soukromých a veřejných investic a na sbližování právních předpisů. Přezkumy politik mohou například zkoumat, jak by politické iniciativy ke zvýšení odolnosti prostřednictvím průlomových průmyslových inovací mohly získat větší rozsah a podporu z významných projektů společného evropského zájmu.
  • Dodržování závazků, které jsme si předsevzali v oblasti klimatu a životního prostředí: Rozšířená Unie má potenciál pozitivně přispět k řešení změny klimatu a úbytku biologické rozmanitosti. Země procesu rozšíření mají rovněž obrovský potenciál, pokud jde o obnovitelné zdroje energie a energetickou účinnost. Přezkumy politik by též měly posuzovat, jaké nové výzvy lze řešit politikou EU v oblasti klimatu a ekologického průmyslu a zároveň přitom zachovat naše ambice a zajistit předvídatelnost.
  • Zlepšení kvality a zabezpečení potravin: Klíčovým úkolem budoucího rozšíření bude posílení schopnosti společné zemědělské politiky EU podporovat udržitelný a konkurenceschopný model zemědělsko-potravinářské produkce a zároveň zohlednit potřeby zemědělců a rozmanitost zemědělských modelů. Přezkumy politik by zkoumaly schopnost kandidátských zemí a potenciálních kandidátských zemí uplatňovat právní předpisy EU týkající se režimů přímé podpory zemědělských podniků a provádět společné organizace trhu s různými zemědělskými produkty.
  • Vytváření podmínek pro sociální, ekonomickou a územní konvergenci: Členství v EU přináší hospodářství hmatatelné výhody, jako jsou nižší transakční náklady, vyšší investice, vnitroregionální obchod, hospodářský růst a silnější sociální práva. Poskytuje rovněž přístup k větším a diverzifikovanějším finančním trhům, čímž snižuje náklady na financování a poskytuje spotřebitelům větší výběr a nižší ceny. Aby bylo možné řešit výzvy spojené se správou politik hospodářské, sociální a územní konvergence v rámci širší skupiny členských států, bude třeba, aby se přezkumy politik mimo jiné zabývaly tím, jak odstranit mezery v právních předpisech a v oblasti prosazování.
  • Plnění pevných závazků v oblasti bezpečnosti, migrace a správa hranic: Ve stále náročnějším geopolitickém kontextu by rozšířená Unie posílila svou úlohu ve světových záležitostech a v mnohostranném prostředí, pokud by byla schopna jednat koordinovaně, rychle a rozhodně. Tato vnější jednota a pohotovost vyžaduje základní společnou vizi a vysoký míru shody v analýzách a názorech mezi členskými státy. Rozšířená Unie by však mohla, přinejmenším zpočátku, přinést větší rozmanitost zájmů a programů vnější politiky. Přezkumy politik by se měly zabývat důvěryhodností a schopností Unie jednat, což bude záviset na účinném rozhodování.

Rozpočet

Přesný finanční dopad rozšíření bude záviset především na jeho načasování, rozsahu a výsledku přístupových jednání založených na zohlednění zásluh: V každém případě by se rozšíření mělo promítnout do úvah vedoucích k příštímu dlouhodobému rozpočtu. Budoucí výdajové programy EU by se měly vypracovávat i s ohledem na budoucí rozšíření. Zároveň se bude třeba zabývat tím, jak lze doladit předvstupní nástroje, aby byly lépe připraveny na přistoupení a přechod k účasti na fondech EU.

Správa

Institucionální reformy EU jsou předmětem úvah od roku 2022. Vzhledem k vyhlídkám na rozšíření je potřeba diskuze na toto téma ještě naléhavější. Komise sice vyjádřila podporu změně Smlouvy, „bude-li to zapotřebí a v příslušných případech“, ale domnívá se, že správu EU lze rychle zlepšit plným využitím potenciálu stávajících Smluv, jako jsou překlenovací ustanovení, která v Radě u klíčových oblasti umožňují, aby se přešlo od jednomyslnosti k hlasování kvalifikovanou většinou. Též bude nezbytné zohlednit budoucí pracovní zátěž v oblasti prosazování, která má zásadní význam pro zachování integrity a fungování Evropské unie a jejího jednotného trhu.

Souvislosti

Rozšířená Evropská unie má značný politický a hospodářský potenciál. Maximalizace těchto příležitostí bude záviset na naší schopnosti určit, definovat a předvídat oblasti, v nichž je třeba dosáhnout zlepšení, a stanovit jasnou strategii, jak pokročit na souběžných cestách rozšíření a reforem EU.

Dnešním sdělením se zahajuje práce na hloubkových přezkumech politik, které oznámila předsedkyně Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu Unie v roce 2023. Komise tyto přezkumy provede počátkem roku 2025. Mohou mít různou podobu v závislosti na jednotlivých oblastech a budou vycházet z příspěvků zúčastněných stran ohledně konkrétních dopadů rozšířené Unie na jednotlivé politiky. V závislosti na výsledcích přezkumů by pak mohly být druhým krokem v tomto procesu návrhy zásadních reforem v jednotlivých oblastech, jež by se týkaly i přípravy návrhu Komise na příští dlouhodobý rozpočet.

Další informace

https://commission.europa.eu/publications/communication-pre-enlargement-reforms-and-policy-reviews_en

Citace

Rozšíření je geostrategickou investicí, která zvyšuje politickou a hospodářskou váhu EU na světové scéně. Ukotvuje demokracii na celém kontinentu a posiluje konkurenceschopnost jednotného trhu, například snížením kritické vnější závislosti. Aby však bylo možné plně využít příležitostí těchto geopolitických investic, musí být EU i budoucí členské státy dobře připraveny. Toto sdělení je prvním krokem k nevyhnutelným reformám EU, abychom se připravili na rozšířenou Unii, přičemž počátkem roku 2025 zahájíme řadu hloubkových přezkumů politik.

Maroš Šefčovič, výkonný místopředseda pro Zelenou dohodu pro Evropu, interinstitucionální vztahy a strategický výhled

Podrobnosti

Datum zveřejnění
20. března 2024
Autor /Autorka
Zastoupení v Česku
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688