Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Finanční rady  |  22.03.2024 15:14:20

Personalistika v digitální éře: Jak technologie mění nábor a řízení lidských zdrojů?

Personalistika je neustále se vyvíjející odvětví. Neméně pravdivé je toto tvrzení v náborové oblasti. Abychom našli správné kandidáty a talenty, musíme se neustále učit a sledovat nové trendy. Kde, kdy a jak nejlépe oslovit potenciální nové zaměstnance? Jakou strategii zvolit? A jak si práci v náboru můžeme usnadnit?

Pojďme se v dnešním článku zaměřit právě na využití technologií v personalistice, a hlavně v oblasti náborů.

Využití technologií v personalistice

Při práci chceme být co nejvíce efektivní. V tomto ohledu nám proto mohou pomoci vhodně zvolené technologie. Zde je pár způsobů, jak si v oblasti náboru a personálního řízení pomoci a usnadnit práci.

Cloud

Při využívání cloudových technologií si můžeme uložit velký objem dat na různě vzdálených serverech. Tento způsob využívání technologií nám pak umožní přístup k datům odkudkoliv a prakticky kdykoliv. Cloudová úložiště se nyní hojně používají převážně ve společnostech, kde jsou týmu vzdálené i několik stovek kilometrů. Všichni se tak v potřebném čase mohou podívat na informace a využít je ke své práci, aniž by rušili a žádali někoho dalšího o přístup.

BI neboli Business intelligence

Analýza neodmyslitelně patří k personalistice. Abychom získali všechna potřebná data a statistiky v oblasti řízení lidských zdrojů, můžeme využívat analytických nástrojů a BI. Díky takové technologii získáte přehled o klíčových ukazatelích výkonnosti nebo můžete analyzovat tok zaměstnanců firmou.

Komunikační nástroje

Usnadňování a efektivitu v personalistice vám zajistí také různé druhy a vhodné využití komunikačních nástrojů. V dnešní době si můžete vybrat z několika typů, který sedí přesně pro dané potřeby vaší společnosti. Takové platformy usnadňují komunikaci v týmu, ale i napříč odděleními. Díky těmto aplikacím jsou si blíže také zaměstnanci s personalisty a naopak. Spousta těchto nástrojů lze také stáhnout do mobilního telefonu, takže i když si někam odběhnete, budete stále na příjmu a neunikne vám žádná z důležitých informací a zároveň můžete být naprosto flexibilní.

HRIS Software

HRIS je Human Resources Information Systém, což v překladu znamená personální informační systém. Takové systém pomáhají společnostem řídit a automatizovat základní personální procesy. Takový software můžete využít k administraci, řízení docházkového systému, mzdovým a účetním záležitostem a dalším aktivitám, týkající se HR prostředí. Stejně tak tyto systémy ukládají veškerá data, která pro svou práci personalisty potřebujete. 

Využití technologií v náboru

Když se přesuneme konkrétně k náborům, můžeme využít dalších technologií, které nám práci s kandidáty a jejich kompletním začátkem ve firmě pomáhají.

Výše zmíněné můžeme využít i v tomto odvětví personalisty, proto se nyní podíváme na ty technologie, které ve výčtu výše uvedeny nejsou.

ATS systémy

Technologie, bez které se snad žádný náborář v dnešní době neobejde je kvalitní ATS systém. Tyto systémy pomáhají se správou a automatizací náborových aktivit. Přes ATS systémy můžeme publikovat a sdílet inzerci, pracovat s databází uchazečů, komunikovat s kandidáty, vyhodnocovat jejich úspěšnost v rámci výběrového řízení a mít tak přehled o celém náborovém procesu. 

Online pracovní portály

Inzerovat můžete i mimo vás ATS systém a sice existuje několik pracovních portálů, kde můžete inzerci publikovat a zároveň v nich spravovat přihlášené kandidáty. Každý z těchto portálů bývá většinou zaměřen na různá odvětví a profese. Těmito online pracovními portály můžete rozšířit své pole působnosti a zvýšit tak šance při hledání vhodného zaměstnance.

Automatizace náborových procesů

Díky automatizaci si můžete usnadnit práci například v odpovídání kandidátům, případně zasíláním hromadných zpráv a celkové správě uchazečů. Tuto automatizaci si můžete nastavit sami, dle vlastního uvážení, ale v dnešní době vám tento proces pomáhají zajistit již výše zmíněné ATS systémy. Automatizaci můžete využít i při vytváření šablon inzerce nebo ke koordinaci pracovních pohovorů.

Sociální sítě

Nábor je přes sociální sítě stále častější. Vybírat můžete hned z několika sociálních sítí jako je například Facebook, LinkedIn nebo Instagram a Twitter. Vždy záleží na tom, koho do týmu hledáte. Čím dál oblíbenější platformou, například pro nábor IT specialistů, se stává Reddit.

Na sociálních sítích můžete sdílet inzerci, střípky z firmy anebo aktivně kandidáty vyhledávat a oslovovat.

Nábor za využití sociálních sítí

Sociální sítě lidé dneska využívají denně a mají své profily neustále pod kontrolou. Když si tedy vyberete nabírat nováčky přes sociální sítě, určitě nešlápnete vedle. V článku se podíváme na dvě sociální sítě, kterou jsou pro nábor bílých a modrých límců nejtypičtější.

LinkedIn

Na LinkedIn najdete převážně specializované pozice. Takže pokud hledáte někoho do týmu obchodníků, specialistů nebo třeba team leadera, je tato sociální síť to pravé.

Existuje několik druhů účtů, které můžete jako personalista pro vyhledávání na LinkedIn využít. Vždy se tedy domluvte se svým manažerem, který z daných účtů pro vás bude ten nejvhodnější. Licence za tyto účty jsou totiž zpoplatněny.

Abyste měli na LinkedIn v oslovování úspěch je třeba být aktivním členem. Komentujte, lajkujte a sami sdílejte příspěvky, které podporují nejen vaši značku, ale i dobré jméno firmy, kam nováčky lákáte.

Nejlépe pochodíte s kvalitně zpracovaným oslovením, které rovnou v rámci funkce InMail posíláte vybraným profilům. V takovém oslovení krátce představte společnost, uveďte hlavní body týkající se pozice a co za to může oslovený očekávat. 

Nezapomínejte ani na rozšiřování své sítě, abyste zvyšovali své dosahy a dostali se tak k opravdu top kandidátům.

Facebook

Facebook je dobré využívat, pokud hledáte specializované dělnické pozice, případně pozice vesměs modrých límečků. Samozřejmě ve správných FB skupinách narazíte i na specialisty v oblasti bílých límců nebo IT Specialisty.

Jak už zmiňuji výše, klíčové pro úspěch v náboru na Facebooku jsou skupiny. Snažte se dostat do co nejvíce skupin, které jsou relevantní pro vámi otevřenou pozici. Vystavujte zde poutavou inzerci a oslovujte lidi, kteří jsou dané skupiny součástí, případně vám reaguji na vystavený příspěvek.

S inzerci na Facebooku je dobré si trošku pohrát, aby byla oku lahodící. Pokud vytvoříte strohý příspěvek, který nezaujme při projíždění feedu, tak nezabodujete. Poraďte se tedy s marketingovým oddělením a dejte společně dohromady takový příspěvek/inzerci, která uchazečům vezme dech. 

Závěrem

Zautomatizovat si v personalistice svou práci šetří spoustu času a získáte tak výhody, které vám usnadní celkovou pracovní zátěž.

Nezapomínejte však, že v personalistice jde stále o lidskou stránku, takže i technologie využívejte tak, aby vám byly ku prospěchu, a ne aby zastínili veškeré osobní kontakty. To znamená jediné, mluvte se zaměstnanci i tváří v tvář a chatovací aplikace používejte v případě nutnosti nebo ušetření času. Kandidátům taky zavolejte a nekomunikujte jen přes email, pozvěte je na osobní pohovor a občas online prostředí vyměňte za příjemné prostředí zasedací místnosti.

Zuzana Dubová

Po vystudování vysoké školy začala působit v HR, kde se věnuje hlavně náborům a v poslední době i HR marketingu a employer brandingu. Již třetím rokem se zabývá školením zaměstnanců v oblasti soft skills. Silnou stránkou jsou její komunikační dovednosti a zápal pro vzdělávání nejen ostatních, ale i sebe. Od roku 2021 spolupracuje se společností Orange Academy s.r.o., kde zastává roli lektorky kurzů Personalistiky a také redaktorky. Práce, kterou dělá musí dávat smysl, a tak přistupuje i k psaní článků. Chce, aby byly přínosné a čtenáři se dozvěděli podstatné informace, které mohou prakticky využít ve své práci i životě.


RekvalifikacniKurzy.cz

Aktuální nabídka kurzů s akreditací seřazená podle termínu konání, města, kraje a oboru – např. účetnictví a daňová evidence, mzdové účetnictví, daně, personalistika, online marketing, kurz programování a kurz asistentky/sekretářky. Na stránkách RekvalifikacniKurzy.cz naleznete přehledný vyhledávač rekvalifikačních kurzů po celé České republice. Pomáháme lidem zvýšit kvalifikaci a najít uplatnění v nových oborech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688