Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Okénko BIG EXPERT  |  21.03.2024 12:25:36

Příliš opatrná ČNB?

 ČNB

Bankovní rada České národní banky (ČNB) naplnila předpoklad trhu i analytiků a snížila
na svém březnovém zasedání znovu úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 5,75 %. Inflace spadla ke dvouprocentnímu cíli, a tak očekávání na snížení hovořila, i přes slabší kurz koruny a přetrvávající inflační tlaky v sektoru služeb, pro razantnější pokles sazeb.

 

„ČR jako jedna z mála zemí EU nenavázala na před covidový ekonomický růst. Pomalé až přehnaně rozvážné snižování úrokových sazeb ze strany ČNB, kdy se inflace zřetelně přiblížila k inflačnímu cíli, nás dopředu neposune. Neočekávám výrazné oživení naší ekonomiky, protože centrální banka tímto svým krokem trh nadále dusí,“ předpovídá další vývoj za ČSNF Group, Finanční ředitel Roman Boháček.

 

Postupné snižování úrokových sazeb znamená zlevnění hypoték, oživení ekonomiky a nemovitostního trhu, který pomalu nabírá druhý dech po náročném loňském roce. Nižší úroky, ale současně snižují výnos u vkladových produktů – termínovaných vkladů nebo spořících účtů, které tím ztrácí na atraktivitě. Investoři budou nuceni na tuto skutečnost reagovat a optimalizovat či diverzifikovat svá investiční portfolia.  

 

„Nesdílím optimistickou náladu finančních poradců ohledně snížení hypotečních sazeb
od bank, protože současná sazba se u hypoték ani po březnové korekci od ČNB nedostala pod současné sazby. Domnívám se, že banky na toto snížení ani nebudou reagovat. Neočekávám ani zásadní pohyb na hypotečním trhu,“ doplňuje Lukáš Hrma, Obchodní ředitel a člen dozorčí rady ČSNF SICAV, a.s.        

 

„Pro ČSNF Group se zatím nic nemění. Letošní rok bude v mnoha aspektech lepší než loňský, ale nadále náročný. Pokračujeme v nastavené strategii a u našich developerských projektů se nadále držíme reálných plánů,“ dodává Roman Boháček.

 

 

__________________________________________________________________________ 

Disclaimer:Fond je fondem kvalifikovaných investorů dle zákona č. 240/2013 Sb., o investičních společnostech a investičních fondech, ve znění pozdějších předpisů, jeho akcionářem se může stát výhradně kvalifikovaný investor dle paragrafu 272 tohoto zákona. Hodnota investice do fondu může klesat i stoupat a návratnost původně investované částky není zaručena. Výkonnost fondu v předchozích obdobích nezaručuje stejnou nebo vyšší výkonnost v budoucnu.  

Sdělení klíčových informací fondu (KID) je k dispozici na http://www.avantfunds.cz/informacni-povinnost/. V listinné podobě lze uvedené informace získat v sídle společnosti AVANT investiční společnost, a.s., City Tower, Hvězdova 1716/2 b, 140 00 Praha 4 – Nusle. Další důležité informace pro investory na: https: www.avantfunds.cz 

Uvedené informace mají pouze informativní charakter a nepředstavují návrh na uzavření smlouvy neboveřejnou nabídku podle ustanovení občanského zákoníku.   


 

Lukáš Hrma

Obchodní ředitel a člen dozorčí rady a investičního výboru fondu ČSNF SICAV, a.s.

Od roku 2019 působí ve skupině ČSNF Group a.s.. Aktuálně zodpovídá za správu investičních produktů fondu kvalifikovaných investorů (FKI) ČSNF SICAV, a.s. a za dluhopisový program tohoto fondu, jejich nastavení a umístění v rámci kapitálového trhu. Má na starosti komunikaci s institucionálními partnery, obchodními a distribučními sítěmi v rámci celého trhu a prezentaci aktivit skupiny na konferencích, kongresech a odborných akcích s tématikou investic a investování nejen do nemovitostí. Podílí se na založení Asociace Fondů kvalifikovaných investorů (AFKI), která má za úkol edukovat a budovat větší povědomí mezi odbornou i neodbornou veřejností o investování v rámci FKI.


ČSNF SICAV, a.s.

Investiční a nemovitostní fond kvalifikovaných investorů ČSNF SICAV, a.s. má od svého založení v roce 2017 jednoduchou filozofii se zaměřením na development. Burzovně obchodovatelný fond investuje tam, kde to dává smysl. Diverzifikuje své portfolio do menších projektů, jimiž zajišťuje stabilní chod společnosti, a také do větších, kde řeší celou urbanistickou koncepci lokality. Tato strategie fondu přináší investorům konzistentní výnos v jakékoli době.

Fond se zaměřuje na výstavbu rezidenčních nemovitostí – bytových a rodinných domů u developerských projektů jako jsou např. Rezidence U mlýna v Královicích, Rezidence Kolovraty nebo Královský statek na Karlštejně či Resort Slapy.

Více na https://csnf.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)

Přečtěte si také:

18.04.2024Trh práce v USA zůstává napjatý, ČNB opatrná (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.03.2024Koruna s regionem pod tlakem, nehledě na “opatrnou” ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.03.2024ČNB pokračuje s opatrným přístupem ke snižování sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688