Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.03.2024 12:05:56

Čas být poloopatrný? Už to není "kupuj vše", soudí Fidelity

Cyklus růstu světových akcií polovodičů vstoupil do své druhé poloviny, kdy již není vhodná strategie „koupit vše“. To vyplývá z technické a fundamentální analýzy společnosti Fidelity.

Jak se říká na Wall Street, akcie šplhají po zdi z obav. Býčí cyklus obvykle postupuje na vlně pochybností a obav, ale končí, když tyto obavy zmizí, protože ceny často předbíhají fundamenty.

Současná rally u světových akciích polovodičů nastala po hlubokém pesimismu v říjnu 2022 a pokračovala dál přes obavy z vysokých zásob, makroekonomického oslabení a nižší poptávky vyvolané covidem. Mohli bychom se nyní, kdy se fundamenty zlepšují a obavy ustupují, blížit ke konci býčí cesty?

Tento týden zkoumáme, kde se v cyklu polovodičů nacházíme, a to na základě technické a fundamentální analýzy společnosti Fidelity International. Domníváme se, že fáze snadného "nakupování všeho" skončila a párty se dostala do druhé poloviny, což vyžaduje větší opatrnost.

fid1

Graf: Aktuální cyklus Philadelphia Semiconductor Index (SOX) vs. historický průměr
Zdroj: Bloomberg, Fidelity International, březen 2024. Poznámka: Čísla jsou na začátku cyklů SOX přepočítána na 100. Historická linie je průměrem 11 předchozích cyklů od roku 1996.

V grafu jsme vytvořili trendovou linii pro filadelfský polovodičový index (SOX) a to tak, že jsme zprůměrovali 11 předchozích cyklů od roku 1996. Současný cyklus od října 2022 se obstojně kryje s růstovou částí této referenční linie. Zároveň se blížíme k jejímu vrcholu. Průměrně býčí cyklus trvá zhruba 19 měsíců a ten současný vstupuje do svého 18. měsíce.

Co se týče fundamentální analýzy, investory při rostoucích cenách akcií trápí dvě věci. Za prvé, současné oživení je téměř výhradně taženo růstem cen polotovarů, nikoliv však růstem objemů prodejů. Za druhé, kapitálové výdaje v mnoha podnicích zabývajícími se polovodiči v posledních měsících vzrostly na rekordní úroveň, což jitří obavy z nadbytečných kapacit.

Domníváme se, že první obava v dalším čtvrtletích ustoupí díky rostoucím dodávkám chytrých telefonů, osobních počítačů a serverů, protože umělá inteligence zvyšuje poptávku po těchto produktech. Pokrok v technologiích umělé inteligence obecně podporuje dlouhodobý optimismus ohledně průmyslu polovodičů. Pokud jde o druhou obavu, zatímco celkový poměr kapitálových výdajů k výnosům zůstává zvýšený, některé z největších společností s polovodiči začaly omezovat své investice.

Slabý celosvětový prodej automobilů, včetně elektromobilů, je brzdou rallye v oblasti polovodičů, ale částečně to kompenzuje nárůst počtu čipů používaných v každém automobilu. Celkově se zdá, že dopad automobilového průmyslu na cyklus polovodičů je mnohem menší než v případě osobních zařízení a serverů.

Tyto dvě obavy prozatím stále omezují ocenění akcií polovodičů, což znamená, že jejich rally má ještě prostor. Současné ceny akcií naznačují, že investoři jsou optimističtí, ale ještě nejsou v euforii. Pokud se v příštích několika čtvrtletích obavy rozplynou a euforie nastane, může být vhodný čas začít prodávat dříve, než párty skončí.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688