Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  21.03.2024 09:56:17

ČEZ: EBITDA nad odhady, zisk zatížen mimořádnými daněmi

ČEZ dnes ráno oznámil výsledky za rok 2023. EBITDA na úrovni 124,8 mld. (-5 % r/r) překonala jak výhled managementu (115-120 mld.), tak konsensus trhu (120,2 mld.). Očištěný čistý zisk na úrovni 34,8 mld. (-56 %) pak byl poblíž poloviny rozpětí výhledu společnosti (33-37 mld. ). Za výrazným růstem tržeb je vyšší realizovaná cena elektřiny, která byla v minulém roce 126 EUR/MWh (101 EUR v roce 2022). Na úrovni provozního zisku je pak pokles způsoben výhradně mimořádně silným výsledkem z obchodování s komoditami a deriváty v roce 2022

Do čistého zisku se výrazně promítla daň z mimořádných zisků, když efektivní zdanění v samotném 4Q bylo více jak 100 % a za celý rok 2023 byla efektivní daň přibližně 63 % (bez započtení odvodů z nadměrných tržeb). Celková daň z mimořádných zisků byla za rok 2023 přibližně 30,1 mld. a odvody z nadměrných tržeb 10 mld. . Dosažený čistý zisk indikuje dividendu ve výši 52 (5,8% div. výnos) při 80% výplatním poměru a 65 (7,3% div. výnos), pokud by stát požadoval stejně jako v posledních dvou letech výplatu celého zisku.

Výhled pro tento rok počítá s EBITDA v rozmezí 115 – 120 mld. a očištěným čistým ziskem 25 – 30 mld. , což je oproti našemu očekávání v souladu na úrovni EBITDA a mírně níže na úrovni zisku

Na tento rok měl ČEZ ke konci roku předprodáno 95 % očekávané výroby v ČR s průměrnou realizovanou cenou 129 EUR za MWh, pro příští rok pak 65 % s průměrnou cenou 125 EUR a na rok 2026 29 % s průměrnou cenou 107 EUR. Čistý dluh společnosti byl na úrovni 151,3 mld. a poměr čistého dluhu k EBITDA 1,2x (1,0x ke konci 3Q).

Celkově vnímáme zveřejněné informace neutrálně. Samotná čísla ani výhled nepřinesly výraznější překvapení, když vyšší EBITDA v minulém roce je kompenzována vyšším dopadem mimořádného zdanění. Pozitivně pak vidíme vývoj předprodejů elektřiny, kde si společnost byla stále schopna zajistit pro tento a příští rok výraznou část produkce za relativně vysoké ceny. Konferenční hovor k výsledkům management pořádá dnes od 16:00 SEČ.

   

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688