OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  18.03.2024 20:35:50

Šedý zákal je strašák. V pokročilém věku čeká skoro všechny

Šedý zákal je jedno z onemocnění, která přicházejí s věkem. Vliv má ale i dědičnost, a to hlavně na dobu, kdy se toto onemocnění dostaví. Problém je, že mu nejde nijak zabránit. Nad šedým zákalem lze ale zvítězit rychlým a bezbolestným operativním zákrokem.

 

Šedý zákal se také nazývá katarakta a jde o stav, při kterém dochází ke snížení průhlednosti lidské čočky. Hlavní příčinou vzniku šedého zákalu je stárnutí oční čočky v důsledku změn v jejím složení a velikosti. Většinou se objevuje ve věku 65 až 75 let a příznakem je zamlžené, zhoršené a zkreslené vidění na blízko i do dálky.

„Naprostá většina případů šedého zákalu je spojena s věkem. U mladších pacientů může šedý zákal vzniknout následkem úrazu, nemoci, nezdravého životního stylu nebo užívání některých léků, jako jsou například kortikosteroidy,“ vyjmenovává další faktory vzniku šedého zákalu MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha, a dodává: „Dále se setkáváme i s vrozeným šedým zákalem u novorozenců. V těchto případech stojí za vznikem nejčastěji genetika, ale i užívání léků či onemocnění matky v průběhu těhotenství.“

Při šedém zákalu dochází k zakalení čiré lidské oční čočky. Toto zakalení brání průchodu světelných paprsků na sítnici a člověk si tak připadá, jako by viděl přes mlhu.

Šedý zákal může zapříčinit i slepotu

Jedním z nejčastějších mýtů týkajících se šedého zákalu je to, že se na operaci nemusí hned a šedý zákal se musí nechat tzv. „uzrát“. To ale platilo před mnoha lety, kdy se používala jiná operační metoda a čočka musela být tvrdá. V současné době je naopak lepší podstoupit operaci dříve než později.

Šedý zákal lze odstranit pouze chirurgicky. Nelze vyléčit vitamíny, žádnými léky a nepomohou ani silnější brýle. Léčbu kapkami často pacienti zaměňují s jiným očním onemocněním – zeleným zákalem, kde se k léčbě používají kapky na snížení nitroočního tlaku. Pokud člověk operaci nepodstoupí, postupně oslepne.

„Pacient by operaci neměl zbytečně odkládat a měl by ji podstoupit ve chvíli, kdy ho šedý zákal omezuje v běžném životě. V současnosti se již nedoporučuje nechat šedý zákal dozrát, neboť čím více je šedý zákal tzv. uzrálý (starší), tím bývá oční čočka více postižená, je tvrdší a hůř se odstraňuje. Operace je pak náročnější, může přinášet více rizik a také je delší následná rehabilitace,“ radí Radan Zugar, primář Očního centra Praha a kataraktový chirurg.

Operace je bezbolestná a hrazená pojišťovnou

Spousta pacientů se operace šedého zákalu obává právě kvůli bolesti. Nicméně operace šedého zákalu se provádí v lokální anestezii, kdy je oko znecitlivěno pomocí kapek.

„Operace šedého zákalu je plně hrazena ze zdravotního pojištění. Díky moderní medicíně a nejnovějším technologiím se v dnešní době jedná o jednu z nejčastějších a nejbezpečnějších operací vůbec. Před ani po operaci se se prakticky nevyžadují žádná zásadní omezení pacienta. Operace se provádí ambulantně a je zcela bezbolestná,“ vysvětluje primář Zugar.

Operaci šedého zákalu není nutné opakovat

Občas od pacientů slyšíme, že se jim šedý zákal udělal znovu. To ale není možné, umělá čočka se znovu zakalit nemůže. U pacientů ale může dojít k rozvoji tzv. druhotného šedého zákalu, který je způsoben zkalením zadního pouzdra čočky. Pacient již v tomto případě nepodstupuje znovu operaci, ale pouze ambulantní laserový zákrok, tzv. YAG laserovou kapsulotomii.

Nitrooční čočka zůstává v oku na celý život a již se nevyměňuje. Životnost umělých nitroočních čoček je skutečně dlouhá, dá se říci, že nás bez problémů „přežijí“.

„Reoperace nitroočních čoček, pokud k tomu není medicínský důvod, se neprovádějí. Důvodem je, že výměna umělé nitrooční čočky je velmi náročná a existuje riziko komplikací. Proto pacientům vždy doporučuji, aby své rozhodnutí o výběru nitrooční čočky důkladně zvážili. Na výběr mají pacienti i doplatkové prémiové či nadstandardní nitrooční čočky. Tyto čočky jsou pro oko šetrnější, poskytnou lepší kontrastní citlivost, a dokonce umožňují zbavit se závislosti na brýlích,“ vysvětluje primář Zugar.

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688