Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  18.03.2024 13:50:55

Jak být šťastný, i když jsem úspěšný a bohatý

Možná vás překvapí, že i velmi úspěšní lidé často zjistí, že přes všechno, co dokázali a čeho dosáhli, nejsou v životě skutečně šťastní! Jak tedy být v životě šťastný?

Před pár dny jsem seděl v naší pražské kanceláři s novými klienty a vyslechl jsem si jejich příběh: „Pane Cimpele, nám se velmi daří, firma stále roste dvojciferným číslem. V posledních letech jsme investovali do nemovitostí, nakoupili jsme celou řadu bytů a přemýšlíme, jestli nekoupit něco v zahraničí.“ Už na první pohled ale bylo vidět, že pán je trochu unavený. Vedle něj seděla jeho sympatická manželka a na klíně pohupovala jejich dvouletou dceru. Otočil jsem se na ni a zeptal se: „A jak to vidíte Vy?“

Její odpověď mě nepřekvapila: „Víte, podnikání se nám opravdu daří a majetek neustále narůstá, ale máme 3 děti a já už teď nevím, kam dřív skočit. Manžel je pořád v práci, večer se vrací často unavený a mně spadly na krk ty nové byty. Je toho čím dál víc a už si s tím moc nevím rady. Občas bych si přála, abychom mohli chodit jen do práce a z práce jako normální zaměstnanci a věnovali se místo majetku našim malým dětem.“ Otočil jsem se zpátky k manželovi a zeptal jsem se: „Jak to vidíte Vy? JSTE ŠŤASTNÝ?“ Ani jeho odpověď mě nepřekvapila: „Já jsem z toho všeho vlastně hlavně unavený. Každý rok si z firmy vyplácíme dividendu 5 milionů Kč. Dříve jsem se na ni těšil, ale teď se už předem hrozím toho, že zase budu muset vymyslet, co s těmi penězi uděláme a co zase budeme muset koupit.“

Možná jste se tak také někdy cítili. Cena, kterou platíme za úspěch, je někdy až příliš vysoká. Vždy je dobré najít si chvíli času, zastavit se, ohlédnout se za sebe a zeptat se sám sebe: „Jsem skutečně šťastný? Žiji skutečný život, nebo se jen posouvám od jednoho dne ke druhému?“

Co je to štěstí

Na téma štěstí jsem toho přečetl a slyšel už mnoho. Z poslední doby mi v hlavě zvlášť utkvěla přednáška harvardského profesora Arthura Brookse. Ten se zabývá výzkumem štěstí a vyjádřil ho pomocí jednoduchého vzorce:

ŠTĚSTÍ = RADOST + SMYSLUPLNOST + SPOKOJENOST

ŠTĚSTÍ podle jeho definice není jen pocit chvilkové extáze, ale je to stav mysli. Pocity se totiž neustále mění, ale štěstí z pohledu nastavení naší mysli můžeme skutečně zažívat dlouhodobě! RADOST je v tomto případně hlavně o našem aktuálním pocitu. SMYSLUPLNOST je o správném a účelném směru našeho jednání. Velkým objevem se pro mě stala myšlenka spojená se SPOKOJENOSTÍ, protože takto jsem se na ni nikdy nedíval.

Spokojenost

Když mi bylo třicet, toužil jsem po úspěchu. Žil jsem s hlavou v oblacích, ale nohama jsem stál až po kolena v blátě. Každý den jsem v sobě musel pracně hledat motivaci a přemáhal jsem se, abych šel dělat věci, do kterých se mi nechtělo. Proč? Protože jsem věřil, že teď se musím obětovat, abych se jednou měl lépe a mohl jsem být spokojený.

Vídám to i u svých klientů. Často slýchám věty typu: „Ještě budu 5 let makat a pak se konečně začnu věnovat sám sobě a rodině.“ Na mou otázku, jestli je to nutné, když už teď mají více peněz, než kdy budou schopní utratit, se většinou dozvím, že ještě musí dodělat to či ono. Nebo že jsou přeci ještě mladí, 50 let není žádný věk a firmu mohou udělat ještě mnohem větší. Otázkou ale zůstává: „Jste nyní skutečně spokojení se svým životem? Jste nyní skutečně šťastní?“

Brooks popisuje spokojenost jako poměr mezi tím, CO NYNÍ MÁME, a tím, CO CHCEME.

Spokojenost = co máme / co chceme

Z toho vyplývá, že jednou z cest ke spokojenosti může být, když toho máme více. Ale co kdybychom se na to podívali obráceně. Aniž bychom jakkoliv měnili, co nyní máme, můžeme zvýšit svou spokojenost tím, že BUDEME CHTÍT MÉNĚ.

Trefně tuto myšlenku uchopil tibetský dalajlama Tändzin Gjamccho: „Abychom dosáhli trvalého a stabilního štěstí, musíme se naučit toužit po tom, co již vlastníme, NE po tom, co si přejeme získat.

Jak být šťastný

Obrácený bucket list jako cesta k tomu, jak být šťastný

Většinou se v našich seznamech přání a cílů (bucket list) zaměřujeme na to, co bychom si přáli získat nebo čeho nového bychom si přáli dosáhnout. Jsou to pro nás nové mety a výzvy, po jejichž překonání a splnění věříme, že se dostaví pocit spokojenosti a štěstí. Většinou nás ale na jejich konci čeká pouze krátký okamžik radosti a uspokojení. Pak se vracíme do naší původní emoce a nálady.

Nevěříte mi? Zkuste si vzpomenout, jak jste se těšili například na nový mobilní telefon, nové auto nebo vysněnou dovolenou. Jak dlouho potom, co jste danou věc získali a nebo jste prožili konkrétní okamžik, trvalo, než jste se vrátili do normálního stavu? Nebo Vám snad vydržela radost z nového auta dlouhodobě?

Co to zkusit jinak a připravit si seznam svých přání obráceně?

Jak na to? Připravte si seznam toho:

  1. Co byste ve svém životě mohli NEZMĚNIT!
  2. Co byste si mohli dovolit NEUDĚLAT!

Je to jednoduchý princip obrácených cílů. Svou dlouhodobou spokojenost totiž můžete jednoduše a prakticky okamžitě zvýšit tím, že se rozhodnete CHTÍT MÉNĚ!

Nevnímejte to tak, že vám radím, abyste neměli smělé a odvážné cíle. Je ale chybou na splnění těchto cílů vázat své štěstí. Měli byste se naučit být šťastní s tím, co dnes máte, bez ohledu na to, jestli splníte své touhy. O svých cílech se můžete naučit přemýšlet bez zbytečných podmínek například způsobem: Chci to, ale ke svému štěstí to nepotřebuji. V originále zní tato věta možná výstižněji: I want it, but I don’t need it!

Good luck!

 

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688