Research (Česká spořitelna)
Akcie v ČR  |  18.03.2024 09:58:49

ČEZ: Ministr průmyslu o jádru a restrukturalizaci - ideální by bylo stavět 2 nebo 4 nové reaktory

Ministr průmyslu v rozhovoru pro Novinky řekl, že ideální by z nákladového hlediska bylo stavět dva nebo čtyři jaderné reaktory, a vláda by měla zasmluvnit alespoň jeden pár bloků. Chce už u prvního reaktoru slevu, jako by se stavěly čtyři, s dlouhou opcí na tři zbývající bloky. Pokud by se čtyři reaktory nepostavily, byla by sankce za to, že nebudou úspory z rozsahu.

Ministr také zveřejnil, že ČEZ ministerstvo velmi podrobně seznámil s nabídkami jednotlivých uchazečů. Tyto materiály byly následně poskytnuty šéfům koaličních stran a vládě. Potřebu více bloků ministr zdůvodňuje odhady nárůstu české spotřeby elektřiny z nynějších asi 60 TWh výhledově kvůli dekarbonizaci a elektrifikaci ekonomiky až na 100 TWh ročně. Ministr chce výstavbu tzv. na klíč za maximálně zaručenou cenu.

Notifikace státní podpory pro jeden blok v Dukovanech je dle ministra ve finální fázi. K možné restrukturalizaci ČEZ řekl, že úpravy zákona zvané lex ČEZ by neměly být uvedeny v život. K otázce, jestli je shoda ve vládě, že by chtěla posílit pozici v ČEZ nákupem akcií nebo že by se podnik rozdělil na výrobu a distribuci se k první části dotazu nevyjádřil, ke druhé řekl, že by “určitě nechtěl dopustit posilování pozice některých investorských skupin v ČEZ třeba tím, že by se vyměnil podíl v ČEZ za podíl v nějaké rozdělené distribuční entitě“.

Z rozhovoru chápeme, že tendr zatím probíhá podle dříve dohodnutého schématu (stavba jednoho bloku v Dukovanech podpořená poskytnutím Contracs for Difference) s tím, že vláda/ČEZ si chce zajistit závazné opce až na další čtyři bloky a vydolovat na základě toho z dodavatele vratnou slevu. Souhlasíme, že výstavba dvou bloků v Dukovanech místo jednoho dává větší smysl z pohledu dlouhodobých kapacit i nákladovosti, pořizování opce až na čtyři bloky považujeme za dost předčasné. I v případě výstavby jen jednoho dalšího bloku by ale pravděpodobně muselo být místo CfD dohodnuto pro tento další blok nové schéma financování. Nabízí se například projekt založený na regulované návratnosti aktiv tak, jak je tomu v případě distribučních sítí. Z rozhovoru ale nepřímo vnímáme/spekulujeme (ministr se odpovědi vyhýbal), že preferovanou variantou by pro současnou vládu mohlo být vykoupení jaderné části (či jiné, či celého) firmy. To by bez dodatečných opatření mohlo mít velmi destruktivní dopady na českou akciovou burzu, krátkodobě by to ale podporovalo pokračující spekulace trhu na výši nějaké formy odkupu.

Petr Bártek, analytik

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688