Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  17.03.2024 16:57:01

Příští týden bude o středečním zasedání FOMC a pro domácí trh o rovněž středečním zasedání ČNB

V uplynulém týdnu trh sledoval především makroekonomické ukazatele se zaměřením na americkou spotřebitelskou inflaci CPI. Ta v úterý vykázala za únor 3,2 % r/r vs. očekávání 3,1 %, což odpovídalo i míře inflace v lednu. Důvodem byl stále zvýšený růst cen služeb (5,2 % r/r za únor). Trendově se inflační vývoj sice zklidnil, ale data naznačují, že návrat k udržitelně nízké inflaci (2,0 %) asi bude vyžadovat delší čas.

Reakcí byl růst výnosů na dluhopisovém trhu. Například výnos desetiletého amerického státního dluhopisu se vrátil na 4,3 % z 4,08 % před týdnem. Vedle zmíněných makrodat bylo na trhu sledováno tradiční technické převážení hned několika indexů jako CECE, FTSE, DAX, PX a dalších. Toto převážení sebou jako obvykle neslo zvýšené objemy a v některých případech i volatilitu.

Vyšší inflační data sice trh znervózněly, ale větší prodejní tlak nepřinesly, a tak se indexy víceméně pohybovaly do strany. Konkrétně pak americký akciový index S&P 500 zakončil týden bez výraznější změny t/t, evropský EuroStoxx 600 si pak připsal 0,6 % t/t. Domácí index PX zakončil týden na úrovni 1481 bodů se ziskem 1,2 % t/t.

Společnosti na BCPP

V rámci výsledkové sezóny reportovala svá čísla za minulý rok pojišťovna VIG. Zisk před zdaněním dosáhl 773 mil. EUR, což bylo nad výhledem managementu (700-750 mil. EUR). V tomto roce pak společnost očekává další růst zisku před zdaněním do pásma 825 – 875 mil. EUR. Představenstvo navrhne ze zisku minulého roku vyplatit dividendu ve výši 1,4 EUR (5% div. výnos). Akcie na zveřejněné informace příliš nereagovaly (+0,4 % na 704 ).

Svá čísla představil také Gevorkyan, nováček na hlavním parketu pražské burzy. Tržby vzrostly meziročně o 31 % na 76,5 mil. EUR, EBITDA o 16 % na 20,8 mil. EUR a čistý zisk o 15 % na 4,1 mil. EUR. Společnost uvedla, že zatímco tržby zhruba o 1 % překonaly plán, zisk EBITDA byl naopak zhruba o 7 % slabší, než na jaký management cílil. Akcie zakončily týden na úrovni 264 (-0,75 % t/t).

Ke čtvrtečnímu závěru obchodování došlo k pravidelné kvartální úpravě regionálního indexu CECE. Z titulů obchodovaných na pražské burze se úpravy přímo týkají tři titulů. U akcií Colt CZ by podobně jako předchozí kvartály mělo dojít k drobnému zvýšení počtu akcií a následně i mírnému nárůstu váhy. Z indexu byly vyřazeny akcie Photon Energy, a naopak nově do indexu byly zařazeny akcie Primoco UAV.

Z dalších zpráv stojí za zmínku vytvoření společného podniku mezi CPI Property Group a BHP, kam CPI vloží část svých hotelů v ČR v hodnotě 347 mil. EUR. Získané prostředky od BHP (173 mil. EUR) pak CPI použije na snížení svého zadlužení.

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne byl již podruhé v řadě na pražské burze ČEZ (871 , +3,1 % t/t). Cena elektřiny se odrazila od svých minim a pohybuje se mírně pod hranicí 80 EUR/MWh. Pozitivním faktorem může být také rostoucí tlak minoritních akcionářů na vládu a samotnou společnost ohledně ochrany jejich zájmů. Hospodářské noviny pak přišly se zprávou, že ČEZ uspěl v tendru na koupi 55% podílu ve společnosti GasNet.

Naopak největší ztrátu zaznamenaly bez významnějších zpráv akcie TMR (-3,4 % t/t na 565 ). Nízká likvidita akcií vede k vysoké volatilitě při jakémkoliv nákupním či prodejním pokynu.

Výhled na příští týden

Příští týden bude o středečním zasedání FOMC a pro domácí trh o rovněž středečním zasedání ČNB. V případě Fedu se neočekává změna v nastavení základních úrokových sazeb, ale sledovat se bude tisková konference Jeroma Powella. Zde se bude sledovat jakákoliv indicie, která by mohla naznačovat kdy, a jestli vůbec se Fed blíží k zahájení cyklu snižování sazeb. Po posledních inflačních datech v USA se dále snížilo očekávání na první snížení sazeb v červnu na 50 %, z 60 % ještě před týdnem. Celkově očekáváme, že případné zopakování relativně jestřábího tónu Fedu může na trh přinést nervozitu.

Domácí ČNB (20.3.) by měla snížit základní úrokovou míru o 50 b.b. na 5,75 %. Je vhodné upozornit, že část trhu odhaduje snížení o 75 b.b. Očekáváme, že bude dodržena poslední relativně holubičí rétorika. Otazníkem zůstává jak, a zda vůbec, se ČNB nějak postaví k měnovému vývoji vzhledem k oslabování domácí měny.

Ve čtvrtek zveřejní svá čísla za minulý rok ČEZ. Očekáváme EBITDA na úrovni 121 mld. a čistý zisk 34,5 mld. . Výsledky by tak měly být víceméně v souladu s výhledem managementu (EBITDA 115-120 mld. a čistý zisk 33-37 mld.). Investoři budou dále sledovat výhled pro tento rok, kde očekáváme mírný pokles EBITDA a podobný čistý zisk jako v minulém roce. Návrh dividendy společnost pravděpodobně zveřejní až s pozvánkou na valnou hromadu koncem května.

Z makroekonomických zpráv budou v průběhu týdne zveřejněna rozličná data z trhu nemovitostí. V Německu se zaměříme na úterní indexy ZEW, kde se očekává zlepšení jak v hodnocení současné situace, tak v očekáváních a páteční indexy IFO, kde se rovněž očekává zlepšení ve všech sledovaných kategoriích.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688