Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.03.2024 15:04:00

Poslední data dávají Fedu další důvody pro odložení snižování sazeb

Čerstvá data o inflaci a nezaměstnanosti poskytly bankéřům z Fedu další důvody, proč odložit snižování úrokových sazeb, i přesto, že maloobchodní tržby naznačily zpomalení spotřebitelských výdajů. Růst cen amerických výrobců v únoru překonal očekávání a o podporu v nezaměstnanosti zažádalo méně lidí, než se odhadovalo. A to po datech, která ukázala, že základní spotřebitelské ceny minulý měsíc rovněž rostly rychlým tempem.

USA Fed

Přestože začátek roku byl u spotřebitelských výdajů slabší, síla inflace i trhu práce podporuje názor tvůrců politik Fedu, že než se odhodlají ke snížení výpůjčních nákladů, potřebují vidět větší pokrok. Očekává se proto, že představitelé Fedu, kteří sledují jak cenovou stabilitu, tak zaměstnanost, nechají na zasedání příští týden sazby beze změny, tedy již pátý měsíc za sebou na dvouletém maximu.

„Když Fed uvažuje o sérii snížení sazeb a je konfrontován zároveň s náhle pomalejším ekonomickým růstem a náhle prudší inflací, bude pokaždé reagovat na nové zprávy na straně inflace,“ uvedli Chris Low a Mark Streiber z FHN Financial. "Dokud je velkoobchodní inflace stabilní nebo vyšší a maloobchodní inflační tlaky pokračují, bude se pauza Fedu protahovat."

Inflace v posledním roce z velké části ustupuje. Táhnou ji zejména klesající ceny zboží a energií. Ale nejnovější indexy spotřebitelských a výrobních cen naznačují, že se tento trend zastavuje, nebo možná dokonce obrací. Základní ceny spotřebního zboží, tedy bez potravin a energií, vzrostly poprvé od května a podobný ukazatel na velkoobchodní úrovni zaznamenal největší nárůst za rok. Hlavním faktorem byly rostoucí náklady na energie, které byly nad prognózou i v lednu. A po lednovém poklesu se minulý měsíc zvýšily i ceny ojetých aut i oblečení.

Klíčové komponenty spotřebitelské a výrobní inflace, které se používají k výpočtu cenového indexu výdajů na osobní spotřebu (PCE), což je preferovaná metrika inflace Fedu, naznačují, že únorový PCE bude po silných lednových číslech opět silný. Ian Shepherdson, hlavní ekonom společnosti Pantheon Macroeconomics, očekává, že jádrový PCE po zaokrouhlení poroste o 0,4 %, což by se zhruba rovnalo lednovému číslu. Další prognostici, včetně těch z Barclays a Bank of America, odhadují v únoru zmírnění na zhruba 0,3 %, což by stále znamenalo nejsilnější nárůst v řadě za rok.

Shepherdson na základě toho očekává začátek snižování sazeb až v červnu. Také trhy sází na to, že sazby zůstanou déle vyšší - výnosy státních dluhopisů po zveřejněných datech vyskočily a dolar posílil, zatímco akciový index S&P 500 klesl. Ekonomové společnosti Nomura Holdings letos posunuli sázky na snížení sazeb na první snížení v červenci a druhé v prosinci, oproti dřívějšímu očekávání tří snížení od června. Stephen Stanley, hlavní ekonom ze společnosti Santander US Capital Markets, předpokládá, že Fed ponechá sazby beze změny ještě déle než ostatní ekonomové – až do listopadu. „Před šesti týdny FOMC požadoval ‚větší důvěru‘ v to, že se inflace vrací zpět na 2 %, a od té doby jsme na inflační frontě nedostali nic jiného než špatné zprávy,“ komentoval Stanley.

Fed se také pravděpodobně bude přiklánět k delší pauze vzhledem k síle trhu práce. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA byl po revizích nižší, než bylo původně hlášeno, zejména u lidí, kteří již dávky pobírají. U této skupiny byl procentní údaj koncem února a také na konci roku 2023 výrazně revidován směrem dolů. Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti byly podle údajů ministerstva práce rovněž sníženy, ale ne o tolik.

Zatímco nedávná čísla o inflaci a nezaměstnanosti přiživují narativ, že ekonomika znovu zrychluje, údaje o maloobchodních tržbách tuto myšlenku naopak potlačují. Hodnota maloobchodních nákupů, neočištěná o inflaci, vzrostla v únoru o méně, než se předpokládalo. Takzvané tržby kontrolní skupiny, které se používají k výpočtu hrubého domácího produktu, se v únoru po poklesu v předchozím měsíci nezměnily. Tento ukazatel, který nezahrnuje stravovací služby, prodeje automobilů, obchody se stavebninami a čerpací stanice, zatím naznačuje slabší ekonomickou aktivitu v prvním čtvrtletí.

„Únorové maloobchodní tržby ukazují, že dynamika výdajů slábne, zejména v sektoru služeb. Tato čísla jsou v zásadě v souladu s naším hodnocením výhledu růstu spotřeby, což znamená, že rychlé tempo utrácení je z velké části za námi a před námi je pomalejší období růstu,“ uvedla Estelle Ou z Bloomberg Intelligence.

"Zpráva o maloobchodních tržbách z tohoto měsíce podporuje náš názor, že ekonomika je silná, ale ochlazuje se," uvedli ve zprávě ekonomové Morgan Stanley pod vedením Ellen Zentner. "To není důvod, aby Fed uspěchal další pohyb sazeb."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688