Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  16.03.2024 15:04:16

Bitcoin letí vzhůru a s ním i menší kryptoměny. Je správný čas na diverzifikaci investičního portfolia?

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

První čtvrtletí roku 2024 je ve znamení růstu hodnoty bitcoinu, který prorazil své dřívější historické maximum (cca 69000 dolarů) a uchvátil tak plno nových obchodníků. I když se již v tomto týdnu maximální hodnota bitcoinu přiblížila úrovni 73800 dolarů (73798,25 dolarů), tak se aktuálně obchoduje na nižší úrovni. I tak ale stále strhává pozornost investorů, kteří si kladou oprávněnou otázku, jakých hodnot by ještě letos mohl dosáhnout.

Výhodou, ale i zároveň rizikem pro investory je, že býčí rally na bitcoinovém trhu ovlivňuje celý kryptoměnový trh. Stejně tomu je i nyní. Přestože bitcoin dokázal v tomto roce vzrůst již o 72,25 %, v porovnání s některými altcoiny stále zaostává. Ty si leckdy dokázaly polepšit o trojciferné hodnoty. Otázkou však zůstává, jak udržitelné tyto zisky altcoinů mohou být.

Altcoinová sezóna

Zatím každá bitcoinová rally dokázala pozvednout celý kryptografický trh včetně altcoinů. Tato fáze růstu se někdy též označuje jako „altcoinová sezóna“. Jedná se o období tržního cyklu, kdy si kryptoměny s nízkou tržní kapitalizací, a které jsou často vysoce spekulativní, získávají přízeň investorů a nabírají na síle. Není žádnou výjimkou, že některé z těchto altcoinů i relativně výrazně překonávají výkonnost bitcoinu.

Problémem však bývá, jak rozpoznat začátek altcoinové sezóny. Vzhledem k vysoké spekulativnosti a volatilitě neexistuje žádná všeobecně uznávaná metrika, statistika, nebo ukazatel, který by takový začátek byť jen naznačoval. Investoři se tak často řídí svou intuicí, anebo se snaží zorientovat ve složitém souboru signálů, které přece jen mohou alespoň trošku napovědět, kdy zhruba tato sezóna začne.

Dominance bitcoinu

Zajímavým signálem pro investory může být tzv. dominance bitcoinu. Její výpočet není nikterak složitý. V podstatě se jedná o podíl tržní kapitalizace bitcoinu na celkové kryptoměnové tržní kapitalizaci. Výsledek uvádí, jak „dominantní“ je bitcoin v tom daném okamžiku. Alespoň prozatím vždy platilo, že dominance bitcoinu stoupala ruku v ruce s tím, jak rostla hodnota bitcoinu a obráceně, když hodnota bitcoinu klesala, propadala se i jeho dominance.

Dominance bitcoinu na celkové tržní kapitalizaci (upraveno autorem) | zdroj: TradingView https://www.tradingview.com/x/IwhHcv10/

Z grafu je zřejmé, že bitcoin v předchozích letech dosahoval maximální dominance při svých rekordních hodnotách. To dosahoval dokonce více než 70% dominanci. Nyní se však pohybuje pod 55% úrovní. Po krachu burzy FTX (listopad 2022) se dominance bitcoinu propadla takřka na svou nejnižší úroveň, když dosahovala jen 40,03 %. Od té doby naštěstí bitcoin ušel dlouhou cestu a s tím, jak pozvolna získával zase pevnou půdu pod nohama, začala opětovně růst jeho hodnota a potažmo dominance.

Kryptoměnový trh je velmi dynamickým prostředím a investorům nedělá problémy přelévat svůj kapitál mezi různými kryptoměnami. Přílišná dominance bitcoinu mu díky tomu paradoxně nepřeje, protože investoři na takovou dominanci zpravidla reagují přechodem k jiným kryptoměnám. Někteří tak činí z důvodu diverzifikace portfolia, jiní tím chtějí uzamknout jen své zisky v bitcoinu. Najdou se však i tací, kteří to dělají z čisté chamtivosti. Když totiž vidí, že se cena bitcoinu začíná stabilizovat, začnou se rozhlížet po jiných kryptoměnách, které generují větší výnosy.

Které altcoiny sledovat

Než v minulém období býčího trhu došlo ke korekci dominance, dosáhl bitcoin až téměř 70% podíl na trhu. Z tohoto pohledu se tak zdá, že k začátku altcoinové sezóny vede ještě dlouhá cesta. Nicméně každý investor je jiný a své rozhodování má založené na jiných pohnutkách a faktorech. Investor, který se snaží o krátkodobou maximalizaci zisku, tak nejspíš sáhne po altcoinech již nyní. Takového investora mohou oslovit např. kryptoměny založené na umělé inteligenci, jako je token Fetch.ai. Ten jen za poslední dva měsíce třeba vzrostl o zhruba 300 %.

Jiní investoři dávají přednost spíše jistotě, případně chtějí sázet na obdobný vývoj některých kryptoměn, jaký nyní zažívá lídr trhu bitcoin. Předpokládají, že trh nezůstane jen u spotových ETF s bitcoiny a svůj kapitál se tak již nyní snaží nasměrovat ke kryptoměnám, které mohou, stejně jako bitcoin, získat vlastní spotové ETF. V tomto případě se však jedná o relativně omezenou množinu kryptoměn.

Pro opravdové znalce kryptoměnového trhu může být příjemnou výzvou hledání tokenů spjatých s případnou horkou technologickou novinkou. Díky tomu se aktuálně jejich pozornost nejvíce soustředí na tokeny, které nějak souvisí s kvantovou výpočetní technikou. Domnívají se totiž, že kvantové výpočty mají potenciál stát se další umělou inteligencí. Na to, jestli se jejich domněnky potvrdí, si však budeme muset ještě počkat.

Stačí koupit Bitcoin?

Tak na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Díky bitcoinovým ETF je pozice a stabilita bitcoinu dozajista silnější. Zároveň tím dochází k širšímu přijetí ze strany investičních fondů. Na druhou stranu investice na kryptoměnovém trhu stále patří k vysoce rizikovým počinům a investor musí být srozuměn a smířen s tím, že klidně může ze dne na den o svou investici přijít. Toto riziko se ještě více umocňuje ve chvíli, kdy investor začne své portfolio diverzifikovat mimo bitcoin do neověřených kryptoměn.

V historii jsme již nejednou byli svědky toho, jak se vysoká očekávání nenaplnila a všelijaké kryptoměnové projekty skončily ještě dříve, než byly spuštěny. Výjimkou nebyly ani projekty, které skončily poté, co nesplnily slibované výsledky. Zvláštní kategorii pak tvoří projekty, které tvůrci vypustili do světa s jediným cílem, a to podvést investory a přijít si tak snadno k nemalým penězům. Poslední býčí rally nebyla v tomto ohledu výjimkou a lze se oprávněně domnívat, že se tak bude dít i v průběhu této rally. I proto by investoři měli být obezřetní, kam a skrze koho investují svůj kapitál.

Pro začínající investory tak může být bitcoin ústředním bodem jejich kryptografického portfolia. Pro větší zajištění proti případné ztrátě celé investice může přistoupit k diverzifikaci svého kapitálu do již osvědčených kryptoměn, které disponují poměrně velkou tržní kapitalizací a jsou ověřené v čase. Takovými alternativy mohou být např. ethereum, solana apod. S největší pravděpodobností se takový investor sice vzdá krátkodobých zisků, oproti investicím do rizikovějších a spekulativnějších kryptoměn, ale na oplátku získá v dlouhodobém horizontu větší výkonnost.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688