mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.03.2024 10:13:00

Nový bilaterální program nadále podporuje česko-kambodžské partnerství v oblasti zdravotnictví

Nový bilaterální program nadále podporuje česko-kambodžské partnerství v oblasti zdravotnictví

06.03.2024 / 09:28 | Aktualizováno: 15.03.2024 / 10:13

Setkání českého velvyslanectví v Phnompenhu s kambodžským ministerstvem zdravotnictví, které se uskutečnilo 6. března 2024, bylo klíčovou diskusí, která vytyčila priority pro nadcházející programové období. Jednání, kterého se zúčastnili zástupci České republiky i Kambodže, včetně vysoce postavených úředníků a klíčových zúčastněných stran, se zaměřilo na různé aspekty klíčové pro rozvoj zdravotní péče v Kambodži. Jeho Excelence státní tajemník Sung Vinntak vřele ocenil pokračující spolupráci a podporu české vlády při rozvoji zdravotní péče v Kambodži. Byl potvrzen závazek k dalšímu posílení spolupráce pro období 2024-2030, přičemž bylo zdůrazněno vzájemné odhodlání zlepšovat výsledky v oblasti zdravotnictví a posilovat spolupráci mezi oběma zeměmi.

Jedním z hlavních bodů jednání bylo dokončení nového bilaterálního programu rozvojové spolupráce mezi Českou republikou a Kambodžou spolu s příslušným memorandem o porozumění. Cílem tohoto programu je posílit spolupráci při řešení potřeb v oblasti zdravotnictví, zejména se zaměřením na zdraví matek a dětí.

Kromě toho se jednání soustředila na pokračování projektu perinatální péče s Národní pediatrickou nemocnicí (NPH), přičemž byl zdůrazněn význam zlepšení zdravotnických služeb pro matky a novorozence. Dále se zasedání zabývalo formulací společných monitorovacích ukazatelů (JMI) v souladu s Cíli Udržitelného Rozvoje Kambodže v gesci kambodžského MZDr, což zdůraznilo závazek sledovat pokrok a zajistit transparentní sběr dat v oblasti zdravotní péče. Dalším bodem bylo prozkoumání možného zapojení českého soukromého sektoru do iniciativ v oblasti zdravotní péče v Kambodži za předpokladu dodržení regulačních požadavků stanovených ministerstvem.

V průběhu celého jednání byl kladen důraz na soulad CZ cílů s těmi, které identifikovalo ministerstvo zdravotnictví. Jeho Excelence Vinntak nastínil devět priorit pro zdravotnický sektor, od preventivních zdravotnických opatření až po iniciativy v oblasti digitalizace. Tyto priority zdůraznily význam komplexního přístupu k poskytování zdravotní péče, který zahrnuje rozvoj infrastruktury, budování kapacit a prevenci nemocí. Kromě toho ministerstvo zdůraznilo tři klíčové zásady, mezi něž patří posílení kapacity zdravotnických zařízení na nejnižší úrovni, zlepšení systému referování pacientů a posílení kapacit lidských zdrojů. Tyto principy úzce korespondují s programovými prioritami bilaterální spolupráce České republiky a zdůrazňují společné cíle v oblasti zvyšování dostupnosti a kvality zdravotní péče. Zástupci Národní pediatrické nemocnice a Národního centra pro zdraví matek a dětí vyjádřili obavy týkající se systémů referování pacientů, potřeb v oblasti vzdělávání a nedostatku biomedicínských inženýrů.

Celkově se jednání neslo v duchu navazování na dlouhodobou úspěšnou spolupráci a odhodlání řešit problémy ve zdravotnictví tak aby se Kambodža co nejvíce přiblížila splnění závazků Agendy 2030.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688