mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.03.2024 17:26:00

Neobvyklý projev lidskosti i po 80 letech spojuje napříč Evropou

Neobvyklý projev lidskosti i po 80 letech spojuje napříč Evropou

15.03.2024 / 16:46 | Aktualizováno: 15.03.2024 / 17:26

Neobvyklý projev lidskosti i po 80 letech spojuje napříč Evropou
Pátrání po zmizelých obětech 2. světové války propojilo obce vzdálené téměř 2 000 km. Stopy po zemřelých španělských bojovnících proti fašismu zavedly jejich potomky do středočeské obce Hradištko. Nyní vzniká v mezinárodní koprodukci dokumentární film Popel, který mapuje osud jednoho zmizelého hrdiny, pátrání jeho rodiny, a především unikátní a odvážný čin Františka Suchého, správce krematoria Strašnice, který riskoval vlastní život, aby uchoval jména a popel z ostatků obětí nacistických vrahů.

V roce 2021 kontaktoval obec Hradištko španělský badatel Unai Eguia, který pátral po osudech španělských protifašistických bojovníků deportovaných za 2. světové války. Právě v Hradištku totiž byla pobočka koncentračního tábora Flossenbürg, kde bylo vězněno několik set politických vězňů různých evropských národností, mezi nimi i několik desítek Španělů.

Jejich potomci navštívili Česko v dubnu 2022, kde zjistili, že jmény označené urny s popelem jejich předků jsou dodnes uložené na čestném pohřebišti v areálu krematoria Strašnice. To vše díky hrdinství tehdejšího správce, který si vedl navzdory hrozbě perzekuce tajné seznamy jmen všech zpopelňovaných obětí nacismu. V Hradištku uctili jejich památku na místě bývalého koncentračního tábora, kde zasadili duby ze španělské (baskické) Guerniky, která je díky své pohnuté historii symbolem míru a smíření.

Potomci španělských deportovaných na Hradištku v dubnu 2022

Potomci španělských deportovaných na Hradištku v dubnu 2022

Příběh lidskosti Františka Suchého inspiroval španělského dokumentaristu Oiera Plazu z Guerniky, že se rozhodl natočit dokumentární film nazvaný Popel. Sleduje osudy jednoho z vězňů z baskické obce Busturia. Pátrání jeho potomků po více než 80 letech propojuje přes příběh španělských vězňů obce vzdálené téměř 2 000 km – Hradištko a Busturii. Tento příběh rezonuje na obou stranách natolik, že se obě obce rozhodly uzavřít smlouvu o partnerství a spolupráci.

Myšlenka propojení kolektivní paměti oslovila i českou a španělskou ambasádu. Právě do Busturie se 5. února 2024 vydal na svou první návštěvu nový český velvyslanec ve Španělsku Libor Sečka, aby zde odhalil informační panel připomínající osobnost tohoto vězně, jeho boj proti fašismu a další životní útrapy včetně jeho násilné smrti 9. dubna 1945 na Hradištku.

Návstěva českého velvyslance ve Španělsku Libora Sečky v Busturii

Návstěva českého velvyslance ve Španělsku Libora Sečky v Busturii

Na první oficiální návštěvu Hradištka dorazí delegace z Busturie ve dnech 5. až 9. května letošního roku. Při této příležitosti se uskuteční přednáška na téma „Španělé na Hradištku: dosud zapomenutá historie“, která proběhne v úterý 7. května 2024 v 18 hodin v Obecní knihovně Hradištko. Součástí přednášky budou i ukázky z chystaného dokumentu „Popel“. Hlavním bodem návštěvy pak bude účast delegace při pietním aktu, který obec Hradištko každoročně pořádá u pomníku obětem 2. světové války, a to dne 8. května 2024 v 11 hodin.

Ačkoli partnerství mezi oběma obcemi netrvá dlouho, již teď je patrné, jaký pozitivní dopad celá iniciativa způsobuje. Rozrůstá se síť přátelských vazeb mezi lidmi napříč Evropou a ukazuje se, jak je důležité budovat a uchovávat společnou a sdílenou paměť.

 

Pozvanka - beseda Španělé na Hradištku (JPG, 80 KB)

Pozvánka - Pietní akt (JPG, 164 KB)


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688