Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Okénko investora  |  15.03.2024 14:57:37, aktualizováno 21.03.2024 14:37:28

Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře

V rušné sféře finančních trhů jen málo událostí vzbuzuje tak velká očekávání jako primární úpis akcií (IPO), který se pojí s atraktivní společností. V tomto případě mluvíme o sociální síti Reddit , která na tento moment čeká již více než 2 roky. Nepochybně nejočekávanější emise roku by se měla konat v průběhu března na newyorské burze (NYSE).

První velký debut sociální sítě od roku 2019

Reddit, který funguje od roku 2005 a za poslední kvartál má přes 73 milionů uživatelů denně, podal žádost americké Komisi pro cenné papíry (SEC) o veřejnou nabídku svých akcií již koncem února 2024. Dlouho očekávaný vstup na burzu by se měl podle zdrojů Financial Times jednat 21. března 2024, ale samotná společnost zatím bližší informace ohledně konkrétního data nezveřejnila. Akcie budou kótovány na burze NYSE pod tickerem RDDT. Zajímavostí je, že jde o první IPO sociální sítě za posledních 5 let, kdy emitoval své akcie Pinterest .

Nabídka i pro komunitu

Společnost se rozhodla nabídnout kolem 22 milionů akcií třídy A s předpokládaným cenovým rozpětím 31 USD – 34 USD za akcii, která bude podle Inc.com finálně zveřejněna 20. března 2024. Společnost chce tímto krokem získat téměř 750 milionů USD a předpokládá, že by mohla dosáhnout tržní kapitalizace ve výši přibližně 6,4 miliardy USD. Nezapomněla ani na svou komunitu uživatelů a moderátorů a podle portálu CNBC má pro ty, kteří si vytvořili účet již před 1. lednem vyhrazených na koupi přibližně 1,76 milionu akcií. Ti, kteří využijí možnost nákupu, budou moci akcie prodat již v den emise, což by kvůli blokaci bylo při „tradičním IPO“ možné až po 6 měsících. Emise mají vést ověřené společnosti jako Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan nebo Bank of America . Momentálně jsou největšími akcionáři Redditu společnost Advance Magazine Publishers Inc., součást vydavatelského impéria rodiny Newhouse, provozní ředitelka Jennifer Wong, FMR LLC, subjekty spojené s výkonným ředitelem společnosti OpenAI Samem Altmanem, a mimo jiné i Tencent Holdings Ltd.

Co bude IPO znamenat pro komunitu

V žádosti na SEC, společnost uvádí, že stát se veřejně obchodovatelnou bude mít mnoho benefitů nejen pro samotnou firmu, ale také pro uživatele. Kromě výše zmíněné možnosti uživatelů zakoupit si akcie před samotným uvedením na trh, bude moci Reddit zvýšit finanční podporu pro komunitní programy, vylepšit a přizpůsobit svůj prostor v rámci komunity, ale také nabídnout nástroje a pobídky pro vývojáře a developery na nové způsoby generování zisku.

Zlepšení hospodářských výsledků

Přestože Reddit zatím není ziskový, v roce 2023 se mu podařilo zvýšit své tržby na více než 800 milionů USD a snížit ztrátu na něco přes 90 milionů USD. Pro srovnání – v roce 2022 dosáhly tržby 666 milionů USD a ztráty až 158 milionů USD.* Další pozitivní zprávou, která může podpořit lepší výsledek vstupu na burzu je zpřístupnění obsahu platformy pro Google. Tato dohoda mezi společnostmi, která bude stát Alphabet 60 milionů USD ročně, umožní Googlu využívat obsah Redditu během školení modelů umělé inteligence a jejich zlepšení.

Potenciální problémy

Přestože společnost nabídne svým uživatelům privilegium předkupu akcií, v žádosti pro SEC, sama upozorňuje, že tento krok může být riskantní a může způsobit zvýšenou volatilitu ceny. Jako každé rozhodnutí, i toto se musí vypořádat nejen s pozitivním, ale is negativním názorem veřejnosti, konkrétně uživatelů sociální sítě. Mnozí z nich reagují na nadcházející IPO pohrdavě a prezentují názor, že se Reddit bude více zaměřovat na investory než na uživatele. Někteří dokonce přirovnávají nákup akcií uživateli k zaměstnavateli, který pozval zaměstnance na pizzu, kterou si budou muset sami zaplatit. Jelikož uživatelé jsou hnacím motorem celé platformy, spojením sil mohou mít obrovský vliv na celý průběh IPO, tak jak to ukázaly již v nedávné minulosti, kdy retailoví investoři z komunity WallStreetBets způsobili prudký růst hodnoty společností GameStop nebo AMC Etertainment , čímž vznikl fenomén „ meme akcií “.

Konkurenční výhoda?

Bude zajímavé sledovat uvedení firmy na trh, i to, jak se jí bude dařit, protože trh s IPO za poslední 2 roky zažívá nejisté časy, což způsobuje v konečném důsledku podhodnocení společností, které vstupují na burzu. Na druhou stranu, Reddit je specifický zejména díky silnému seskupení retailových investorů, což může podle mého názoru pro firmu představovat silnou podporu při emisi akcií oproti konkurenčním firmám.

Olivia Lacenová , hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Olívia Lacenová

Olívia Lacenová

Ve světě finančních trhů začínala na oddělení sales, kde se věnovala klientům obchodujícím prostřednictvím CFD certifikátů. Fascinoval ji zejména svět akcií a komodit, kterým se chtěla věnovat podrobněji. Rok a půl strávila psaním odborných článků na tuto tématiku v redakci Hospodářských novin. Momentálně se zabývá analytickou činností, kde se věnuje hlavně trhům s komoditami a vývoji drahých kovů, které ve fyzické podobě považuje za nejlepší formu zajištění majetku proti nejistotě.



Wonderinterest Trading Ltd

Váš úspěch je pro nás prioritou, a proto ke klientům přistupujeme individuálně. Společnost Wonderinterest Trading Ltd tvoří tým nejlepších odborníků a vyškolených profesionálů, kteří jsou připraveni poskytnout vám pomoc při vstupu do světa investic tím správným způsobem - cestou k úspěchu. Wonderinterest Trading Ltd je kyperská investiční společnost (CIF), která je regulována a dohlížena Kyperskou komisí pro cenné papíry (CySEC) s licencí číslo 307/16. Poskytuje klientům obchodní příležitosti v dynamickém prostředí globálních trhů.

Více informací na https://www.wonderinterest.com/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688