Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  14.03.2024 18:31:00

Za podnikáním ve středu Čech? Nejlépe do Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav zaznamenává skvělé výsledky jak v podnikatelském prostředí, tak v přístupu veřejné správy, a stává se tak Městem pro byznys Středočeského kraje. Srovnávací výzkum Město pro byznys již sedmnáctým rokem zpracovává analytická agentura Datank a vyhodnocuje v něm v rámci celé České republiky 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. Krajské výsledky jsou vyhlašovány v rámci regionálních setkání Svazu měst a obcí ČR. Na druhém a třetím místě se ve Středočeském kraji umístily Lysá nad Labem a Kralupy nad Vltavou.
(Zleva) Ondrˇej Sˇmi´d (Lysá nad Labem), Miroslava Kasˇpa´rkova´ (Mladá Boleslav) a Petr Listík (Kralupy nad Vltavou)
(Zleva) Ondrˇej Sˇmi´d (Lysá nad Labem), Miroslava Kasˇpa´rkova´ (Mladá Boleslav) a Petr Listík (Kralupy nad Vltavou)

Mladá Boleslav nabízí kvalitní podnikatelské prostředí

Statutární město Mladá Boleslav se může v rámci Středočeského kraje pochlubit velmi vysokým podílem firem s více než 250 zaměstnanci na celkovém počtu ekonomických subjektů. Podnikatelské prostředí může těžit z dobré dopravní dostupnosti, ve městě myslí také na elektromobilitu, o čemž svědčí nejvyšší počet dobíjecích stanic v přepočtu na 100 firem. V rámci kraje nadprůměrná změna počtu obyvatel je příslibem rozvoje podnikání i do budoucna. Město umí čerpat dotace, jejich podíl na celkových příjmech je v regionu vysoce nadprůměrný. Dostatečné finanční prostředky věnuje Mladá Boleslav především do oblasti veřejné dopravy. Magistrát nabízí podnikatelům, stejně jako všem ostatním obyvatelům, nadprůměrný počet úředních hodin, během nichž si můžou vyřídit vše potřebné. Při srovnání všech měst s rozšířenou působností ve Středočeském kraji byly z pohledu podnikatele jako velmi kvalitní vyhodnoceny také webové stránky města.

„Pro Mladou Boleslav je pochopitelně nejtypičtější závod ŠKODA Auto, který díky své výrobě osobních automobilů na sebe nabaluje další podniky, které pro něj vyrábějí různé komponenty. Tím pádem je v Mladé Boleslavi vysoká zaměstnanost a hodně firem, které zaměstnávají velké množství lidí. Pokud jde o infrastrukturu, tak se v letošním roce připravuje především rozšíření třídy Václava Klementa,“ říká náměstkyně primátora Mladé Boleslavi Miroslava Kašpárková.

Lysá nad Labem investuje do rozvoje, Kralupy nad Vltavou uspěly v mystery testování

Stříbrná Lysá nad Labem těží především z kvalitního podnikatelského prostředí, které se i nadále rozvíjí. Svědčí o tom alespoň v rámci kraje vůbec nejvyšší podíl kapitálových výdajů na celkových výdajích. Příslibem rozvoje podnikání do budoucna je i nízký index stáří, vysoký nárůst počtu obyvatel a nejvyšší počet dokončených bytů v přepočtu na 1000 obyvatel. Radnici je možné pochválit za nadprůměrné výdaje do oblasti sportu a bydlení a také za velmi nízkou dluhovou službu. Podnikatele potěší i velmi nízká daň z nemovitosti. Třetí Kralupy nad Vltavou kralují v oblasti přístupu veřejné správy. V rámci Středočeského kraje dosáhly skvělého výsledku v testu elektronické komunikace, který prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje kvalitu a včasnost odpovědí živnostenských úřadů. Radnice věnuje dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti vzdělávání. Podnikatelé ve městě můžou ocenit v rámci celého kraje relativní dostatek volných pracovních sil.

„Každoroční vyhlašování regionálních výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys již tradičně patří do programu krajských setkání představitelů Svazu měst a obcí ČR se zástupci místních samospráv. Těší nás jejich zájem, se kterým prezentují svoje města jako moderní místa s širokou nabídkou podnikatelských aktivit. Pro ně samé je důležité i srovnání a srovnávání s podobně velkými sídly a sdílení dobré, ale i špatné praxe. Oceněná města jsou v každém kraji nositeli nových vizí a pokroku, který dokázala přetavit v moderní a život usnadňující projekty,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

Celkové pořadí – Město pro byznys 2023


1. Mladá Boleslav
2. Lysá nad Labem
3. Kralupy nad Vltavou
4. Poděbrady
5. Dobříš
6. Kladno
7. Slaný
8. Kolín
9. Neratovice
10. Český Brod
11. Brandýs n. L. / Stará Boleslav
12. Beroun
13. Kutná Hora
14. Příbram
15. Nymburk
16. Mnichovo Hradiště
17. Hořovice
18. Mělník
19. Benešov
20. Čáslav
21. Rakovník
22. Černošice
23. Říčany
24. Sedlčany
25. Votice
26. Vlašim

Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 14.3.2024 / 14.3.2024

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688